Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 maj 2019

Eliza och David älskar livet på 25 kvadrat

Paret Eliza och David har offrat utrymme och bekvämlighet för en mer hållbar livsstil.

I sitt egenbyggda "tiny house" på 25 kvadrat bor de året runt men kunde inte ha varit mer nöjda med livet.

– Vi har hittat en meningsfull tillvaro, säger David Roxendal.

 TINY HOUSE. Eliza och David bor i ett egenbyggt "tiny house", uppställt på en gammal militärlastbil.
TINY HOUSE. Eliza och David bor i ett egenbyggt "tiny house", uppställt på en gammal militärlastbil. FOTO: David Roxendal

25 kvadrat uppställt på en gammal militärlastbil, redo att rulla i väg vart som helst när som helst. I den lilla byn Stjärnsund utanför Hedemora har paret Eliza och David Roxendal hittat hem till sin egen självförsörjande idyll.

– Stjärnsund är en idyllisk lantbruksort med anor från 1700-talet. Vardagen består av att ta hand om självförsörjningen, att hämta ägg hos hönsen, se till odlingslandet eller sköta om tomaterna i växthuset, berättar David Roxendal.

 INTERIÖR. Eliza har designat interiören med mottot "functional beauty" (funktionell skönhet).
INTERIÖR. Eliza har designat interiören med mottot "functional beauty" (funktionell skönhet). FOTO: David Roxendal

Trivs nära naturen

Redan för fem år sedan väcktes intresset för att skala ner till en mer hållbar och minimalistisk livsstil. David började bygga sitt första ”tiny house” – ett åtta kvadratmeter stort hus på hjul – vilket från början var tänkt som en sommarstuga. I samma veva flyttade Eliza från Montana i USA till Sverige och blev tillsammans med sin gamla barndomsvän David.

– När vi flyttade in i sommarstugan kände vi att det var så mysigt att vi ville bo där året runt. Ingen av oss har någonsin trivts särskilt bra i staden, vi trivs bra så nära naturen som möjligt, säger David.

I hela tre år bodde de på åtta kvadrat.

– Utomhus blir en del av boendet, utomhus är vardagsrummet och inne går man mest och lägger sig. Men det började bli lite trångt när vi hade skaffat hund och katt. Vi hade bara ett litet kök och inget kylskåp. Så jag fick ett ultimatum av Eliza, antingen fixar vi ett större hus innan vintern, eller så flyttar vi tillbaka till lägenheten som vi hyr ut i andra hand.

Läs också: ”Tiny house”-trenden attraktiv för miljömedvetna svenskar

”Lyxigt med plats”

 VEDSPIS. Eldkaminen ger gott med värme under vinterhalvåret.
VEDSPIS. Eldkaminen ger gott med värme under vinterhalvåret. FOTO: David Roxendal

Med Elizas ultimatum blev det fart på byggplanerna. Med hjälp av deltagarna i en kurs i att bygga ”tiny house” stod det nya huset klart efter tre månader.

– Första kvällen när det var klart satt vi bara på soffan och stirrade. Det kändes plötsligt lyxigt att ha så mycket plats. Det är en mäktig känsla att ha ett hus som man själv har byggt och kan bo i, säger David.

Byggde med återbruk

Även byggmaterialet fixade de själva. Virket högg de ner i skogen och sågade upp till brädor. Huset är isolerat med lokal fårull och det övriga materialet är återvunnet. Vattenförsörjningen sker med en egen färskvattentank och gråvattenutloppet fungerar precis som i en husbil. För ställplatsen där de har huset betalar de ynka 400 kronor per månad, exklusive el.

– Vi har en ordentlig vedkamin som håller oss varma, en golvvärmeslinga i köket som värmer gott om fötterna och här utanför står solpaneler som snart ska sättas upp och delvis ersätta husvagnselen som vi har nu.

När de byggde huset tog Eliza ansvar för interiören.

– För mig betydde det mycket att jag kunde få insidan som jag ville. Allt som inte fungerade i det gamla huset kunde vi göra bättre i det nya, säger Eliza.

Bra krisberedskap

 PERMAKULTUR. I byn Stjärnsund finns ett kollektiv intresse för självhushållning och hållbar odling.
PERMAKULTUR. I byn Stjärnsund finns ett kollektiv intresse för självhushållning och hållbar odling. FOTO: David Roxendal

I byn finns ett kollektivt intresse för hållbar odling genom permakultur. I utkanten står en matvagn på hjul där de som odlar säljer sina grödor efter säsong.

– De lokala kretsloppen, såväl energimässigt och matmässigt som socialt, gör att vi kan klara kriser mycket bättre än de som bor i stan och är beroende av att konsumera. Vi följer säsongerna och utöver odlingen köper vi lokalt kött och fångar fisk i en närliggande sjö. Vi är allätare och ser kopplingen mellan att hålla djur och bygga jordkvalitén, säger David.

 SOVLOFT. Ett "tiny house" måste vara yteffektivt. Sovrummet finns på ett loft ovanför köksdelen.
SOVLOFT. Ett "tiny house" måste vara yteffektivt. Sovrummet finns på ett loft ovanför köksdelen. FOTO: David Roxendal
 KÖK. Ett fullt utrustat kök med husvagnsel till kylskåpet gör det enkelt att leva i huset.
KÖK. Ett fullt utrustat kök med husvagnsel till kylskåpet gör det enkelt att leva i huset. FOTO: David Roxendal

Håller kurser

Tiden innan livet på 25 kvadrat jobbade David som webbutvecklare och Eliza inom kundservice i Montana. Utöver ”tiny house”-kurserna har David erfarenhet som snickarlärling och under Elizas uppväxt i Maine sysslade hennes familj med självhushåll.

– Jag kan inte säga att jag saknar att arbeta. Här arbetar man för sig själv samtidigt som det finns ett stort ansvar som man inte bara kan strunta i. Det är mest känslomässigt en utmaning att släppa på kontrollen, säger Eliza.

 SJÄLVFÖRSÖRJANDE. Eliza och David är till största delen självförsörjande och odlar den mat de äter själva.
SJÄLVFÖRSÖRJANDE. Eliza och David är till största delen självförsörjande och odlar den mat de äter själva. FOTO: David Roxendal

Paret håller nu kurser i att bygga hus på hjul – något som intresserar allt fler som längtar efter en minimalistisk livsstil.

– Det börjar bli en annan medvetenhet kring att leva hållbart. Många kommer hit på guidade visningar för att ta del av hur det ser ut i verkligheten och våra kurser brukar sälja slut. Jag tror det finns mycket att vinna på att förenkla sin livsstil, producera och konsumera mindre. Människor skulle må bättre, det är lätt att hitta meningsfullhet när man håller på med självförsörjning, säger David.

Läs också: Sofie, 35, bor ensam i en stuga vid fjället

Drömmer om en gård

 HUSDJUR. Familjen består av Eliza, David, katten Toby och hunden Tiggy, och så hönsen utanför huset såklart.
HUSDJUR. Familjen består av Eliza, David, katten Toby och hunden Tiggy, och så hönsen utanför huset såklart. FOTO: David Roxendal

För Eliza har livet som självförsörjande alltid varit en dröm.

– Det är en utmaning, men ett effektivt sätt att bromsa konsumtionen. Vi odlar nästan all vår egen mat, det känns väldigt bra. Jag känner mig mycket mer hälsosam, både av maten vi äter och det fysiska arbetet.

Tanken på att flytta tillbaka sin ”back-up”-lägenhet känns nu långt borta.

– Det här är bara början. Det är ett steg mot att ha en egen gård och bedriva bed & breakfast i fler ”tiny house”. Vi letar efter mer mark att både ta hand om och att vara i. Fördelen är att vi inte behöver renovera något gammalt ruckel, vi kan bara köra bort huset och börja det nya livet, säger David.

David Roxendal

Ålder: 36

Bor i: Stjärnsund

Född i: Danderyd, men uppväxt i Montana i USA

Tidigare arbete: Webbutvecklare och fotograf

Intressen: Bygga och uppfinna saker, utveckling av hållbarhetslösningar, foto och filmskapande.

Drömmer om: Att ha ett gigantiskt halv-nedgrävt växthus som rymmer huset på vintern och skapar ett härligt medelhavsklimat i “vardagsrummet” året runt. En stor skogsträdgård med mängder av frukt- och nötträd.

Eliza Roxendal

Ålder: 36

Bor i: Stjärnsund

Född i: Maine i USA

Tidigare arbete: Kundservice på bilverkstad

Intressen: Trädgård och permakultur, höns, fermentering (kombucha, vin, cider, surkål), matlagning med egna råvaror, naturcamping, läsa böcker och egen tid.

Drömmer om: Att hitta en bit mark för att bygga vårt framtida paradis i samklang med naturen. En stor ladugård och stort uppvärmt växthus. En värld där storföretagen inte längre kan utarma jordens resurser och att skogarna inte kalavverkas mer.

 UTHYRES. "Biblioteksvagnen" är ett annat "tiny house" som David med hjälp av några andra ortsbor har byggt och hyr ut via AirBnB.
UTHYRES. "Biblioteksvagnen" är ett annat "tiny house" som David med hjälp av några andra ortsbor har byggt och hyr ut via AirBnB. FOTO: David Roxendal

Så klarar vi att bo trångt

  • Organisation, organisation, organisation…
  • Ett rum där man kan vara själv.
  • Mycket förvaringsutrymme.
  • Ett välplanerat kök oavsett storlek.
  • Mycket ljus, både från fönster och belysning.
  • Om du måste ha en hund skaffa en liten.
  • En ordentlig hall för skor, jackor, mm.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen