Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 augusti 2018

Eldningsförbudet får turistföretag att gå på knäna

Det långvariga eldningsförbudet under sommaren minskade risken för skogsbrand men riskerar samtidigt att bli dödsstöten för en rad naturturismföretagare vars gäster har bokat av på löpande band.

 Inte ens gaskök är tillåtet vid eldningsförbud trots att risken för gnistbildning är i princip obefintlig.
Bild 1/2 Inte ens gaskök är tillåtet vid eldningsförbud trots att risken för gnistbildning är i princip obefintlig. FOTO: Niklas Kämpargård
 Många tycker att friluftsliv går hand i hand med en öppen eld. Just i år får man inte ens laga mat på gaskök då risken för skogsbrand är mycket hög.
Bild 2/2 Många tycker att friluftsliv går hand i hand med en öppen eld. Just i år får man inte ens laga mat på gaskök då risken för skogsbrand är mycket hög. FOTO: Niklas Kämpargård

– Våra besökare avbokar då de inte ens kan laga mat på stormkök på eldfast underlag, säger Jon Marin, som driver Immelns Kanotcenter utanför Kristianstad i Skåne.

Det torra vädret får inte bara konsekvenser för skogs- och lantbruket. Även besöksnäringen har påverkats drastiskt, inte minst de som inriktar sig på friluftsliv, fiske och matupplevelser.

– Min verksamhet bygger på att erbjuda guidade fisketurer med smakupplevelser i det fria. Vi tillreder den mesta maten över öppen eld och har fått ställa in sommarens turer då eldningsförbudet gjort det omöjligt att laga mat, säger Joacim Ljadas som driver Ljadas Mat & Äventyr med verksamhet mellan Umeå och Åsele.

Lösningar måste till för framtiden

Eldningsförbudet som infördes under den värsta torra perioden i somras har fått förödande konsekvenser för företagen och även om säsongen i år är förstörd för många så måste branschen titta på lösningar för framtiden.

– På kort sikt är det förödande för branschen när besökaren inte kan laga mat till följd av eldningsförbudet. På lång sikt måste vi däremot fundera på hur vi kan erbjuda alternativa lösningar, inte minst om de här torra somrarna är här för att stanna, säger Per Jiborn på Naturturismföretagen.

Per Jiborn föreslår till exempel att tälthotell, där gästen kommer fram till en färdigbäddad säng och serveras mat kring dukade bord, kan vara lösningen på utmanande väderfenomen.

– Ett sådant upplägg möjliggör ett aktivt friluftsliv även när det är mycket torrt utomhus.

Länsstyrelsen medvetna om problemet

Dessutom är det enklare för Länsstyrelsen att bevilja undantag från eldningsförbudet gentemot professionella aktörer med välutrustade naturkök där risken för skogsbrand är mycket liten, säger Per Jiborn på Naturturismföretagen.

På länsstyrelserna runt om i landet är man medvetna om vad eldningsförbudet får för konsekvenser för länets företagare inom besöksnäringen.

– Vi för en ständig dialog med räddningstjänsten och våra närliggande kollegor. Det är verkligen inte kul att hindra människor från att laga mat i skogen, men så länge skogsbrandsindex var högt tvingades vi behålla eldningsförbudet utan undantag, säger Gustav Arfvén, krisberedskapshandläggare på Länsstyrelsen i Blekinge.

Läs också: Därför mår du bättre i på landsbygden

FAKTA eldningsförbud:

Det är vanligtvis Länsstyrelsen eller kommunen (oftast båda två i samverkan) som beslutar om införande respektive lättnader av eldningsförbudet. Just i år är index fortsatt mycket högt på ett flertal håll i landet. För aktuell information i just din region kan du kontakta respektive Länsstyrelse eller Räddningstjänst.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen