Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 oktober 2017

Elins hobby växte – nu delar många på skörden

Elin Enander längtade efter förändring. Svaret blev grönsaksodling hemma på gården – som långt fler än närmaste familjen har glädje av.

 ”Kunskapen om hur man odlar på att försvinna”, säger Elin Enander, som andelsodlar grönsaker helt utan bekämpningsmedel.
”Kunskapen om hur man odlar på att försvinna”, säger Elin Enander, som andelsodlar grönsaker helt utan bekämpningsmedel. FOTO: Hällpetters Maria Bergström

Med två hektar mark i söderläge och ett nybyggt växthus driver Elin Enander andelsodling av grönsaker. Sju andelar var hennes plan men det blev nio. Efterfrågan var större än hon trodde.

– I mitt arbete som miljökonsult med frågor som hållbar utveckling och miljötillstånd ville jag ha en förändring i mitt liv. Bli mer konkret och göra något på riktigt. Något som har betydelse när det väl kommer till kritan.

Hittade rätt

Elin började titta efter utbildningar i trädgårdsodling och när kursen Småskalig grönsaksodling startade i Söderhamn kände hon att den var helt rätt.

– Från början hade jag inga klara planer mer än att kunna odla grönsaker i lite större skala, till mig själv och kanske kunna sälja lite. Kursen gav mig lite större trygghet och jag började tänka att jag kunde bidra med mer än så, bli till större nytta för andra. Men fortfarande letade jag efter formen, hur?

När hon sedan hörde ordet andelsjordbruk för första gången var det som att något ”slog ner”. Det var det här hon sökt.

Läs också: Stort intresse för Rickards andelsbiodling – redan från start

Odlar helt giftfritt

 Utöver grönsaksodlingen ägnar Elin Enander mycket tid åt att ta hand om gårdens djur.
Utöver grönsaksodlingen ägnar Elin Enander mycket tid åt att ta hand om gårdens djur.

Elin bestämde sig för att hennes projektarbete inom kursen skulle bli att starta en andelsodling av grönsaker. Sadelkammaren gjordes om till förkultiveringsrum och sådden startade i mars. Odlingen sker helt utan konstgödsel, gifter eller bekämpningsmedel och med mer muskelkraft än maskiner.

– Den kalla våren var ett stressmoment och gjorde starten lite svårare. Men nu växer det ordentligt. Vi har gurk-, balj- och kålväxter, rotgrönsaker, sallad, mangold, persilja, dill, lök och potatis. I år har en andel kostat 5 850 kronor, och då har man fått hämta en låda grönsaker i veckan fram till slutet av september.

Läs också: Vad smart! Kramfors prenumererar på närodlad skolmat

Andelsägarna deltar

 För att inte slösa med grundvatten samlar Elin upp regnvatten i en cistern.
För att inte slösa med grundvatten samlar Elin upp regnvatten i en cistern.

De som bokat andelar är både män och kvinnor, unga som gamla. De som vill får vara med och både odla och skörda liksom man kan få vara med från början och planera vad som skall sås. Men det ställs inga krav på det, vill man bara hämta sina färdiga lådor går det lika bra. Elin planerar också att bjuda in till diskussioner, workshops och skördefester.

– Vi får se hur mycket vi hinner med av det i år. Det här är vår första säsong och ett experiment på hög nivå. Men jag tror att idén är helt rätt.

Detta första år har bara en halv hektar odlats upp, till nästa år planerar Elin att utöka och därmed kunna ta in fler andelsägare. Något som står högt på Elins önskelista är att den egna kommunen, Nordanstig, köper in hennes lokalt odlade grönsaker.

Läs också: Konsumenter prenumererar på mat från hans gård

Växande rörelse

• Andelsjordbruk har på senare tid fått en nytändning och flera nya har startats. I dag finns uppskattningsvis cirka 20 andelsjordbruk i Sverige. Flera av dem är organiserade i Föreningen andelsjordbruk i Sverige

• Grundtanken är att korta avståndet mellan producenter och konsumenter. Konsumenter köper andelar i jordbruket och förbinder sig att köpa en viss mängd livsmedel under en längre tid, exempelvis ett år. Konsumenterna kan också påverka utbudet inför varje säsong, göra studiebesök och ibland även delta i arbetet.

• Det finns också ett antal gårdar som har verksamhet som liknar andelsjordbruk. Det kan handla om att köpa in sig i en ko eller gris, ha möjlighet att besöka gården och senare få leverans av en låda med kött eller mejerivaror.

• Sollefteå Kommun har köpt andelar i Nyttogården och Kramfors kommun i Torsåkers Gårdsprodukter.

Planerade barnet efter såkalendern

Namn, ålder: Elin Enander, 32.

Bor: På gården Stensveden i Gnarp, Hälsingland.

Yrke: Andelsodlare. Från mars tjänstledig från sitt jobb som miljökonsult. Har examen i miljövetenskap.

Familj: Maken Tomas och sonen Rasmus 1,5 år. Ytterligare ett barn väntas i december. ”Vi planerade in det så att det passade bra i såkalendern.”

Intressen: Läsa, vara ute i skog och mark samt ta hand om djuren.

Hemsida: www.stensveden.se

Läs också: Handla direkt av bonden – på Facebook

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen