Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 november 2018

Dina felvända streckkoder i kassan skadar kassören

Jo, det spelar roll hur du lägger upp varorna i kassan. Felvända streckkoder skadar faktiskt kassören, visar ny rapport.

 På ICA Nära Dorohallen i Dorotea sköter sig kunderna bra när det gäller att vända streckkoder rätt i kassan, tycker butikschefen Jan-Åke Persson.
På ICA Nära Dorohallen i Dorotea sköter sig kunderna bra när det gäller att vända streckkoder rätt i kassan, tycker butikschefen Jan-Åke Persson. FOTO: Andreas Lundgren

I kassan på ICA Nära Dorohallen i Dorotea sitter butikschefen Jan-Åke Persson och scannar in varor. Varje dag passerar mängder med grejor förbi på bandet. Och allt ska in i systemet.

– Det blir frekventa och många lyft. Och varje lyft man får göra är ju inte bra, säger han.

Streckkoderna spelar roll

De många monotona momenten i kassan leder till ökad risk för belastningsskador i till exempel nacke och axlar. Och nu visar en ny rapport från Lunds universitet hur stor roll det faktiskt spelar åt vilket håll kunden vänder varans streckkod, EAN-koden.

– Det var väldigt tydliga skillnader i belastning, det var det som var så överraskande, säger Inger Arvidsson, docent på Arbets- och miljömedicin Syd.

Det visade sig att belastningen på kroppen var betydligt lägre när koden var rättvänd på bandet jämfört med när den inte var det. Det fanns även mer tid för återhämtning i skuldrans muskler, huvudet var rakare och högerarmen mindre upplyft.

Läs också: Så mycket svenskt finns i färdiga frysmaten

Omkullfallna flaskor

På ICA Nära Dorohallen sköter sig kunderna bra i kassan.

– De är ganska duktiga måste jag säga. Det händer någon gång att det blir varuberg, men inte så ofta, säger Jan-Åke Persson.

Själv känner han inte av några större belastningsskador, något han tror beror på att han tränar mycket på sin fritid. Däremot finns det en detalj som inte många tänker på som skulle göra livet lite lättare för både kund och kassör.

– När man köper 1,5-liters dricka. De flaskorna vill kunderna ställa upp. Bandet är vingligt så flaskorna rasar och man måste fånga dem. Det är bättre att lägga dem ned. Då blir drickan inte skakad och så blir det enklare för oss. Det händer att flaskorna rasar över händerna, det gör ganska ont, säger Jan-Åke Persson.

Läs också: Halvera matkontot – 10 enkla tips

Så underlättar du i kassan

1. Lägg ned drickaflaskor på bandet. Annars ramlar de och kan skada kassören.

2. Bygg inga varuberg. Det tar längre tid i kassan för både dig och personalen.

3. Vänd streckkoden mot dig. Undvik att personen i kassan måste göra onödiga vridningar och lyft.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen