Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 september 2018

Efter rekordsommaren – så påverkar klimatkrisen Sverige

Årets heta sommar har gett det vanliga svenska vädersnacket en ny dimension. Vad är det som händer och vad kan vi vänta oss nu? Här reder experten ut.

 Den varma sommaren har gjort klimatfrågan högaktuell och vi kommer att få se konsekvenser av klimatet framöver, anser Pär Holmgren.
Den varma sommaren har gjort klimatfrågan högaktuell och vi kommer att få se konsekvenser av klimatet framöver, anser Pär Holmgren. FOTO: Mostphotos

Vi borde ha klimatångest, säger Pär Holmgren, tidigare känd som tv-meteorolog och nu naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

– Framförallt farbröder i min ålder borde ha en riktig rejäl dos, särskilt om det leder till något konstruktiv och kreativt. Det här är på allvar den största katastrofen mänskligheten någonsin stått inför. Däremot är det förskräckligt att massa unga drabbats av klimatångest på grund av den äldre generationens passivitet, säger han.

Läs också: Här är miljömyterna du inte behöver tro på (LRF-exklusivt)

Svåra värmeböljor

Klimatförändringarna som pågår nu kommer nämligen innebära längre och svårare värmeböljor, stigande världshav, kraftigare skyfall och fler och intensivare orkaner, berättar han.

 Pär Holmgren, naturskadespecialist på Länsförsäkringar.
Pär Holmgren, naturskadespecialist på Länsförsäkringar. FOTO: Peter Knutson

– Det är antagligen så gott som omöjligt att undvika att delar av Afrika blir obeboeligt nästa århundrade, att skördarna i delar av Sydeuropa, USA, Ukraina, Indien och Kina blir sämre inom några årtionden och att haven stiger med närmare 10 meter om 500 till 1000 år.

Läs också: Debatt: ”Ta med sommarens klimatsmarta vanor in i vardagen!”

Klarar oss bättre

Sverige kommer klara klimatförändringarna bättre än andra regioner, de första 50 åren kan vi till och med få se vissa fördelar, enligt Pär Holmgren.

– I genomsnitt får vi lite bättre skördar, även om det kommer ske stora variationer mellan olika år. Vi får längre odlingssäsong och skogen kommer att växa, men vi får inte nödvändigtvis bättre kvalité på virket.

Nya skadegörare

Samtidigt finns det orosmoln även här. Såväl torrår som blöta år kommer ge delar av Sverige dåliga skördar, och det finns stor risk att nya typer av skadegörare kan etablera sig här när klimatet blir varmare.

Dessutom kommer vi att påverkas av världsläget. Troligtvis får vi se en stor befolkningsinflyttning till Sverige när delar av världen blir obeboeliga.

– Vi kommer se ökade konflikter i världen, försämrad matproduktion och ökade säkerhetspolitiska spänningar utifrån frågan vems fel det var att det gick som det gick.

Läs också: Expertens oväntade tips: Bromsa klimatkrisen med högre livskvalitet (LRF-exklusivt)

Kan undvika katastrofer

Men vi kan fortfarande undvika de absolut mest katastrofala följderna, säger Pär Holmgren.

– Om bara alla tar lite mer ansvar än ”alla andra”. Men nu är det mer som att alla sitter och väntar på att någon annan ska ta ansvar, både individuellt och nationellt.

Läs också: De svenska växtzonerna förflyttas

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen