Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 17 augusti 2018

Detta krävs för att banken ska låna pengar till ditt företag

Behöver du tillskott i företagets kassa? Det här är vad bankerna kräver för att bevilja ett banklån till dig!

 Var förberedd och ge banken ett realistiskt underlag!
Var förberedd och ge banken ett realistiskt underlag! FOTO: Istock

1. Bedöm din återbetalningsförmåga

Det är din återbetalningsförmåga och vilken risk banken ser i din affärsidé som till stor del avgör om, och hur mycket, du kan låna. Lättast att få banklån har generellt etablerade och stabila företag.

2. Prata med flera banker

Risken banken tar avgör också vilka krav de ställer på säkerhet för att lånet ska beviljas och hur hög räntan blir. Prata gärna med flera banker, de kan göra olika bedömningar och ge olika villkor.

3. Kolla kostnaderna för lånet

Tänk på att det kostar att låna pengar, i ränta och eventuella expeditionsutgifter. Räkna på den totala kostnaden och sätt dig in i vad du riskerar personligen om du skulle få svårt att betala tillbaka lånet, ifall du till exempel tappar uppdrag, blir sjuk eller går i konkurs.

Läs också: Så startar du eget företag

4. Var konkret och trovärdig

När du ansöker om banklån bör du ha en konkret affärsidé och en trovärdig affärsplan på max två A4-sidor där du berättar hur du tänker marknadsföra företaget och vad som skiljer dig från konkurrenterna.

Läs mer om hur du skriver en affärsplan här

5. Ha en realistisk budget

Du ska också gärna kunna visa en realistisk budget som utgår från dagsläget och en likviditetsbudget som visar när du kan betala tillbaka de pengar du vill låna. Extra bonus är telefonnummer till referenser, en marknadsplan och en investeringsplan.

Läs mer om hur du gör en budget här

6. Rannsaka din historik som företagare

När banken tar ställning till din ansökan tittar de på dig som företagare (dina erfarenheter, privatekonomi, referenser och utbildning) samt eventuella övriga ägare av företaget.

De bedömer om de anser att din affärsplan är realistisk, ser över hur eventuella tidigare lån har skötts och om det finns revisor eller ekonomihjälp. För redan etablerade företag vill banken även se balansräkning, bokslut och kanske din deklaration.

7. Har du någon säkerhet?

Oftast krävs en säkerhet för lånet. Det kan till exempel vara en inteckning i företaget eller i fast egendom eller mark. Det finns även möjlighet att låta en borgensman (som kan vara företagets ägare) förbinda sig att betala skulden om företaget inte kan.

8. Ge inte upp om du får nej

Får du avslag på din låneansökan så ta reda på anledningen och se om det finns något som du kan förbättra i din ansökan.

Det finns olika typer av banklån, som factoring och leasing.

Läs mer om dem här.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen