Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 29 april 2019

Eldningsförbud valborg 2019

Risken för gräsbrand och skogsbrand är överhängande i stora delar av landet. I vissa län råder därför totalt eldningsförbud på valborg 2019. Endast ett län sticker ut i SMHI:s riskbedömning.

 Det är upp till varje kommun, länsstyrelse och räddningstjänst att utfärda lokala eldningsförbud. Kolla din kommuns hemsida för aktuell information.
Det är upp till varje kommun, länsstyrelse och räddningstjänst att utfärda lokala eldningsförbud. Kolla din kommuns hemsida för aktuell information. FOTO: Istock

Det är upp till varje kommun och länsstyrelse att i samråd med räddningstjänst fatta beslut om eldningsförbud.

Om du har planerat att samlas kring en brasa på valborgsmässoafton eller en grill på 1 maj 2019, är det hög tid att ta reda på lokala bestämmelser.

Totalt eldningsförbud 2019

I flera län som Jönköping och Kronoberg råder totalt eldningsförbud just nu, medan andra län som Gotland och Skåne endast manar till försiktighet.

Läs också: Släck branden – med diskmedel

Regn natten till valborgsmässoafton

Under måndagskvällen drar ett nederbördsområde in över kustlandet i Norrland, ned över östra Svealand och delar av östra Götaland.

På SMHI arbetar man med att bedöma brandriskerna inför valborgshelgen. Meteorolog Moa Hallberg menar att riskerna regnet till trots är stora.

– Regnet gör att brandrisken avtar en aning i dessa delar under måndag kväll och natt. Men det är inga större mängder nederbörd och under tisdagen klarnar det upp och riskerna ökar igen, säger Moa Hallberg.

Gräsbrandssäsongen 2019

Vi har en period av klart och soligt väder bakom oss. Det har lett till att fjolårsgräset är torrt och lättantändligt. I södra Sverige startade gräsbrandssäsongen redan 1 februari.

Samtidigt har skogsbrandssäsongen startat vilket ger en överlappning mellan de två säsongerna.

– Vi har utfärdat varningar för både skogsbrandsrisk och gräsbrandsrisk på flera platser i Svealand. Det är ovanligt så här års, säger Moa Hallberg.

Ingen brandrisk i Västra Götaland

Inför valborgsmässoafton sticker endast Västra Götaland ut som en plats där SMHI ännu inte har utfärdat någon varning för brandrisk.

– Risken kan även avta på fler platser i östra Svealand. För gräsbränder krävs soligt väder och nu ser det ut att bli molnigt där.

Moa Hallberg poängterar att SMHI:s riskbedömningar inte står över lokala eldningsförbud och bestämmelser.

”Förutom gräsbrand är det nu även risk för skogsbrand i de flesta delar av länet. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus. Kom ihåg att det är du som eldar som är ansvarig för att ha släckutrustning till hands”, skriver till exempel Länsstyrelsen i Västa Götaland på sin hemsida.

Här förbjuder Länsstyrelsen eldning april/maj 2019:

  • Jönköping
  • Kronoberg
  • Östergötland

Här avråder Länsstyrelsen från eldning april/maj 2019:

  • Gotland
  • Skåne
  • Värmland
  • Västra Götaland
  • Örebro

Läs också: Grundvattennivåerna alarmerande låga

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen