Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 22 oktober 2021

Eldsjälarna fick bygden att blomstra

Häradsbäck

Hon är som en virvelvind full av kreativa idéer och har fått byborna att uträtta storverk! Nu kallas Mette Adolfsson "Borgmästarinnan" av de glada och stolta invånarna i småländska Häradsbäck.

 Mette Adolfsson, entusiast och visionär som kallas för borgmästarinnan i Häradsbäck
Mette Adolfsson, entusiast och visionär som kallas för borgmästarinnan i Häradsbäck FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

”Det ska vara roligt att både bo och besöka Häradsbäck, menar Mette, som vågar tänka stort och på framtiden och har fått många bybor med sig

– Inget är omöjligt, men det fordras hårt arbete och en klar målbild, säger hon.

Denna soliga sommarsöndag när Land är på besök glider ett 40-tal glänsande amerikanska bilar genom byn och stannar till på marknadsplatsen vid Handelsboden.

Folk har gått man och kvinna ur huse för att beundra och småprata med de stolta bilägarna.

Liv och rörelse

 Cruising. Ekipagen med glänsande amerikanare som kör genom bygden är ett populärt inslag.
Cruising. Ekipagen med glänsande amerikanare som kör genom bygden är ett populärt inslag. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Café Linnéa med hembakt och jukebox har fullt upp liksom restaurangen med härlig husmanskost, smörrebröd och lokala pizzor.

För inte så länge sedan höll den här bygden på att avfolkas och tyna bort, men nu blomstrar den och fler flyttar hit.

– Härligt med liv och rörelse igen, säger Mette, eldsjäl och projektledare för förvandlingen.

Den gamla sydsmåländska byn var förr en viktig samlingsplats och låg centralt på gränsen till Blekinge och Skåne.

Här har folk bott i tusentals år och marknads- och festplatsen Balders hage mitt i byn minner om fornstora dagar.

Läs också: Nu flyttar barnfamiljer in i de tomma husen i Alsterbro

Ville stoppa avvecklingen

 Järngänget. Valter Kroon, Arnold Magnusson, Mette Adolfsson, Glive Svensson, Ingemar Nilsson är några av de aktiva krafterna bakom bygdens utveckling
Järngänget. Valter Kroon, Arnold Magnusson, Mette Adolfsson, Glive Svensson, Ingemar Nilsson är några av de aktiva krafterna bakom bygdens utveckling FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Men bygden föll senare ner i en törnrosasömn, bortglömd av allt och alla och inte minst kommunen.

– Härlunda heter församlingen som tillhör Älmhults kommun. Älmhult med butiker och service ligger 2,5 mil härifrån, säger Mette.

– Det var ohållbart och vi bestämde oss för att stoppa avvecklingen av servicen och istället skapa nya möjligheter för invånarna och samtidigt bli ett attraktivt ställe att både flytta till och besöka, fortsätter hon.

Med Mette som drivande eldsjäl har ortsborna lyckats med ett verkligt storverk, steg för steg.

De började med att hon bildade en intresseförening och ett brandvärn, räddade och byggde ut lanthandeln genom att köpa andelar i den, samt såg till att få tillbaka Häradsbäcks postadress och postnummer.

Satsade miljoner själva

 Lokala företag som har stöttat det nya kaféet i byn. Även ortsborna har satsat pengar i på fiberutbyggnad och i bygdebolaget.
Lokala företag som har stöttat det nya kaféet i byn. Även ortsborna har satsat pengar i på fiberutbyggnad och i bygdebolaget. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

2008 kom ett av de största projekten: Att gräva ner fiber för bredband i Häradsbäck och ut till alla små byar. Älmhults kommun ville inte satsa genom medfinansiering i denna glesbygd med svår terräng.

Men folket här satsade ekonomiskt och sökte pengar och bildade: Härlunda fiber. Mot alla odds lyckades man dra fram fiber till vartenda hus runt om i skogarna, 12 mil genom oländig terräng och tusentals stenblock till en kostnad av 15 miljoner.

– Det tog 6 år men det är det värt. Under pandemin har vår envisa satsning på fiber varit ett lyckokast. Många här jobbar på IKEA i Älmhult och de kan jobba mycket hemifrån tack vare detta, säger Mette stolt.

Föreningen försökte även köpa äldreboendet Härlundagården när kommunen lade ned det 2010, och sedan skolan 2012. Men kommunen valde att sälja till en utomstående.

Lunch på uteserveringen

 Uteserveringen är en samlingspunkt även på hösten under varma dagar.
Uteserveringen är en samlingspunkt även på hösten under varma dagar. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Runt hörnet bakom handelsboden, ligger uteserveringen där många äter lunch och fikar medan barnen leker i den nyanlagda aktivitetsparken intill. Alla känner alla, det hejas och pratas.

Mettes man Sven, som är född och uppvuxen här, sitter lugnt vid ett bord med barn och barnbarn medan Mette går runt, svarar på frågor, kollar så att allt flyter på och att alla har det bra. Hon kikar in bakom disken i köket och pratar med kocken.

– Vi har ny personal i restaurangen och de fick en rivstart här nu i helgen, de är jätteduktiga men det kan bli lite väntetider, säger hon.

Mötesplats för alla åldrar

 Barnvänligt. Viggo och Elli Samardizjovski gillar aktivitetsparken.
Barnvänligt. Viggo och Elli Samardizjovski gillar aktivitetsparken. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

För några år sedan åkte många till Älmhult eller Växjö för lördagsnöje eller söndagsmiddag. Nu stannar man oftast i Häradsbäck.

En viktig pusselbit är Bygdebolaget Härlundabygden AB (SVB) som bildades 2018 och ägs av ortens 10 ideella föreningar bland andra Härlunda intresseförening.

I samma veva började utvecklingen av projektet ”Mötesplats Häradsbäck”.

– Tack vare att så många engagerat sig har vi kunnat vända utvecklingen. Vi vill skapa något för alla åldrar som också skulle bidra till att göra oss attraktiva säger Mette.

Köpte äldeboendet

 Mette samspråkar med 89-åriga Irene Martinsson som stortrivs i sin lägenhet på äldreboendet.
Mette samspråkar med 89-åriga Irene Martinsson som stortrivs i sin lägenhet på äldreboendet. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

2019 köpte byabolaget äldreboendet Härlundagården från den private ägaren.

Banken och privatpersoner lånade ut pengar till köpet för att de äldre skulle få bo kvar på hemorten i ett trygghetsboende med 16 marklägenheter och service från hemtjänsten.

Utanför det faluröda äldreboendet sitter 89-åriga Irene Martinsson på en stol i grönskan. Hon har varit bondmora här i byn i 34 år och flyttade hit när hon och maken inte längre orkade sköta om trädgård och hus därhemma.

– Nu odlar jag i krukor, inne och ute både tomater och blommor. Här är lugnt och trevligt och nära för sonen Bengt att hälsa på. De lovar att när pandemin är över blir det fler gemensamma aktiviteter och måltider för oss som bor här, säger hon.

Aktivitetshall och samlingslokal

 Häradsbäck har till och med sin egen konferenslokal numera.
Häradsbäck har till och med sin egen konferenslokal numera. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Förra året var Mötesplatsen klar och den stora samlings- och festlokalen Aktivitetshallen öppnade.

Företagarna Arnold Magnusson och Valter Kroon har jobbat hårt för detta tillsammans med flera i projektgruppen. De guidar runt och visar boulebanan inomhus, och det senaste inom ny teknik; en avancerad golf- och skyttesimulator där man spelar virtuellt på alla världens kända golfbanor och här kan man även träna och övningsskjuta med sitt eget jaktgevär digitalt.

Gamla och unga kan spela flera roliga spel. Pingis, dart, shuffle board, biljard samt ett unikt armbrytarbord signerat av världsmästarinnan Heidi från byn Ensamheten lockar hit många för After Work.

Bar och festlokal

 Företagaren Valter Kroon bakom bardisken på den nya Mötesplatsen.
Företagaren Valter Kroon bakom bardisken på den nya Mötesplatsen. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Hallen är öppen för fester, föreläsningar, bio, dans och disco med egen bar.

– Vi har en bra scen med bild-, ljus- och ljudanläggning, säger Mette.

För långväga besökare och turister finns ett servicehus med tvätt, tork och dusch samt ställplats för husbilar. Gasolpåfyllning, laddstolpe, turistservice, med mera. Många har fått upp ögonen för Häradsbäck.

Läs också: Anita hedrar mormor och väcker liv i den öländska byn

 Gunnar Bergstrand är stammis i restaurangen och gillar stämningen här.
Gunnar Bergstrand är stammis i restaurangen och gillar stämningen här. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Och nu är det annat ljud i skällan: ”Häradsbäck är länets flaggskepp!” heter det nu från myndighetshåll.

Bygdebolaget har investerat för 35 miljoner hittills. Det är ett storverk som alla i Härlundabygden utfört

– Vägen har inte varit spikrak men målet tydligt och med gemensamma krafter har vi uppnått detta, säger Mette.

Det är fantastiskt med tanke på att i Häradsbäck finns 200 invånare centralt och 250 till runt om i de 15 byarna. Bygdebolaget har 15 anställda i olika verksamheter och är numera den största arbetsgivaren på orten.

Nya projekt på gång

 Mette och gästen Tommy Wirén provar styrkan vid armbrytareordet
Mette och gästen Tommy Wirén provar styrkan vid armbrytareordet FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Här finns även Härlunda Allservice som erbjuder olika hantverks- och IT-tjänster. Nu vill man starta ett socialt företag för att kunna ge fler tillträde till arbetslivet. Förskola finns redan och en önskan om att starta upp skolan igen ligger på agendan eftersom många barnfamiljer har flyttat till hit.

Mette som är navet i denna utveckling kommer från Köpenhamn, men hennes föräldrar köpte hus här när hon var nyfödd.

 Kärnan i bygdebolaget är lanthandeln, kaféet och restaurangen, alla belägna i detta hus.
Kärnan i bygdebolaget är lanthandeln, kaféet och restaurangen, alla belägna i detta hus. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Sedan tillbringades alla lov och somrar här innan hon förälskade sig i en bygdens son, Sven och bosatte sig för gott.

– Min man har ofta en lite pessimistisk inställning när jag presenterar mina idéer, det är bra, för då får jag vässa mina idéer och argument innan jag går vidare till styrelsen, skrattar Mette.

– Jag är envis, har ett stort kontaktnät och en klar målbild men jag hade aldrig klarat detta på egen hand. Men hennes visioner har ibland ifrågasatts och hon har fått strida i motvind.

Kallas borgmästarinna

 Efterfrågan på hus i Häradsbäck stiger nu, liksom priserna.
Efterfrågan på hus i Häradsbäck stiger nu, liksom priserna. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

En äldre man som sitter i skuggan på uteserveringen ler;

– När Mette ville starta café och restaurang och dessutom aktivitetshall i min gamla garagebyggnad då satte jag mig på tvären och trodde inte ett dugg på idén, säger Glive Svensson, grundaren av belysningsföretaget Unison.

Det är ett av de största företagen med 8 anställda. När allt var på plats ringde Glive till Mette och sa: ”Jag hade fel. Detta är det bästa som hänt i Häradsbäck på 100 år!”

– Man är väl inte sämre karl än att man kan ändra sig, skrattar Glive.

– Numera kallar jag Mette för ”Borgmästarinnan” för det är det hon är, säger han uppskattande.

Glädjande inflyttning

Han berättar att der dörr stod många hus tomma och priserna var låga. Men att nu vill fler flytta hit, det är brist på boende, huspriserna har flerdubblats och det byggs nytt.

– Folk trivs här, känner sig trygga och lever längre. Allt jag behöver finns här, jag behöver inte åka iväg för att göra ärenden, äta gott, göra affärer eller träffa vänner, säger Arnold.

Skogsbonden Ingemar Nilsson, ordförande i Härlundabygden, håller med. Liksom ekonomiansvarige Bengt Martinsson, lantbrukare och verksam inom Ludvig & Co (före detta LRF konsult) .

Vill fixa solcellspark och vätgaslager

Namn: Mette Adolfsson.

Ålder: 60 år.

Bor: Torbjörnahult i Häradsbäck i Älmhults kommun.

Gör: Projektledare för Mötesplats Häradsbäck.

Familj: Maken Sven, barn och barnbarn.

Drömmer om: Skapa solcellspark, lagra elen i vätgas som ska säljas.

Mer information: Mötesplats Häradsbäck ingår i forskningsprojektet Entreprenörskap och social förändring vid Linnéuniversitetet.

Kontakt: www.haradsback.se 

Så gjorde byn sina satsningar

Härlundabygden AB (SVB) driver Mötesplats Häradsbäck. Bolagets vinst ska inte delas ut utan hela tiden gå tillbaka in i verksamheten.

Det är som ett stort kooperativ med tio ideella föreningar som gått ihop och utgör en stor kraft i utvecklingsarbetet och när det gäller att föra fram bygdens röst och vilja.

För att klara alla investeringar har Bygdebolaget sålt andelar till föreningar, invånare och lokala företag. Det finns ett stort stöd i bygden. Allt som finns inom detta ägs gemensamt, A-aktier har sålts till de ideella föreningarna och B-aktier till alla privatpersoner och företag.

Föreningar: Jakt- och skytte, pensionärer, intresseförening, hembygdsförening, LRF, fotboll, gymnastik, fiskevårds, konst och kultur med flera är aktiva.. 

Byn har sökt stöd från landsbygdsprogrammet, Allmänna arvsfonden. Ett driftsstöd söks och betalas årligen ut till Handelsboden efter beslut av regeringen för några år sedan. 

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen