Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 augusti 2019

Drastisk ökning av anmälningar mot bredbandsföretaget IP-only

Anmälningarna mot bredbandsföretaget IP-Only har ökat drastiskt hittills i år. Bredbandsutbyggnaden på landsbygden fortsätter att dra ut på tiden trots att IP-Only är det bolag som fått mest bidrag i Sverige till att utföra arbetet.

 Utbyggnaden av fiberanslutning på landsbygden fortsätter att dra ut på tiden.
Utbyggnaden av fiberanslutning på landsbygden fortsätter att dra ut på tiden. FOTO: IP-Only pressbild

Det är SVT Nyheter som har sammanställt anmälningar mot IP-Only som kommit in till Allmänna reklamationsnämnden. Siffrorna visar på en drastisk ökning: 2017 inkom 14 anmälningar, 2018 inkom 89 anmälningar och hittills i år, 2019, har det kommit in 181 anmälningar till ARN.

– Det är ett stort misslyckande för oss. Vi prioriterar att få ner anmälningarna framöver. Min tro och förhoppning är att de kommer börja gå ner i slutet av det här året, säger Fredrik Borg, affärsområdeschef konsument på IP-Only, till SVT Nyheter.

Anmälningarna handlar om brutna löften, undermåliga arbeten och intrång på privat mark. Kunderna vill avbryta sitt avtal med IP-Only och ansluta sig till en annan leverantör.

Läs också: Boende i Tiveden utan bredband – besvikna på Telia

Får miljonbidrag

Företaget ber om ursäkt för förseningarna och hänvisar till att en ny organisation, byggprocess och kundkommunikation nu har tillsatts. För att genomföra sina planerade bredbandsprojekt runt om i landet har företaget beviljats 845 miljoner kronor, vilket är mest i hela Sverige. Hittills har företaget fått 65 miljoner i bidrag utbetalt, resten betalas ut när man genomfört arbetet.

– I de allra flesta fallen är vi redan igång och bygger i de bidragsprojekt vi fått. Om våra byggplaner skulle förändras så drar vi tillbaka vår ansökan i respektive område, säger Fredrik Borg till SVT.

Fakta: Bredband på landsbygden

• Sex av tio hushåll på landsbygden saknar fiberanslutning.

• Regeringens mål är att 95 procent av alla hushåll ska ha tillgång till 100 megabit per sekund senast år 2020. År 2025 ska hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband, men detta löfte har fått kritik från flera håll då det anses ouppnåbart utifrån dagens förutsättningar.

• I Sverige har vi en marknadsstyrd modell för bredbandsutbyggnad.

På PTS:s hemsida kan du se en karta över tillgången till bredband i hela landet.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen