Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 augusti 2018

Efter kritiken – nu flyttar Ica hem baconet

Ica har genom åren fått kritik från konsumenter för att bacon med svenskt ursprung packas i Nederländerna. Nu kan Land Lantbruk berätta att matjätten beslutat att flytta hela hanteringen till Sverige.

 Matjätten Ica har beslutat att flytta hela bacon-hanteringen till Sverige.
Matjätten Ica har beslutat att flytta hela bacon-hanteringen till Sverige. FOTO: Mostphotos

Köttråvaran har hela tiden varit svensk, men hittills har det enligt Ica saknats kapacitet för att klara hanteringen med saltning, rökning och förpackning i Sverige.

20-tal nya arbetstillfällen

– Vi väldigt glada att kunna berätta att vi har inlett ett samarbete om baconförädlingen med företaget Charkuterifabriken Sverige som ligger i Halmstad och bland annat producerar påläggsprodukter och färdiglagade rätter för oss, säger Andreas Sbrodiglia, sortiments- och inköpsdirektör vid Ica Sverige.

Enligt honom kommer Charkuterifabriken Sverige att bygga ut anläggningen och öka antalet tjänster med ett 20-tal. Övertagandet är planerat till hösten 2019.

Läs också: Trots svensk högsäsong – därför säljer Ica potatis från Egypten

”Stark märkning”

Förändringen innebär att Ica kan märka sitt svenska bacon med den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige.

– Det är en mycket stark märkning och därför är det glädjande att vi kan tillföra bacon i den familjen. Man ska veta att omkring 90 procent av de kött- och charkprodukter som saluförs via Ica Sverige är baserade på svensk köttråvara, säger Andreas Sbrodiglia.

”Tung investering i produktionen”

Flytten innebär att förädlingen kommer närmare både de svenska producenterna och konsumenterna, men det är ännu för tidigt att säga om och i så fall hur priset påverkas, enligt Andreas Sbrodiglia.

– Transporten är en komponent, men det görs också en ganska tung investering i produktionen. Det man kan säga är att med förädling i Sverige så blir det här en än mer attraktiv produkt. Vi värnar om den svenska primärproduktionen och förädling inom Sverige är viktigt ur både ett miljö- och trovärdighetsperspektiv, säger han.

Läs mer på Land Lantbruk: Ica och Scan kritiseras för packning av kött

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen