Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 november 2021

Desirée och Peter i Överkalix: "Vi tar till vara på allt från våra får"

Överkalix

Desirée och Peter i Lilla Edet utanför Överkalix tar till vara på allt från sina får. Förutom köttlådor gör de utsökt hantverk av skinn och ull! Och de tackar Ikea för sitt nya liv på gården!

 Peter Johansson och Desirée Cedering trivs med sitt nya liv som fårbönder - och saknar inte livet som möbelhandlare.
Peter Johansson och Desirée Cedering trivs med sitt nya liv som fårbönder - och saknar inte livet som möbelhandlare. FOTO: Susanne Lindholm

Höstsolen lyser över de grålockiga Gotlandsfåren som betar bland gulnande björkar vid Ängesån i Lilla Edet.

Desirée Cedering och Peter Johansson släpper in vallhunden Elphie i fårhagen som genast börjar springa runt och samla ihop dem.

– Hon älskar att jobba med fåren, det är det bästa hon vet, säger Peter Johansson.

Vallar fåren

 Vallhunden Elphie gillar att hålla ordning på fåren och valla dem rätt.
Vallhunden Elphie gillar att hålla ordning på fåren och valla dem rätt. FOTO: Susanne Lindholm

Det är också Elphies jobb att valla ner dem till den ombyggda katamaranen när de ska transporteras ut till någon av öarna där de betar under sommarhalvåret.

– Totalt har vi 100 hektar naturbetesmark både här intill huset och ute på öarna, tackorna och lammen håller till på tre öar och baggarna på en fjärde, berättar Desirée.

Förs i land

 Peter åker med lamm och får över vattnet tillbaka från betesmarker ute på öarna.
Peter åker med lamm och får över vattnet tillbaka från betesmarker ute på öarna. FOTO: Privat

Döm om hennes förvåning när hon en dag räknade till ett extra får bland tackorna på en ö. Det var en bagge som gömde sig bland dem. Han hade simmat från sin ö och gått ytterligare sju kilometer tills han hittade tjejerna.

Den här dagen håller sig dock baggarna i skinnet. De ska snart föras i land för att få gå i fem olika hagar där de har sällskap av upp till 30 tackor som de betäcker i tur och ordning.

Läs också: Fyra unga bönder startade unik lanthandel i Jämjö

Har två fjällkor

 Der två fjällkorna ska ge mjölk och ost och fil till gården,
Der två fjällkorna ska ge mjölk och ost och fil till gården, FOTO: Susanne Lindholm

På gården står också två vita och sociala fjällkor som strosar i en hage tillsammans med fyra kalvar.

– Vår tanke är att bli helt självförsörjande på livsmedel. Vi har kött från lammen, ägg från egna höns och grönsaker från ett stort grönsaksland, säger Desirée.

– Men vi har varit tvungna att handla mejeriprodukter, det tänkte vi råda bot på genom att börja mjölka fjällkorna och ysta och kärna smör, precis som förr i tiden, fortsätter hon.

Flyttade tillbaka

 Desirées föräldrahem som byggdes av hennes pappa.
Desirées föräldrahem som byggdes av hennes pappa. FOTO: Susanne Lindholm

Hon är född och uppväxt här i Lilla Edet som bara består av de tre husen som hennes pappa byggde vid Ängesån. I dag bor hon i sitt föräldrahem, medan hennes bror bor i ett av de andra husen.

Både Peter och Desirée har företagandet i blodet. Desirées pappa drev en möbelaffär och hade hyresfastigheter när hon var barn och Peter skötte bokföringen i sin farfars bussbolag i Kalix redan som elvaåring.

Egna företagare

 Dersirée tar till vara på allt från fåren och säljer i gårdsbutiken eller på nätet, som de här mjuka fårfällarna.
Dersirée tar till vara på allt från fåren och säljer i gårdsbutiken eller på nätet, som de här mjuka fårfällarna. FOTO: Susanne Lindholm

Efter fyra år med studier i Uppsala bestämde sig paret att flytta tillbaka till Lilla Edet 1977 när deras första barn föddes.

– Bor man i Överkalix måste man skapa sig sitt eget jobb, så jag började litet grann med att sköta om egen skog och satsa på hyresfastigheter. För då på 1970-talet fanns det verkligen inga jobb här, säger Peter.

Snart väcktes också tanken på att starta möbelaffär eftersom det inte fanns någon sådan i Överkalix. Så småningom kom de att utöka med affärer i Kalix och Gällivare också.

Satsar på lamm

 När de stängde möbelaffären och satsade på lamm och får fick deras liv en ny och bättre vändning.
När de stängde möbelaffären och satsade på lamm och får fick deras liv en ny och bättre vändning. FOTO: Susanne Lindholm

Det gick bra ända fram tills Ikea etablerade sig i Haparanda.

– Då märkte vi på en gång att det gick sämre. Men för oss var det också en lättnad att kunna lägga ner. Vi hade tröttnat på att sälja prylar tillverkade i Kina och kände att vi ville satsa på det lokalproducerade. Vi bestämde oss för att föda upp lamm och sälja allt kött själva, säger Desirée.

Då var det inte lika vanligt att bönderna själva sålde köttlådor via internet och rekoringar som i dag.

Många beställningar

Cederrings lamm blev något av en föregångare till det som sedan skulle komma. Peter och Desirée kör själv ner lammen de elva milen till Luleå för slakt och hämtar dem nästa dag till gården där köttet styckas och förpackas. Sedan levererar de köttlådorna direkt till kunderna.

Efterfrågan på det ekologiska naturbetesköttet bara ökar. Det kommer även beställningar från när och fjärran på fårskinn, garn och kläder som Desirée tillverkar av skinnen och ullen.

Läs också: Så spinner du eget garn

Tryckta mönster

 Desirées fällar av fårskinn med folkloristiskt tryck är populära i butiken.
Desirées fällar av fårskinn med folkloristiskt tryck är populära i butiken. FOTO: Susanne Lindholm

Hon håller upp ett stort överkast som hon håller på att sy ihop av sex skinn till en kund i Stockholm. På baksidan trycker hon vackra mönster, precis som hon gör på handskarna, tofflorna och mössorna som hon syr.

Av garnet som ett spinneri i Finland spinner av hennes ull stickar hon vantar och sjalar.

– Det blir mest på vintern som jag handarbetar och syr, säger hon och visar en sjal i höstmurriga färger som hon har fått fram genom att färga garnet med svamp.

Vantar av eget garn

 Garnet som ett spinneri i Finland gör av hennes ull stickar hon vantar och sjalar och färgar det med växter eller svampar.
Garnet som ett spinneri i Finland gör av hennes ull stickar hon vantar och sjalar och färgar det med växter eller svampar. FOTO: Susanne Lindholm

I uterummet i parets hus sitter en nallebjörn tillverkad av lockigt Gotlandsfår och väntar på en leverans till Strömstad på västkusten

Desirée vill verkligen ta till vara allt från fåren och låta allt gå runt i ett kretslopp på gården. Gödseln används till trädgårdslandet där gigantiska morötter, rödbetor, mangold, alla sorters kål och till och med majs frodas.

Vill bli självförsörjande

 Paret odlar allt mer av sitt husbehov av grönsaker och rotfrukter.
Paret odlar allt mer av sitt husbehov av grönsaker och rotfrukter. FOTO: Susanne Lindholm

Matresterna går till hönsen som ger ägg och kycklingar. Fåren och korna växelbetar för att minska förekomsten av parasiter på markerna. De ger kött och nu också snart mjölk när kvigorna får sina första kalvar.

– Då kommer vi aldrig att behöva åka härifrån, vi har allt det vi behöver på gården, skämtar Desirée.

Har sex barnbarn

Namn: Desirée Cedering och Peter Johansson

Ålder: 65 och 67 år

Bor: I Lilla Edet, 18 kilometer norr om Överkalix i Norrbotten.

Familj: Tre barn i åldrarna 44, 42 och 36 år och sex barnbarn.

Yrke: Driver företaget Cederings lamm.

3 råd för att bli mer självförsörjande

1. Odla mycket grönsaker och använd gärna gödsel från djuren till trädgårdslandet, det gör att grönsakerna tar fart.

2. Satsa på höns, ägg ger en bra grund i matlagningen.

2. Jaga, fiska och plocka bär och om du har möjlighet ha får och ett par kor för mjölkens skull.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen