Drömmen om en idrottshall växte till bygdens mötesplats
I 30 år hade Stöcke längtat efter en idrottshall men när drömmen väl slog in så blev det mycket mer än så. Vinnaren av Hela Sveriges Stora Land-stipendium, Maria Bergstén, har sett hur mycket ett gemensamt mål betyder för en bygd.
KAMPANJ:Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se
Det började med en frustration över att barnen och ungdomarna i Stöcke behövde åka in till centrala Umeå för att spela innebandy och basket. Skulle det verkligen vara så?
– Vi var några föräldrar som tyckte det var konstigt att Stöcke inte hade sin egen idrottshall och vi började prata om det, berättar Maria Bergstén som utsetts till mottagare av Hela Sveriges Stora Land-stipendium och som varit drivande i projektet om idrottshallen i Stöcke.
Föräldrar kämpade för egen idrottshall i Stöcke
Som nyinflyttad fick hon klart för sig att frustrationen inte var ny, drömmen om en egen idrottshall hade funnits i flera decennier men trots detta hade det inte blivit av.
– Det var till och med så att det forslades hit takstolar från en nedlagd industri, takstolar som skulle bli tak på hallen men inte den gången heller blev det av.
Maria Bergstén och hennes frustrerade föräldrakamrater bestämde sig för att lyckas, det skulle bli en idrottshall i Stöcke trots att kommunen inte kunde bekosta den.
Hela bygden hjälpte till
När de väl hade bestämt sig så insåg de snart att det inte bara handlade om en idrottshall, det handlade om något större.
– Vi förstod att vi behövde något mer, ett allaktivetetshus med kafé, kommersiella lokaler, möjlighet att hämta post och annan samhällsservice så vi började fråga vad som behövdes och tog hjälp av hela bygden.
Stöcke har ungefär 700 invånare och hela området runt 3 000 och gensvaret var stort, snart sagt alla kunde bidra på ett eller annat sätt.
– Vi var 5-10 personer i början men sedan har alla möjliga personer bidragit med idéer, arbetstimmar, ekonomisk stöttning och en massa annat, det har verkligen varit ett gräsrotsprojekt i ordets rätta bemärkelse, berättar Maria Bergstén. Vi har försökt skapa ett minicentrum som ska erbjuda något för alla.
Invigning av Stöckes nya idrotshall
Den 9 april i år invigdes idrottshallen och även om Mötesplats Stöcke inte är helt klart ännu så var det en milstolpe för projektet.
– Det var verkligen fullt av människor här och full aktivitet överallt, berättar Bergstén. Peter ”Foppa” Forsberg, som är en av finansiärerna, var här och spelade innebandy med barnen och det var en fantastisk dag.
Men invigningen var inte slutet av projektet utan det fortsätter med oförminskad styrka. Ambitionen är att man som besökare ska ha möjlighet att fortsätta utveckla vad mötesplatsen ska vara och innehålla och också kunna göra det på konkreta sätt.
– Huset är som en tavla som alla kan måla på och den ska aldrig vara färdig utan den ska fortsätta utvecklas hela tiden, på vilket sätt är helt upp till bygden.
Men varför har man då lyckats med detta i Stöcke, vad är det som gjort att man äntligen kunde se till att drömmen om en idrottshall blev till verklighet? Maria Bergstén menar att det handlar om att involvera så många som möjligt och se till att alla får använda sina kompetenser. Att kroka arm med alla som kan föra projektet framåt på ett eller annat sätt.
– Vi har involverat de unga som bor här och de har varit med hela tiden. De har bland annat jobbar med forskare och barnen har fått i uppdrag att fundera på hur man kan använda de ytor som vanligtvis inte använts, som trappor och sittplatser och kommit med många smarta idéer som vi sedan försökt omsätta i verklighet.
Inte ett vanligt hus
Bland annat så finns det en rutschbana för att ta sig mellan våningarna och allaktivitetshuset ser inte ut som en vanlig offentlig anläggning.
– Alla kan åka i rutschkanan och åldersrekordet just nu är av en 89-åring som åkte här för en tid sedan. Huset är för alla! säger Bergstén.
Ambitionen är att mötesplatsen ska vara en plats i rörelse, en plats för unga och gamla och för alla som bor i Stöcke-bygden. Det är byn och bygden som äger och sköter anläggningen och kommunen hyr in sig i idrottshallen. Alla som arbetar med att drifta Mötesplats Stöcke, som allaktivitetshuset heter, gör det ideellt.
– Det är en hall som alla känner en väldigt stolthet över och jag är stolt över att jag fått vara med och få den plats, säger Maria Bergstén. Nu har vi invigt den och nu ska vi fortsätta utvecklingen av den på många olika sätt. Allt är upp till oss som bor här, det blir som vi vill.
Bidrag från olika ställen: Bland annat Arvsfonden, Landsbygsprogrammet, kommunala bidrag, utvecklingsbidrag under processen, Almi Nova.
Banklån
Privata aktörer har sponsrat: Thoréngruppen, Peter “Foppa” Forsberg, crowdfunding (man har bland annat sålt läktarplatser) och många ideella timmar av alla de slag.
Rådgivare: Coompanion, RF Sisu Västerbotten, kommunen
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.