Edvins obemannade butik på landsbygden gör succé
I Ekängen utanför Linköping fanns ingen mataffär när Edvin Johansson växte upp. Till slut tröttnade han på det och byggde sin egen. Det blev Sveriges första obemannade affär, inte större än ett Attefallshus men ändå med nästan allt man behöver.
Det är bråda dagar för 22-åriga Edvin Johansson. Hans mataffär i Ekängen, några kilometer utanför Linköping, är välbesökt så mitt i intervjun måste han ursäkta sig för att ta emot en leverans av frysvaror.
Läs också: Deras video mot skolnedläggningarna i Luleå gör succé
– Folk är jätteglada att de fått en mataffär. De verkar också nöjda med sortimentet. Utifrån ser det inte ut som att det får plats med mer än mjölk och chips, men jag har faktiskt 400 artiklar, säger Edvin och böjer sig ner för att plocka upp ett par påsar fryst broccoli som han lägger in i en av frysarna.
Har gjort allt själv
Trots Edvins ringa ålder har han gjort allt själv med mataffären som öppnade i november förra året och är den första obemannade mataffären i Sverige. Alltifrån att rita och bygga den till att programmera det inloggningssystem som kunderna använder för att komma in.
– I somras fick jag hjälp av brorsan att bära upp tegel på taket, det hade varit jobbigt att klättra upp och ner själv, säger Edvin och skrattar.
Först fick han nej
För två år sedan ringde Edvin byggnadskontoret och frågade om han fick bygga en mataffär på sin mammas tomt i form av ett Attefallshus. Svaret blev nej, man måste bo i ett Attefallshus. Edvin gick tillbaka till skissbordet.
– Jag hade börjat läsa på civilingenjörsprogrammet i Linköping, samtidigt grubblade jag på idén att driva en affär här i Ekängen. Så mycket service läggs ner på landsbygden och jag ville göra något åt det, berättar han.
Läs också: Resesajten listade 20 vackraste svenska orterna – ingen norr om Dalarna
Började med ägg
Under tiden som Edvin funderade så jobbade han extra med hemleverans av färska ägg som han hämtade upp från gårdar. Det var en populär liten verksamhet och tack vare 100 plattor ägg i veckan behövde han inte ta studielån.
Planka för planka
Edvin insåg tidigt att han inte kunde ha en affär med personal.
– Det skulle inte gå runt ekonomiskt för jag ville erbjuda bra priser. Jag hade heller inte lust att själv stå i affären eftersom jag studerade, säger Edvin som därför började knacka fram kod för ett inloggningssystem. Det tog ungefär ett år innan han var färdig med den lösningen som används i dag.
– Kunderna använder bank-id för att komma in. Det är smidigt och enkelt, säger Edvin nöjt.
Ritade huset i datorn
Samtidigt letade Edvin efter mark att bygga sin mataffär på och fann till slut en perfekt markyta som ägdes av kommunen. Den låg intill en väg, vid en återvinningscentral och en fotbollsplan. När Edvin fått markupplåtelse och bygglov kunde han sätta igång att rita huset i 3D-modell i sin dator och i somras satte han ned det första spadtaget i jorden.
Många lokala samarbeten
Edvin har flera samarbeten med lokala producenter som levererar färska grönsaker, snittblommor, färdiglagade måltider och nybakt bröd till affären. Edvin själv kör och hämtar ägg från gårdar.
– Lokala samarbeten ger ett mervärde för både kunderna och bygden. Jag tror många uppskattar det, att jag som bor här driver affären och att jag värnar om det lokala. Det blir lite roligare än om någon utan förankring i trakten plötsligt dimper ner, säger han.
Läs också: Nya regler ska underlätta bredband på landsbygden
Edvins kunder verkar inte bara nöjda, utan också ärliga. Ingen stöld har förekommit trots att ingen finns där för att hålla koll.
– Ja, jag skulle säga att jag haft noll stöld. I en vanlig mataffär kan vem som helst gå in, här legitimerar man ju sig. Jag tror det spelar roll.
Studierna på paus
Från början hade Edvin tänkt driva affär parallellt med studierna men den planen fick han snabbt överge eftersom affären blivit så populär. Nu har han satt studierna på paus och jobbar dedikerat med affären – och expansionsplanerna.
– Jag får mejl varje dag från personer som vill öppna likadan affär där de bor. Mitt mål är att göra detta till en franchise.
Målet är 200 affärer
Anledningen till varför Edvin valt franchise är för att han vill bevara den lokala förankringen.
– Driver jag själv en affär i någon annan del av Sverige skulle jag inte veta på vilken gård just den där goda sylten tillverkas, säger Edvin och avslöjar att han har stora expansionsplaner.
– Om tre år vill jag att det finns 200 affärer på den svenska landsbygden. Vi får se hur det blir, jag tror inte att det är en orealistisk tanke.
Edvin Johansson
Ålder: 22 år.
Aktuell: Med Sveriges första obemannade mataffär som öppnade i november 2018 i Ekängen, cirka 5 kilometer norr om Linköping.
Gör annars: Studerar till civilingenjör, men studierna är satta på paus.
Bor: Hemma hos mamma i Ekängen utanför Linköping tillsammans med lillebror Herman, och hos pappa som bor en bit längre ut på landet.
Dröm: Att hans yteffektiva och obemannade mattaffär ska finnas på minst 200 platser i den svenska landsbygden.
Läs också: Fler nyheter från hela Sverige här!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.