Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 november 2018

Efter tolv års väntan: Nu kommer fiber till Bäcks by

Sedan 2006 har Hillevi Johansson haft ledningar för bredband nedgrävda intill husknuten – utan tillgång till bredband. Nu kommer glädjebeskedet till henne och hennes grannar.

– Om allt fungerar ska de få fiber inom fjorton dagar, säger Anders Stenholm på Tidaholms Energi.

 För ett par veckor sen började Tidaholm Energi åter gräva för att koppla in fiber till de fem hushållen i Bäcks by. Anders Stenholm, projektledare för fiberutbyggnaden på Tidaholms Energi och bredbandssamordnare på Tidaholms kommun, beklagar att det tagit sån tid.
För ett par veckor sen började Tidaholm Energi åter gräva för att koppla in fiber till de fem hushållen i Bäcks by. Anders Stenholm, projektledare för fiberutbyggnaden på Tidaholms Energi och bredbandssamordnare på Tidaholms kommun, beklagar att det tagit sån tid. FOTO: Privat

Det var när det kommunala energibolaget Tidaholms Energi för drygt tolv år sedan skulle bygga ett transportnät mellan kommunens telestationer, som några av hushållen i Bäcks by utanför Tidaholm frågade om de kunde få ansluta till nätet.

– De var här 2006 och grävde ned ledningar för fiber och vi var fem hushåll som bestämde oss för att vara med. Vi fick själva bekosta grävningen från ledningen vid landsvägen fram till våra hus, berättar Hillevi Johansson.

Fortfarande ingen fiber

 Hillevi Johansson i Bäcks by utanför Tidaholm har väntat på fiber i tolv år.
Hillevi Johansson i Bäcks by utanför Tidaholm har väntat på fiber i tolv år. FOTO: Privat

Hon minns att det var bråttom att bestämma sig, men fortfarande finns ingen fiber i ledningarna.

– I början ringde vi såklart och klagade, men man tröttnar till slut, säger Hillevi, som ändå inte helt gett upp hoppet.

Hon har sett att någon grävt fram den gamla nätcentral som byggdes i ett dike i byn för tolv år sen.

När Land kontaktar Tidaholms Energi visar det sig att historien om bredband i Bäcks by är ganska känd, men ingen känner sig längre säker på alla fakta. Anders Stenholm är projektledare för energibolagets fiberutbyggnad idag, men han betonar att han bara varit ansvarig under de tre senaste åren.

Läs också: Markägaren Olle: ”IP Only har inte klarat jobbet på landsbygen”

”Bara transportnät”

– När man började gräva genom Bäcks by var det någon som sa att de fem hushåll som var intresserade skulle kunna få fiber. Men det som byggdes var ett transportnät och det kunde man inte koppla direkt till Internet. För det krävdes en investering och den kostnaden togs inte, förklarar Stenholm.

För ungefär nio månader sedan drog han i gång processen med att se till att ge hushållen i Bäck fungerande fiber. Efter ungefär ett halvårs väntan på grävtillstånd från Trafikverket och en tids letande efter entreprenör är nu grävarbetet klart.

Läs också: Många vill bryta med IP Only – så kan du göra om du är drabbad

Fiber om fjorton dagar

– Vi har nu flyttat ut uppkopplingspunkten utanför Trafikverkets område och satt ett fiberskåp vid ledningsbrunnen. Om allt fungerar ska de få fiber inom fjorton dagar. Jag hoppas bara att inte någon av deras slangar är avgrävda, säger Anders Stenholm.

Han hävdar att Bäcks by är det mest långdragna fiberprojekt de haft i kommunen.

– Nu har de startat en affär i byn så det är ett måste att de får fiber – och vi får skämmas för att det tagit tolv år. De här hushållen skulle ha kopplats upp för många år sedan.

Läs också: IP Only: ”Kunder som väntat för länge ska slippa avgift”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen