Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 juni 2019

Detta innebär det nya rökförbudet

Den 1 juli blir det förbjudet att röka på bland annat uteserveringar och lekplatser. Förbudet välkomnas av många – men hur kommer det egentligen se ut och kontrolleras?

 Dags att fimpa cigaretten. Den 1 juli är det slutrökt på bland annat uteserveringar och busshållplatser.
Dags att fimpa cigaretten. Den 1 juli är det slutrökt på bland annat uteserveringar och busshållplatser. FOTO: iStock

De sista rökblossen på landets uteserveringar kommer att dras på söndag – därefter blir det nämligen förbjudet. Flera är positiva till det nya rökförbudet.

– Jag tycker att det är perfekt. Det är både för hälsan och för upplevelsen som jag känner så, säger Tobias Johansson från Borås när han sitter på en uteservering längs Avenyn i Göteborg.

Några hundra meter bort sitter Maria Andersson från Uppsala. Hon känner samma sak även om hon själv varit rökare.

– Det blir trevligare för alla. Många vill ju äta mat på uteserveringarna och då passar det inte med rökning. Och rökförbud på lekplatser borde ha funnits för länge sedan.

Förbudet kräver tydliga skyltar

 Förbjudet att röka här!
Förbjudet att röka här! FOTO: iStock

Den nya lagen sätter krav på fastighetsägare och landets kommuner. På de platser där det ska vara slutrökt krävs tydlig information om förbudet.

– På många håll är det här inget stort problem. Men vi har ett antal platser där det vistas mycket folk och där vi som kommun har ett ansvar att se till att vi skyltar tydligt när det gäller rökförbudet, säger Daniel Håkansson, avdelningschef på Tekniska kontoret i Jönköpings kommun.

Dessutom bör alla askkoppar plockas bort.

Straffas inte för rökning

Men i praktiken straffas du inte även om du röker på någon av de platser där det blir förbjudet. Om du röker på fel plats ligger ansvaret på den som ansvarar för lokalen. Om du inte slutar när du blir ombedd ska du avvisas från platsen och om du vägrar kan du göra dig skyldig till olaga intrång. Det brottet kan i sin tur leda till åtal och böter.

Läs också: Pappors rökning skadar sönernas spermier

Hoppas att rökförbudet ska följas

Förhoppningen bland många är såklart att förbudet ska efterföljas. Detta gäller inte minst Astma- och allergiförbundet.

– Vi vill se att en informationssatsning prioriteras även till dem som ansvarar för de offentliga utemiljöerna samt till allmänheten så att vi kan få en tobakslag som fungerar, säger Maritha Sedvallson, förbundsordförande Astma- och allergiförbundet.

Rökförbud på vissa badplatser

Flera kommuner har infört rökförbudet även på badplatser. Olofströms och Karlshamns kommun införde ett rökförbud redan i fjol och den här sommaren är det även stopp för rökning på badplatserna i Varbergs kommun. I Varberg innebär förbudet att man sätter upp skyltar men det kommer inte att läggas tid på att se till att förbudet efterföljs.

– Det är ju svårt att kontrollera efterlevnaden och ingen kommer ju att bötfällas eller så. Men det blir ett påbud om rökfrihet på samtliga badstränder, säger Ann-Charlotte Stenkil (M), Varbergs kommunstyrelseordförande, till Hallands Nyheter.

Någon möjlighet för krögarna att tillåta rökning på en del av en uteservering kommer inte att finnas, oavsett hur serveringsmiljön är utformad. Rökning kommer däremot fortfarande vara tillåten i separata rökrum inomhus, om sådant har inrättats.

Här får du inte röka efter den 1 juli

  • På uteserveringar
  • Vid entréer till lokaler och andra utrymmen som omfattas av rökförbud – exempelvis utanför restauranger, sjukhus och järnvägsstationer.
  • Områden utomhus i anslutning till kollektivtrafik, till exempel perronger, busshållsplatser och taxizoner.
  • Inhägnade platser utomhus som huvudsakligen är avsedda för idrottsutövning.
  • Lekplatser som allmänheten har tillträde till.

Källa: Folkhälsomyndigheten.se

Läs också: Här blir det rökförbud den 1 juli

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen