Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 september 2018

Drömmen blev sann! Så tog de sig in i lantbruksbranschen

Att komma in i lantbruksbranschen och driva en gård är inte alltid det lättaste. Men det går. Land har träffat tre arrendatorer som på olika sätt hittat sina egna vägar.

 Per Andrén och Sofia Wahlén driver mjölkgården Bjädesjöholm tillsammans. John Oscarsson driver gården Änga en bit därifrån.
Per Andrén och Sofia Wahlén driver mjölkgården Bjädesjöholm tillsammans. John Oscarsson driver gården Änga en bit därifrån. FOTO: Camilla Olsson

På Bjädesjöholm i Myresjö, i Jönköpings län, har Sofia Wahlén och sambon Per Andrén kommit in i köket från morgonens pass i ladugården. Bara några meter från boningshuset finns 50 mjölkande ekologiska kor som blev deras under påsken 2016.

Båda är 29 år gamla och drömmen om att bli lantbrukare hade funnits länge men att de skulle bli arrendatorer här var lite av en tillfällighet. Ingen av dem kommer härifrån och några lantbruk i släkten finns inte heller.

– Jag tror att det kan vara en fördel att inte ha jordbruk i släkten, man har ingen som tvingar en åt ett håll utan gör det man tycker är kul, säger Sofia.

Läs också: Sebastian, 24, utbildar sig till agronom: ”Jag tror att det är en framtidsbransch”

Möjligheten dök upp

Men helt oerfarna var de inte. Sofia hade pluggat till lantmästare och Per jobbat som reparatör på Lantmännen maskin. Både hade också gått naturbruksgymnasium och jobbat på gårdar innan den här möjligheten dök upp.

– Jag hade sagt att om man kan ha 50 kor och kan försörja sig, då vill jag göra det. Sen såg min förra arbetsgivare en annons i ATL och då ringde jag på den, säger Per.

– Vi tänkte att vi åker och tittar. Sen kom vi över kullen och gården öppnade upp sig mot vattnet och då tändes glöden att vi måste bo här, säger Sofia.

Fick hjälp att övertyga

De tidigare arrendatorerna hade drivit gården i över 30 år och ville gå i pension. Deras erfarenhet hjälpte Sofia och Per en bra bit på vägen när det blev dags att övertyga bankerna om att det var en bra idé att driva mjölkgård.

– Vi fick mycket papper från de gamla arrendatorerna så vi hade inga schabloner utan underlag på allt. Men vi upptäckte att det viktigaste är en bra kontakt med banken. Vi fick många nej och var nära att ge upp men sen ringde en av bankerna strax före jul 2015 och sa att det gick.

Läs också: Jobba i gröna näringarna: Här är 15 utbildningar att satsa på

Under pågående mjölkkris

Att de planerade att ta över mitt under en global mjölkkris, när mejeriernas betalning till mjölkbönderna fallit kraftigt, var det många runt omkring som påpekade.

– Man blev idiotförklarad av många. Men vi hade papper på att det skulle fungera, säger Per och häller lite mjölk från ett spann i kaffekoppen.

– Sen är det här en ekologisk gård så avräkningspriset var högre än för konventionell mjölk och det var ett bra företag, fyller Sofia i.

Vill inspirera

Det stora gemensamma intresset, amerikanska gamla bilar, fick stryka på foten för att bli handpenning till gården och för två år sedan blev djuren, stallarna och boningshuset deras under en femårsperiod. Samtidigt hoppas de på att kunna inspirera andra att göra samma resa som dem.

– Det är ett problem med generationsskiften inom jordbruket. Men det går faktiskt och vi måste få in fler unga i det här, säger Sofia.

Sofia och Pers bästa tips till dig som vill bli lantbrukare men inte har någon gård i familjen:

Ta till vara på möjligheterna och skaffa kunskap om lantbruk.

Ser du en annons om en intressant gård – ring!

Jobbar du på en gård åt någon som är äldre så våga lyft frågan om att få arrendera eller köpa.

Ring till LRF och hör om de vet någon i ditt område som vill lägga av.

Skaffa bra mentorer som du kan få tips av och hämta energi hos.

Var väldigt förberedd och ha mycket på benen när du går till banken för att prata finansiering och få lån.

En bit från Sofia och Per, via snirkliga vägar, på gården Änga jobbar John Oscarsson, 25. Här finns en av landets avelsbesättningar för köttrasen simmental som går i lösdrift.

Läs också: Smart idé: Familjerna på Björkö äger djuren tillsammans

Gjorde praktik

Sedan december 2016 är det han som driver gården och är ansvarig för djuren. Något lantbruk av den här sorten finns inte i hans egen familj, dock har föräldrarna en mindre hästgård som till större delen arrenderas ut.

Under tiden på naturbruksgymnasiet gjorde han praktik på Änga, jobbade här några år och för att sedan jobba på mjölkgård. Då fick han frågan om att ta över.

– Jag var här och körde balar till mjölkgården och tänkte att blir den här gården till salu vill jag bli en del av den. Sedan stannade jag till på gårdsplanen och då fick jag frågan. Drömmen har ju varit att starta eget men att köpa mark och djur – det finns ingen ekonomi i det.

Drivs utanför familjen

I stället arrenderar han och för familjen Ekstrand är det första gången som gården inte drivs vidare i familjen. I stället är en av ägarna, Allan 81 år, numera dräng och jobbar heltid med John. Utöver det har han en person anställd på 75 procent.

– Lantbruk behöver inte alltid gå släkt-släkt. Förhoppningsvis finns det fler som tänker så här och vill hjälpa till att starta upp någon ny.

Läs också: Ny bondgårdsförskola: Här får barnen gosa med djuren så mycket de vill

Fick inte banklån

Djuren och alla maskiner har han köpt och till skillnad från Sofia och Per fick han inte lån till verksamheten via någon bank.

– Jag har lånat via familjen Ekstrands företag. Det hade väl gått att lösa det via en bank men det här är enklare.

Han har gått från att vara nystartad och jobbat extra på en mjölkgård till att numera jobba heltid på gården.

– I perioder blir det intensivt men det är roligt att köra på.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen