Elektroniklådan som överlistar smarta skadegörare
Forskare har tagit fram en ny apparat som automatiskt identifierar skadedjur som fåglar och däggdjur och därefter skrämmer bort dem på lämpligt sätt.
Apparaten har utvecklats i Australien, av forskningsorganisationen CSIRO och lantbruksföretaget Olam International. Beroende på vilket djur som närmar sig så startar apparaten ljud- och ljuseffekter som skrämmer bort djuret. Apparaten består av ett system för identifikation med sensorer och kameror, samt ett för att skicka ut ljud- och ljussignaler.
Läs också: Gåsinvasion i Skåne – skrämselkonsulter rycker ut
Upptäck och skräm
Apparatens namn är VPDaD, som står för Vertebrate pest detect-and-deter”, ungefär: skadliga ryggradsdjur: upptäck dem och skräm bort dem.
Den har testats på afrikanska elefanter. Försök är på gång i Australien med mindre djur som fåglar, kaniner och vilda hundar. På sikt ska den även kunna fungera på svenska djur som rävar och vildsvin.
Målet är att skala upp tekniken så att den kan lanseras över hela Australien, uppger Ash Tews, som är forskare på CSIRO, på organisationens hemsida.
– Tanken är att vi ska kunna utveckla den utifrån behoven, säger han.
Läs också: Matfett proppar igen avloppen
Skrämde bort elefanter
I Gabon, där elefanter kan ställa till problem för boende och lantbrukare, kunde lådan användas från att förhindra elefanter från att orsaka förstörelse på fruktodlingar.
Ett intressant problem med existerade teknik är att djur inte bara lär sig skrämselsignaler. Smarta djur kan även lära sig att känna igen avskräckningsmedel som ett tecken på att det finns bra mat, alltså tvärtemot syftet med att skrämmas, säger Tews.
Läs också: Därför är räven ett gott tecken: Lägre risk för borrelia
Förändrar signalerna
Apparaten ska kunna förhindra sådan inlärning, åtminstone för en tid, genom att slå på olika ljud- och ljusreaktioner och förändra dem tills signalerna ger avsedd effekt.
– Det gör att systemet blir mer effektivt över långa perioder, exempelvis vid tider då hotet är som störst, som när grödorna gror, säger han.
Läs också: 5 arter som hotar den svenska naturen