Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 30 april 2018

Det populära Höganäskruset riskerar att sluta tillverkas

Höganäs

Verksamheten har pågått sedan 1832. 2008 var det Anders Johansson som på egen hand räddade framtiden för Höganäs Saltglaserat, men nu är han orolig för att han blir den sista som för traditionen vidare.

 Anders Johansson tog över verksamheten för tio år sedan. Nu är han orolig för att vara den sista personen som skapar Höganäskrus.
Anders Johansson tog över verksamheten för tio år sedan. Nu är han orolig för att vara den sista personen som skapar Höganäskrus. FOTO: Ronny Karlsson & Höganäs Saltglaserat

Det har drejats och bränts lera i ugnar i snart 190 år i Höganäs. Massor med föremål har skapats men inget är lika känt som de klassiska Höganäskrusen.

I början av 1900-talet började krusen och andra keramiska verk att exporteras och ända sedan dess har föremålen haft hög status även internationellt.

Som mest jobbade det 130 personer på företaget. Nu driver Anders Johansson det på egen hand, även om han får en hel del hjälp av sambon Lotta Sidhagen.

Läs också: Gör en borste av hägg

Anders Johansson tog över Höganäs Saltglaserat

 Produktionen är i full gång just nu, men under sommaren brukar det mesta säljas till turister.
Produktionen är i full gång just nu, men under sommaren brukar det mesta säljas till turister. FOTO: Ronny Karlsson

– Jag sade mest på skoj till min chef att jag kunde ta över företaget om det skulle läggas ned. Men han tog det på allvar och så blev det, säger Johansson.

Han började på företaget 1978 som lärling och fick lära sig att dreja den hårda vägen.

– Jag fick en drejskiva och en egen plats. Jag var provanställd och hade en drejare som hjälpte mig. Det var den hårda skolan och blev det inte bra fick man börja om från början. Det gick inte att göra på sitt eget vis utan det skulle se ut som det alltid gjort. Man fick klara sig själv men jag kände att jag ville visa dem att jag kunde.

Gick från lärling till att jobba på ackord

 Lukas Östberg har sitt Höganäs Bryggeri i samma hus som Höganäs Saltglaserat. Här i samtal med Anders Johansson.
Lukas Östberg har sitt Höganäs Bryggeri i samma hus som Höganäs Saltglaserat. Här i samtal med Anders Johansson. FOTO: Ronny Karlsson

Sakta men säkert lärde han sig hantverket som det tar lång tid att behärska. Mer och mer blev han vän med hur leran fungerar, även om den inte går att få kontroll på till 100 procent.

– Jag lär mig fortfarande saker och det är verkligen ett hantverk.

Inledningsvis hade han bara en dålig lärlingslön, men efter en tid fick han börja jobba på ackord.

– Steg för steg fick man utveckla sig. Först gjorde jag ölsejdlar, sedan blev det halvlitersflaskor och därefter enlitersflaskor.

Läs också: Sticka vårens tuffaste mes

Hyllorna i Höganäs riskerar stå tomma

Nu går han mot ännu en högsäsong och även om han jobbar på så mycket det går, så lär det bli tomt på en del hyllor i butiken i centrala Höganäs under sommaren.

– Jag hinner aldrig bygga upp ett tillräckligt lager till sommaren. När det kommer busslaster blir det ganska rent på hyllorna. Sommaren är den klart bästa säsongen och det blir även en liten topp före jul, berättar Johansson.

Som ensamföretagare sköter han hela processen med drejning och ugnsbränning. De stora ugnarna finns kvar och Anders Johansson berättar gärna om deras historia, även om det i dag används en mindre och mer smidig ugn.

Noggrannhet är mycket viktigt trots att han nu har 40 års erfarenhet av yrket.

– Det krävs att man har ett formsinne. Det kan handla om millimetrar för att det verkligen ska bli ett bra Höganäskrus.

Stämpeln visar om Höganäskruset är äkta

 En av ugnarna man använde i produktion tidigare, men som inte används längre.
En av ugnarna man använde i produktion tidigare, men som inte används längre. FOTO: Ronny Karlsson

Han har rätten att använda det sigill som visar att Höganäskruset är äkta. Det handlar då om en stämpel med ett ankare och bokstäverna HB. Det står för Höganäs Billesholms Aktiebolag.

Anders Johansson har inga planer på att sluta med verksamheten än på ett tag. Men samtidigt är han lite orolig för framtiden. I dag finns det ingen som kan gå in och ersätta honom den dagen det är dags för det.

– För mig känns det viktigt att det lever vidare. Jag har pratat med en del skolor men det händer ingenting, säger han.

Läs också: Jeanettes keramik säljer slut direkt

Osäkert vem som ska ta över verksamheten

Han hoppas på en fortsättning men om någon ska ta över lär Anders Johansson själv få köra på ett bra tag till.

– Det kan ta sju till åtta år att lära sig allt, det är inte precis ett jobb man lär sig på några månader, säger han.

Tills vidare kör han på, och hoppas att det ska lösa sig med en ny generation som tar över verksamheten när det är dags för det.

– Egentligen är det fantastiskt att något som startade 1832 fortfarande finns kvar. Jag vill att vi ska värna om detta, framför allt turisterna förknippar Höganäs med keramiken.

Läs också: Här fick jag mer plats för keramiken

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen