Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 februari 2016

Efter Moraeus blogginlägg: WWF ändrar köttinfo

Lands bloggare Martin Moraeus inlägg i köttdebatten fortsätter att engagera. Nu ändrar Världsnaturfonden, WWF, sin kommunikation efter blogginlägget.

Bild 1/2 FOTO: Press/Ann Lindén
Bild 2/2

Tidigare har uppgifter från bland andra WWF spridits om att det går åt 16 000 liter (16 kubikmeter) vatten för att producera ett kilo svenskt nötkött. Något Lands bloggare Martin Moraeus räknat på och skrivit ett uppmärksammat blogginlägg om. Enligt Moraeus egen uträkning handlar det istället om 200-400 liter vatten per kilo kött.

– Vattenfrågan kopplad till kött är komplicerad. Det förekommer uppgifter om 16 000 liter vatten och som vi också har gått ut med, säger Anna Richert, ansvarig för matfrågor på WWF.

Gör skillnad på vatten

Däremot menar Anna Richert att uppgiften om att det går åt 16 kubikmeter vatten per kilo nötkött stämmer. I vattenavtrycksfrågan gör man skillnad på om det handlar om grönt, blått eller grått vatten. Blått vatten är vatten som tas upp ur vattendrag och grundvatten för att bevattna grödorna och sett till blått vattenavtryck går det inte åt 16 kubikmeter för att producera svenskt nötkött.

– Det man pratar om är 16 000 liter vatten för hela vattenavtrycket. Det Martin Moraeus fokuserar på är det blåa vattnet och han har en poäng. Jag håller med om att vattenavtrycket måste nyanseras så att man förstår vad som är problemet, säger Anna Richert.

Anser du att uppgiften om 16 000 liter vatten stämmer?

– Ja, storleksordningen är rätt. Ett examensarbete från KTH i samarbete med Ica visar att det gröna vattenavtrycket, det vill säga regnvattnet som faller på grödorna, ligger på cirka 14 500 liter vatten per kilo kött medan det blå avtrycket ligger på cirka 200 liter. Alla som föder upp kor vet att de äter enorma mängder, men det skulle ju ändå ha regnat.

Vill se större ansvarstagande

Anna Richert förstår att frågan är komplicerad för konsumenter och tycker att foderföretag och företag som handlar med kött behöver ta ett större ansvar.

– Det var bra att Martin Moraeus lyfte fram detta så att frågan blir uppmärksammad. Vattenfotavtryck är komplicerat för konsumenter men däremot bör företagen agera. Vatten är en resurs vi har i Sverige och det är en resurs för svenskt lantbruk.

Vad tror du att den här diskussionen får för konsekvenser?

– Det är olyckligt att siffran 16 000 har fortplantats utan kritisk diskussion. Exempelvis tog filmen ”Cowspiracy” upp vattenavtryck och där förfasar sig människor, det här behöver nyanseras. Man kan inte dra alla konsumenter över en kam och för den stora massan som inte engagerar sig behöver företagen ta ett ansvar. Det är viktigt att kött som producerats på ett bra sätt inte avfärdas på grund av mytbildning kring 16 000 liter vatten.

”Vi gör så gott vi kan”

Efter Martin Moraeus blogginlägg har WWF lagt upp en text om köttproduktionen och vattenavtrycket på sin hemsida. Men på frågan om de kunde ha gjort annorlunda för att leda diskussionen är Anna Richert tveksam.

– Vi kunde säkert ha varit tydligare men vi vill gärna bidra till debatten om hållbar produktion och konsumtion av kött. Vi gör så gott vi kan för att ta plats i den diskussionen.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen