Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 mars 2018

Efter ishotellet – nu finns isbastun i Puoltikasvaara

Ishotellet i Jukkasjärvi har fått människor från hela världen att vallfärda till Norrbotten. Nu har Jan-Roger Eriksson skapat en bastu – helt gjord av is – i Puoltikasvaara mellan Gällivare och Kiruna i Norrbotten.

 Jan-Roger Erikssons bastu kommer att hålla i ungefär 2 månader.
Jan-Roger Erikssons bastu kommer att hålla i ungefär 2 månader.

Själva bastukaminen har han också byggt och isolerat med stenull. Över stenarna har han lagt ett lock, som öppnas först när alla satt sig i bastun.

 Bastun är komplett med kamin.
Bastun är komplett med kamin.

Läs också: Hotade skoterleder i norr

Det har tagit ungefär 400 timmar att såga ut och stapla isblocken som väger mellan 200 och 400 kilo styck. Men redan efter fem-sex bastukvällar kommer den att försvinna.

 Att hitta bygghjälp har inte varit svårt.
Att hitta bygghjälp har inte varit svårt.

Fin gemenskap

– Det var roligt att bygga också, det är halva grejen. Barnen, andra släktingar och grannar har kommit förbi. Alla har velat hjälpa till och vi har haft en väldigt fin gemenskap, säger Jan-Roger Eriksson.

Stort intresse

När SVT:s nyhetsprogram Nordnytt visade upp nybygget på älven i förra veckan började telefonen gå varm. Intresset från både tidningar och radio var stort.

– Efter Nordnytt exploderade det. Telefonen ringde hela tiden. Jag blev helt slut, men det är kul när det händer något, säger Jan-Roger Eriksson.

Läs också: Så kör du halksäkert – rallyförarens bästa tipsLäs också: Spana in Nils ovanliga samling – av grävmaskinerLäs också: Elin tröttnade på snön – byggde om sin barnvagn

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen