Duellen: Dubbat eller dubbfritt?
Dubbdäck eller dubbfritt? Land jämför plus och minus. Kolla vilket däck som passar dig bäst!
Fortfarande dominerar dubbdäcken på svenska vintervägar, men de dubbfria knappar in. 2016 var deras andel nära 40 procent av vinterdäcken totalt. Det visar en undersökning gjord av Däckbranschens informationsråd och Trafikverket.
Dubbdäck
Fördelar: Mest pålitliga vid isigt underlag. En studie gjord av VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) visar nya dubbdäck har cirka 15-30 procent högre prestandavärden än nordiska dubbfria vinterdäck. Läs också: Kjells PV har rullat dagligen – sedan 1965! (dubbat eller ej vet vi inte)
Nackdelar: Bullrar, ökar bränsleförbrukningen och sliter mer på vägarna. Dessutom ökar de halten av slitagepartiklar i luften och är därför förbjudna på vissa gator i flera städer.
Passar: Förare i norra Sverige och andra delar av landet med kalla vintrar vintrar och stor risk för isbildning. Men även i Skåne kan dubbdäck vara bra om du regelbundet kör på en sträcka där det finns stor risk för blixthalka.Läs också: Om du blir stående med bilen – detta måste du ha med dig
Dubbfria vinterdäck
Fördelar: Finns i två varianter, nordiskt och mellaneuropeisk. Den senare är bra på våta vägar, medan det nordiska är bättre på snö. Fördelen med båda jämfört med dubbdäck är att de är tystare, ofta drar mindre bränsle och inte förorenar luften med slitagepartiklar. Dessutom kan de monteras på tidigare på hösten.
Nackdelar: Framför allt att de inte är lika säkra som dubbdäck på isigt underlag.
Passar: Dig som bor i städer och i områden med generellt milda vintrar. Och som kanske inte måste ha bilen varje dag utan kan lämna den hemma vid tillfälliga köldknäppar med isbildning och blixthalka.
Läs också: Byta däck själv? Här är expertens 5 bästa tipss
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.