Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 februari 2019

Djurrättsaktivister vill ”befria” Gunnars strutsar

Ett trettiotal hotfulla telefonsamtal och ett lakan med djurrättstexter var upphängt på ett stängsel utanför gården. Den senaste tiden har Gunnar Sahlins strutsfarm i Dalarna blivit måltavla för militanta djuraktivister i Djurfront.

 Gunnars strutsfarm har blivit måltavla för våldbejakande djurrättsaktivister i Djurfront.
Gunnars strutsfarm har blivit måltavla för våldbejakande djurrättsaktivister i Djurfront. FOTO: TRONS

”Du borde tänka på säkerheten för dina föräldrar…”

Det var Gunnar Sahlins son som fick ta emot det förtäckta hotet i ett telefonsamtal i helgen. Familjer driver en strutsfarm utanför Borlänge i Dalarna som blivit utsatt för en rad hot den senaste tiden, rapporterar Land Lantbruk.

I helgen demonstrerade även medlemmar ur Djurfront utanför ett köpcentrum i Borlänge.

– Min son blev väldigt upprörd och lyckades identifiera en av deltagarna på bilderna från demonstrationen, en lärare från trakten, och vi hörde av oss till skolan och klagade, säger Gunnar Sahlin till Land Lantbruk.

Polisen poängterar dock att de som demonstrerade inte behöver vara desamma som de som framfört hoten.

Läs också: Aktivister har gjort kaninuppfödaren Malin och hennes familj till måltavla

Strutsarna dör om de ”befrias”

På Djurfront Dalarnas Facebooksida står det att organisationen arbetar aktivt för att ”befria strutsarna och stänga farmen”. Enligt Djurfront Dalarna profiterar gården på strutsar ”på alla tänkbara och vidriga sätt” och ”strutsarna på farmen mördas systematiskt”.

Strutsuppfödaren Gunnar Sahlin har förståelse för djuraktivisternas budskap generellt och tycker att djur ska behandlas väl. Däremot tycker han att fokus borde ligga på de gårdar i andra länder där djurhållningen är riktigt dålig och mycket antibiotika används.

– Hur ska våra svenska strutsar ”befrias”? Ska vi släppa ut dem i skogen mitt i vintern? Då dör de. Men det går inte att föra dialog med de här aktivisterna, säger han.

Läs också: SVT fick ställa in debatt om hotet mot bönderna

Polisen: Borde utredas nationellt

Stefan Dangardt, polisens presstalesperson i Bergslagen, säger till Land Lantbruk att trakasserierna borde utredas på nationell nivå i stället för av enskilda polisdistrikt.

– Traditionellt har man sett på aktivisterna som förvirrade tonåringar. Men det finns en hård kärna av kriminella som bedriver en nationellt organiserad, ibland grov, brottslighet. Ser man till helheten kan man bli mörkrädd, säger Stefan Dangardt.

LRF debatterade i Opinion Live

I SVT:s debattprogram Opinion Live den 7 februari diskuterades frågan med representanter från polisen, politiken och branschen. LRF:s ordförande Palle Borgström poängterade det allvarliga i att sätta sig över lagen.

– Vill man förändra samhället får man göra det inom demokratins ramar och inte utanför. Det är en väldig farlig väg, säger Palle Borgström.

 Palle Borgström, ordförande i LRF.
Palle Borgström, ordförande i LRF. FOTO: Ann Lindén/Arkiv

I Skaraborgsregionen har polisen inlett ett offensivt arbete i syfte att lagföra de våldsbejakande djuraktivisterna.

– Det är jättebra att polisen jobbar mer samordnat i den här regionen, men det hjälper ju inte i resten av Sverige. Häromdagen sa den ansvariga ministern att han ville vänta och se hur det här arbetssättet faller ut, men det finns inte tid för det. Vi behöver tillämpa lagstiftningen på ett annat sätt. Lagstiftningen omfattar olaga intrång i byggnader men det måste på ett lantbruk också omfatta gårdsplan, säger Palle Borgström.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen