Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 oktober 2021

Elin och Fredrik Lahte lever sin dröm i Björsmåla

Björsmåla

Elin hade en dröm om ett liv i barndomsbyn Björsmåla. Fredrik drömde om frihet, djur och natur. Av en slump fick de kontakt. Nu har de köpt gård och satsar på att odla grönsaker och blommor, både för egen försörjning och för att sälja

 En lycklig slump förde samman Elin och Fredrik Lahte och nu njuter de av sitt liv på landet med barn och djur.
En lycklig slump förde samman Elin och Fredrik Lahte och nu njuter de av sitt liv på landet med barn och djur. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Luften är lite ruggig och fuktig här i skogsbygden i Björsmåla i Blekinge. Från gårdarna och husen stiger röken mot himlen.

Även inne hos familjen Lahte sprakar brasan i det stora kombinerade allrummet och köket.

Det är söndag och trångt vid det stora matbordet när alla familjens sju barn bänkar sig. Den äldsta bor i Kalmar men kommer hem så ofta han kan.

Hela storfamiljen samlad i Björsmåla

 Alla samlade. Från vänster nedersta raden: Johan med hunden Abbe, mamma Elin med Kerstin, 6 månader (när bilden togs), pappa Fredrik med Helge, 3 år, Linnéa med hunden Nellie. Bakre raden från vänster: Stina, Siri och Magda.
Alla samlade. Från vänster nedersta raden: Johan med hunden Abbe, mamma Elin med Kerstin, 6 månader (när bilden togs), pappa Fredrik med Helge, 3 år, Linnéa med hunden Nellie. Bakre raden från vänster: Stina, Siri och Magda. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Den näst äldsta bor hemma, men flyttar snart till Göteborg.

– Detta är nästan för bra för att vara sant, säger Elin och tittar på Fredrik och deras stora familj,

Hon är född och uppvuxen på en gård här i byn Björsmåla, i norra Blekinge nära Smålandsgränsen. 

Sedan flyttade hon härifrån, utbildade sig till sjuksköterska, gifte sig och bodde i en tätort nära Karlskrona.

Efter sin separation bodde hon kvar i villan med sina tre flickor, men längtade efter att flytta tillbaka till byn. Samtidigt ville hon hitta någon att dela denna dröm med.

Hon var med på en dejtingsida och träffade några män men det var inget som klickade.

Läser också: Martin och Emmelie växlade ned och fick tid för familjen

Första dejten en hundpromenad

 I dag är Elin och Fredrik glada över att de gav varandra en ny chans efter den första dejten.
I dag är Elin och Fredrik glada över att de gav varandra en ny chans efter den första dejten. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Fredrik bodde i lägenhet i Karlskrona och arbetade som systemintegratör. Han reste runt i hela världen och installerade mobilsystem. Även han var skild och barnen var utflugna.

Lite motvilligt och efter viss övertalning av sonen Jakob, hade han gått in på samma dejtingsida som Elin.

Efter några träffar med olika kvinnor var han ganska uppgiven och besviken och tänkte att det inte var någon idé att försöka mer.

Så fick han syn på Elin och hon på honom. Och fastnade för att de båda ville gillade djur och livet på landet. De bestämde sig för att ta en hundpromenad tillsammans

Stämningen blev lite stel och krystad och båda tänkte att detta blir nog inget, när de skildes åt.

Men det var något hos Elin som gjorde att Fredrik vågade fråga om en andra chans. Till hans stora glädje tackade hon ja.

Paret hade samma dröm – flytta till landet!

 De köpte gården tillsammans och vill ha fler grisar, höns och andra smådjur och på sikt öppna ett mini-zoo.
De köpte gården tillsammans och vill ha fler grisar, höns och andra smådjur och på sikt öppna ett mini-zoo. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Vid andra träffen öppnade de sig för varandra och berättade vad de längtade efter. Då visade det sig att även Fredrik ville flytta ut på landet, ha djur, odla och ha en verkstad, och gärna ha flera barn.

– Han hade en hel lista med frågor som vi diskuterade och vi kunde inte sluta prata, säger Elin.

– Vi kom på att vi var väldigt lika; familjen, djuren, att leva på landet är det centrala för oss båda. Det är lättare att vara ihop när man har samma grundinställning, fortsätter hon.

Sedan gick det undan. Knappt ett år senare, våren 2018, flyttade de till en hyrd gård i Björsmåla, där Elins föräldrar och bror bodde kvar. 

Slå samman två familjer

 Fredrik dukar till middag för deras stora familj. 3-årige Helge sitter till bords, lilla Kerstin är i mamma Elins famn och sedan döttrarna Stina, Siri och Magda.
Fredrik dukar till middag för deras stora familj. 3-årige Helge sitter till bords, lilla Kerstin är i mamma Elins famn och sedan döttrarna Stina, Siri och Magda. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Det är inte helt komplikationsfritt att slå ihop två familjer till en ny, men de tycker att det har gått bra.

Det var nästan värst för mopsen Nellie, som var van vid att ha Fredrik för sig själv. Hon satt i hallen och var svartsjuk några veckor men sedan accepterade hon nya matten Elin.

Snart blev en liten gård i byn till salu. 

– Jag tvekade, det var mycket som behövde göras här, men Fredrik såg möjligheterna, så vi slog till, säger Elin.

Då hade de också hunnit gifta sig och i april 2019 kom deras första gemensamma barn, lille Helge till världen.

Sa upp sig från jobbet för att satsa på ett nytt liv

 Fredrik i sin smedja där han bland annat smider gammaldags, rejäla krokar. Efterfrågan på hand smide är stort.
Fredrik i sin smedja där han bland annat smider gammaldags, rejäla krokar. Efterfrågan på hand smide är stort. FOTO: Ewa Stackelberg

Fredrik satte igång att renovera bostadshuset, slå ut väggar och bygga. I juni sa han upp sig från jobbet på Ericsson och då var det många kollegor som undrade. 

– Jag ville satsa på ett annat liv, efter flera år först som svetsare och sedan vidareutbildad till ingenjör med resejobb, var jag trött på industrin. Jag gillar att jobba med händerna och vara kreativ och Elin stöttade mig fullt ut, säger Fredrik.

– Här på gården jobbar jag för att skapa vår egen verksamhet. Jag har rest till all världens storstäder. Nu vill jag bara vara här hemma, fortsätter han.

Började med att skaffa grisar och höns

 Både höns och grisar får vistas utomhus på gården.
Både höns och grisar får vistas utomhus på gården. FOTO: Ewa Stackelberg

I november 2019 flyttade de in på gården och det första Fredrik gjorde var att köpa två grisar! Minigrisar. Och nu har de ett helt gäng, 14 grisar som bor i ett av uthusen och huserar i en egen hage ner mot sjön.

I hönshuset är det full aktivitet och fem bihus levererar honung. Kaniner, ankor och en åsna är på ingång. Odlingarna kommer att utökas efterhand. 

– Vi satsar på att odla grönsaker och blommor, både för egen försörjning och för att sälja, säger Fredrik.

Läs också: Nu flyttar barnfamiljer in i de tomma husen i Alsterbro

Vill utveckla gården

 Ett klotrunt växtstöd är en av Fredriks populära skapelser i smidesverkstaden.
Ett klotrunt växtstöd är en av Fredriks populära skapelser i smidesverkstaden. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Ett trädgårdskafé med hembakat och en butik för smide och annat hantverk, honung, ägg, blommor och ljus är under uppbyggnad och det ska bli fler djur.

– Hit ska man kunna komma och träffa djuren, vandra ner till sjön, fika och handla. Jag har alltid älskat djur, som liten släpade jag hem alla djur jag hittade och jag gick till djuraffären och handlade så fort jag hade lite pengar, säger Fredrik.

På gården fanns redan en snickarbod som han har utvecklat till smidesverkstad med ässja och svetsmaskin. Här gör han både bruksföremål och konsthantverk och hjälper även grannarna med maskiner och redskap som behöver servas.

– Nu har jag så många beställningar och uppdrag att jag knappt vet hur jag ska hinna med allt, säger Fredrik.

Döttrarna samma uppväxt

Elin har varit föräldraledig från arbetet som distriktssköterska med lilla Kerstin, familjens sjunde barn och en av anledningarna till att de nu får bygga ut huset.

Elin håller henne i famnen och säger att hon är glad för att barnen får leva med djur och natur på samma sätt som hon gjorde.

– Vi hade hästar, får, grisar och höns när jag var liten. För mig är det en befrielse att ha flyttat hit till Björsmåla igen.

– Tänk bara att två av mina döttrar Stina och Siri åker med samma skolbusschaufför som jag gjorde som barn, säger Elin.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen