Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 december 2017

Elektroniklådan som överlistar smarta skadegörare

Forskare har tagit fram en ny apparat som automatiskt identifierar skadedjur som fåglar och däggdjur och därefter skrämmer bort dem på lämpligt sätt.

 Ash Tews och Philip Valencia, forskare vid CSIRO i Australien, står bakom den datoriserade djurskrämman VPDaD.
Ash Tews och Philip Valencia, forskare vid CSIRO i Australien, står bakom den datoriserade djurskrämman VPDaD. FOTO: CSIRO

Apparaten har utvecklats i Australien, av forskningsorganisationen CSIRO och lantbruksföretaget Olam International. Beroende på vilket djur som närmar sig så startar apparaten ljud- och ljuseffekter som skrämmer bort djuret. Apparaten består av ett system för identifikation med sensorer och kameror, samt ett för att skicka ut ljud- och ljussignaler.

Läs också: Gåsinvasion i Skåne – skrämselkonsulter rycker ut

Upptäck och skräm

Apparatens namn är VPDaD, som står för Vertebrate pest detect-and-deter”, ungefär: skadliga ryggradsdjur: upptäck dem och skräm bort dem.

Den har testats på afrikanska elefanter. Försök är på gång i Australien med mindre djur som fåglar, kaniner och vilda hundar. På sikt ska den även kunna fungera på svenska djur som rävar och vildsvin.

Målet är att skala upp tekniken så att den kan lanseras över hela Australien, uppger Ash Tews, som är forskare på CSIRO, på organisationens hemsida.

– Tanken är att vi ska kunna utveckla den utifrån behoven, säger han.

Läs också: Matfett proppar igen avloppen

Skrämde bort elefanter

I Gabon, där elefanter kan ställa till problem för boende och lantbrukare, kunde lådan användas från att förhindra elefanter från att orsaka förstörelse på fruktodlingar.

Ett intressant problem med existerade teknik är att djur inte bara lär sig skrämselsignaler. Smarta djur kan även lära sig att känna igen avskräckningsmedel som ett tecken på att det finns bra mat, alltså tvärtemot syftet med att skrämmas, säger Tews.

Läs också: Därför är räven ett gott tecken: Lägre risk för borrelia

Förändrar signalerna

Apparaten ska kunna förhindra sådan inlärning, åtminstone för en tid, genom att slå på olika ljud- och ljusreaktioner och förändra dem tills signalerna ger avsedd effekt.

– Det gör att systemet blir mer effektivt över långa perioder, exempelvis vid tider då hotet är som störst, som när grödorna gror, säger han.

Läs också: 5 arter som hotar den svenska naturen

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen