Det populära Höganäskruset riskerar att sluta tillverkas
Verksamheten har pågått sedan 1832. 2008 var det Anders Johansson som på egen hand räddade framtiden för Höganäs Saltglaserat, men nu är han orolig för att han blir den sista som för traditionen vidare.
Det har drejats och bränts lera i ugnar i snart 190 år i Höganäs. Massor med föremål har skapats men inget är lika känt som de klassiska Höganäskrusen.
I början av 1900-talet började krusen och andra keramiska verk att exporteras och ända sedan dess har föremålen haft hög status även internationellt.
Som mest jobbade det 130 personer på företaget. Nu driver Anders Johansson det på egen hand, även om han får en hel del hjälp av sambon Lotta Sidhagen.
Läs också: Gör en borste av hägg
Anders Johansson tog över Höganäs Saltglaserat
– Jag sade mest på skoj till min chef att jag kunde ta över företaget om det skulle läggas ned. Men han tog det på allvar och så blev det, säger Johansson.
Han började på företaget 1978 som lärling och fick lära sig att dreja den hårda vägen.
– Jag fick en drejskiva och en egen plats. Jag var provanställd och hade en drejare som hjälpte mig. Det var den hårda skolan och blev det inte bra fick man börja om från början. Det gick inte att göra på sitt eget vis utan det skulle se ut som det alltid gjort. Man fick klara sig själv men jag kände att jag ville visa dem att jag kunde.
Gick från lärling till att jobba på ackord
Sakta men säkert lärde han sig hantverket som det tar lång tid att behärska. Mer och mer blev han vän med hur leran fungerar, även om den inte går att få kontroll på till 100 procent.
– Jag lär mig fortfarande saker och det är verkligen ett hantverk.
Inledningsvis hade han bara en dålig lärlingslön, men efter en tid fick han börja jobba på ackord.
– Steg för steg fick man utveckla sig. Först gjorde jag ölsejdlar, sedan blev det halvlitersflaskor och därefter enlitersflaskor.
Läs också: Sticka vårens tuffaste mes
Hyllorna i Höganäs riskerar stå tomma
Nu går han mot ännu en högsäsong och även om han jobbar på så mycket det går, så lär det bli tomt på en del hyllor i butiken i centrala Höganäs under sommaren.
– Jag hinner aldrig bygga upp ett tillräckligt lager till sommaren. När det kommer busslaster blir det ganska rent på hyllorna. Sommaren är den klart bästa säsongen och det blir även en liten topp före jul, berättar Johansson.
Som ensamföretagare sköter han hela processen med drejning och ugnsbränning. De stora ugnarna finns kvar och Anders Johansson berättar gärna om deras historia, även om det i dag används en mindre och mer smidig ugn.
Noggrannhet är mycket viktigt trots att han nu har 40 års erfarenhet av yrket.
– Det krävs att man har ett formsinne. Det kan handla om millimetrar för att det verkligen ska bli ett bra Höganäskrus.
Stämpeln visar om Höganäskruset är äkta
Han har rätten att använda det sigill som visar att Höganäskruset är äkta. Det handlar då om en stämpel med ett ankare och bokstäverna HB. Det står för Höganäs Billesholms Aktiebolag.
Anders Johansson har inga planer på att sluta med verksamheten än på ett tag. Men samtidigt är han lite orolig för framtiden. I dag finns det ingen som kan gå in och ersätta honom den dagen det är dags för det.
– För mig känns det viktigt att det lever vidare. Jag har pratat med en del skolor men det händer ingenting, säger han.
Läs också: Jeanettes keramik säljer slut direkt
Osäkert vem som ska ta över verksamheten
Han hoppas på en fortsättning men om någon ska ta över lär Anders Johansson själv få köra på ett bra tag till.
– Det kan ta sju till åtta år att lära sig allt, det är inte precis ett jobb man lär sig på några månader, säger han.
Tills vidare kör han på, och hoppas att det ska lösa sig med en ny generation som tar över verksamheten när det är dags för det.
– Egentligen är det fantastiskt att något som startade 1832 fortfarande finns kvar. Jag vill att vi ska värna om detta, framför allt turisterna förknippar Höganäs med keramiken.
Läs också: Här fick jag mer plats för keramiken
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.