Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 22 september 2017

Efter kampen – det ljusnar för svenska mjölkbönder

Efter en riktigt tuff tid för de svenska mjölkbönderna ser det nu ljusare ut än på länge. Mjölkpriset är nämligen på den högsta nivån på nära tio år.

Det har varit krisår för svenska mjölkbönder, till följd av att de fått för lite betalt för mjölken. Nu ser det ut som att den värsta kampen är över och att de går mot rejält ljusare tider.

Läs också: TV-bönder tvingas lägga ned – kämpade till sista droppen

LRF Mjölks lönsamhetsindikator – mjölkintäkt minus foderkostnad – nådde en bottennivå förra sommaren. Nu ligger nyckeltalet nära det högsta på tio år och ekonomin för mjölkproducenterna ser väldigt god ut.

– Den har stigit ganska kraftigt de senaste månaderna. Om man jämför med för ett år sedan så är det en otrolig skillnad. Det är verkligen välkommet efter den press mjölkproducenterna har haft. De har många hål att fylla, säger Agneta Hjellström på LRF Mjölk till Land Lantbruk.

Framför allt har lönsamheten blivit bättre på grund av att avräkningspriser på mjölk har ökat. Men delvis också på grund av att priserna på konventionellt kraftfoder har sjunkit.

Agneta Hjellström berättar att man känner en stor optimism.

– Vi ser också att det är färre mjölkföretag som slutar, säger hon.

Läs också: Mjölk – det här visste du inte om mjölk

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen