Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 18 oktober 2017

Duellen: Dubbat eller dubbfritt?

Dubbdäck eller dubbfritt? Land jämför plus och minus. Kolla vilket däck som passar dig bäst!

FOTO: AGrigorjeva

Fortfarande dominerar dubbdäcken på svenska vintervägar, men de dubbfria knappar in. 2016 var deras andel nära 40 procent av vinterdäcken totalt. Det visar en undersökning gjord av Däckbranschens informationsråd och Trafikverket.

Dubbdäck

Fördelar: Mest pålitliga vid isigt underlag. En studie gjord av VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) visar nya dubbdäck har cirka 15-30 procent högre prestandavärden än nordiska dubbfria vinterdäck. Läs också: Kjells PV har rullat dagligen – sedan 1965! (dubbat eller ej vet vi inte)

Nackdelar: Bullrar, ökar bränsleförbrukningen och sliter mer på vägarna. Dessutom ökar de halten av slitagepartiklar i luften och är därför förbjudna på vissa gator i flera städer.

Passar: Förare i norra Sverige och andra delar av landet med kalla vintrar vintrar och stor risk för isbildning. Men även i Skåne kan dubbdäck vara bra om du regelbundet kör på en sträcka där det finns stor risk för blixthalka.Läs också: Om du blir stående med bilen – detta måste du ha med dig

Dubbfria vinterdäck

FOTO: PeterTG

Fördelar: Finns i två varianter, nordiskt och mellaneuropeisk. Den senare är bra på våta vägar, medan det nordiska är bättre på snö. Fördelen med båda jämfört med dubbdäck är att de är tystare, ofta drar mindre bränsle och inte förorenar luften med slitagepartiklar. Dessutom kan de monteras på tidigare på hösten.

Nackdelar: Framför allt att de inte är lika säkra som dubbdäck på isigt underlag.

Passar: Dig som bor i städer och i områden med generellt milda vintrar. Och som kanske inte måste ha bilen varje dag utan kan lämna den hemma vid tillfälliga köldknäppar med isbildning och blixthalka.

Läs också: Byta däck själv? Här är expertens 5 bästa tipss

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen