Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 17 oktober 2017

Domedagsstämning i Svealand – därför blev det inte ljust

Är domedagen nära? Många ställde sig frågan i morse, då det i stora delar av Svealand aldrig tycktes bli ljust på morgonen. SMHI:s meteorolog reder ut fenomenet.

 Strax efter klockan nio imorse var gatlyktorna fortfarande tända i Stockholmsområdet.
Strax efter klockan nio imorse var gatlyktorna fortfarande tända i Stockholmsområdet.

Många talade om högre makter då det dröjde ovanligt länge innan det blev ljust på många håll i Svealand. SMHI:s kundtjänst var i princip helt nerringd av människor som ville veta vad det var frågan om och mer än en använde ordet domedagsstämning.

Men Anna Belking, meteorolog på SMHI, har lugnande besked: Den stora boven är de kraftiga molnen efter ett rejält åskoväder.

– Det har varit ett kraftigt åskväder under natten i delar av Svealand, främst Dalarna och Uppland, med väldigt tjocka moln. Då har solen svårt att ta sig igenom, säger Anna Belking, meteorolog på SMHI.

Läs också:Därför blir vissa höstar rödare

Bränder påverkar

Men troligen är molnen inte den enda förklaringen.

– Det brinner kraftigt i Portugal och vinden har varit sydvästlig under natten. Så det kan vara så att vinden har fört med sig partiklar från brandområdet som gör att man upplever att det blir ännu mörkare.

SMHI har även fått in rapporter från flera som känt brandlukt, även det kan troligen kopplas till skogsbränderna.

Att det åskar så pass sent på året är ovanligt och har att göra med att det också varit ovanligt varmt och fuktigt i området.

Ljusning utlovas

Men redan i morgon utlovas en ljusning, åtminstone tillfälligt. Då vinden vänder till nordvästlig kommer vi inte heller att se några effekter från bränderna i Sydeuropa.

– Redan i morgon onsdag ser det ut att bli en solig dag med kallare, torrare luft. Det klarare vädret stannar även över torsdagen, säger Anna Belking.

Läs också:Passa på – stora chanser att uppleva norrsken

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen