Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 september 2016

Efter år av torka – salt blir sött med kontroversiell lösning

Under sommaren har det varit stor brist på vatten. Nu ska en omstridd lösning råda bot på problemet i ett av de värst drabbade områdena.

FOTO: Region Gotland

Vattensituationen har alltid varit problematisk på Östergarnslandet, på Gotlands östkust. I år har den varit värre än på länge och Region Gotland har både utfärdat totalt bevattningsförbud och sänkt trycket i kranarna för att få vattnet att räcka till.

Nu har landets första avsaltningsanläggning för bräckt vatten invigts.

– Det har varit ett jättestort problem med vattnet här. Många bygglovsansökningar har strandat på grund av vattenfrågan, och det har kört hur många tankbilar som helst ut hit med vatten, berättar Gunnar Bendelin, som bor på Östergarnslandet, till Helagotland.se.

Totalt 420 får nu vatten

Avsaltningsverket blir Sveriges största. Det producerar 500 kubikmeter dricksvatten per dygn, vilket ska räcka till 2 000 personer. Totalt ska 420 fastigheter anslutas verket har kostat kommunen 25 miljoner kronor.

Vattentillgången har varit ett återkommande bekymmer för Gotlands drygt 57 000 invånare en längre tid. Under sommaren ökar befolkningen kraftigt, detta i samband med turistäsongen. Eftersom ingen större vattentäkt har kunnat öppnas under de senaste 40 åren har det lagts fram olika planer på en lösning.

Avsaltning har kritiserats eftersom det är en energikrävande process, men någon alternativ lösning har inte vunnit tillräckligt stöd.

Nya vattnet smakar gott

Det omdebatterade vattnet ska också smaka gott.

Enligt Gunnar Bendelin har man inte fått in många klagomål alls, och han tycker själv att vattnet smakar bra.

– Det är bra vatten, absolut. Otroligt gott.

Nu planeras för ytterligare avsaltningsverk på ön – i Kvarnåkershamn och i Visby.

 

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen