Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 2 september 2016

Dråpslaget: Bonden får rekordliten andel av vad vi betalar för mjölken

Efter år av sjunkande ersättning ligger nu bondens andel av vad vi betalar för mejeriprodukterna på bottennivå. Aldrig har gapet mellan vad bonden får betalt och vad konsumenten betalar och industrin tar betalt varit större.

FOTO: Mostphotos

Det pris vi konsumenter betalar för mjölk har under det senaste året stigit för att sedan plana ut, visar statistik från Jordbruksverket. Samtidigt har avräkningspriset – det vill säga det pris bonden får för olika produkter – stigit och fallit kraftigt, efter att under de senaste två åren sjunkit betydligt.

Försök att sälja mjölken direkt

Nyligen höjde Arla avräkningspriset med 11 öre. Trots detta har gapet mellan vad vi betalar i affären och vad industrin tar betalt – och vad bonden får ut aldrig varit större. Bengt Johnsson, utredare på Jordbruksverket förklarar situationen för tidningen ATL:

– Bonden har ett begränsat antal aktörer att sälja sin mjölk till. Det är därför vi det senaste året fått se ett antal initiativ där man försöker sälja sin mjölk direkt till konsumenten via olika privata initiativ.

Ett sätt att göra det möjligt att höja priset till bönderna är att vi konsumenter i större utsträckning ser mervärdet i att välja svenska mejeriprodukter – bland annat för att våra kor får beta ute.

”Handeln har inget intresse att sänka priset”

Samtidigt verkar det inte finnas något som talar för att den svenska handeln vill sänka priset mot konsumenten.
– Handeln har inte något intresse att sänka priset och få in mindre pengar för mjölken. I andra länder, som till exempel i Tyskland där det finns fler handelskedjor, har man priskrigat med mjölken, säger Bengt Johnsson till ATL.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen