Eliza och David älskar livet på 25 kvadrat
Paret Eliza och David har offrat utrymme och bekvämlighet för en mer hållbar livsstil.
I sitt egenbyggda "tiny house" på 25 kvadrat bor de året runt men kunde inte ha varit mer nöjda med livet.
– Vi har hittat en meningsfull tillvaro, säger David Roxendal.
25 kvadrat uppställt på en gammal militärlastbil, redo att rulla i väg vart som helst när som helst. I den lilla byn Stjärnsund utanför Hedemora har paret Eliza och David Roxendal hittat hem till sin egen självförsörjande idyll.
– Stjärnsund är en idyllisk lantbruksort med anor från 1700-talet. Vardagen består av att ta hand om självförsörjningen, att hämta ägg hos hönsen, se till odlingslandet eller sköta om tomaterna i växthuset, berättar David Roxendal.
Trivs nära naturen
Redan för fem år sedan väcktes intresset för att skala ner till en mer hållbar och minimalistisk livsstil. David började bygga sitt första ”tiny house” – ett åtta kvadratmeter stort hus på hjul – vilket från början var tänkt som en sommarstuga. I samma veva flyttade Eliza från Montana i USA till Sverige och blev tillsammans med sin gamla barndomsvän David.
– När vi flyttade in i sommarstugan kände vi att det var så mysigt att vi ville bo där året runt. Ingen av oss har någonsin trivts särskilt bra i staden, vi trivs bra så nära naturen som möjligt, säger David.
I hela tre år bodde de på åtta kvadrat.
– Utomhus blir en del av boendet, utomhus är vardagsrummet och inne går man mest och lägger sig. Men det började bli lite trångt när vi hade skaffat hund och katt. Vi hade bara ett litet kök och inget kylskåp. Så jag fick ett ultimatum av Eliza, antingen fixar vi ett större hus innan vintern, eller så flyttar vi tillbaka till lägenheten som vi hyr ut i andra hand.
Läs också: ”Tiny house”-trenden attraktiv för miljömedvetna svenskar
”Lyxigt med plats”
Med Elizas ultimatum blev det fart på byggplanerna. Med hjälp av deltagarna i en kurs i att bygga ”tiny house” stod det nya huset klart efter tre månader.
– Första kvällen när det var klart satt vi bara på soffan och stirrade. Det kändes plötsligt lyxigt att ha så mycket plats. Det är en mäktig känsla att ha ett hus som man själv har byggt och kan bo i, säger David.
Byggde med återbruk
Även byggmaterialet fixade de själva. Virket högg de ner i skogen och sågade upp till brädor. Huset är isolerat med lokal fårull och det övriga materialet är återvunnet. Vattenförsörjningen sker med en egen färskvattentank och gråvattenutloppet fungerar precis som i en husbil. För ställplatsen där de har huset betalar de ynka 400 kronor per månad, exklusive el.
– Vi har en ordentlig vedkamin som håller oss varma, en golvvärmeslinga i köket som värmer gott om fötterna och här utanför står solpaneler som snart ska sättas upp och delvis ersätta husvagnselen som vi har nu.
När de byggde huset tog Eliza ansvar för interiören.
– För mig betydde det mycket att jag kunde få insidan som jag ville. Allt som inte fungerade i det gamla huset kunde vi göra bättre i det nya, säger Eliza.
Bra krisberedskap
I byn finns ett kollektivt intresse för hållbar odling genom permakultur. I utkanten står en matvagn på hjul där de som odlar säljer sina grödor efter säsong.
– De lokala kretsloppen, såväl energimässigt och matmässigt som socialt, gör att vi kan klara kriser mycket bättre än de som bor i stan och är beroende av att konsumera. Vi följer säsongerna och utöver odlingen köper vi lokalt kött och fångar fisk i en närliggande sjö. Vi är allätare och ser kopplingen mellan att hålla djur och bygga jordkvalitén, säger David.
Håller kurser
Tiden innan livet på 25 kvadrat jobbade David som webbutvecklare och Eliza inom kundservice i Montana. Utöver ”tiny house”-kurserna har David erfarenhet som snickarlärling och under Elizas uppväxt i Maine sysslade hennes familj med självhushåll.
– Jag kan inte säga att jag saknar att arbeta. Här arbetar man för sig själv samtidigt som det finns ett stort ansvar som man inte bara kan strunta i. Det är mest känslomässigt en utmaning att släppa på kontrollen, säger Eliza.
Paret håller nu kurser i att bygga hus på hjul – något som intresserar allt fler som längtar efter en minimalistisk livsstil.
– Det börjar bli en annan medvetenhet kring att leva hållbart. Många kommer hit på guidade visningar för att ta del av hur det ser ut i verkligheten och våra kurser brukar sälja slut. Jag tror det finns mycket att vinna på att förenkla sin livsstil, producera och konsumera mindre. Människor skulle må bättre, det är lätt att hitta meningsfullhet när man håller på med självförsörjning, säger David.
Läs också: Sofie, 35, bor ensam i en stuga vid fjället
Drömmer om en gård
För Eliza har livet som självförsörjande alltid varit en dröm.
– Det är en utmaning, men ett effektivt sätt att bromsa konsumtionen. Vi odlar nästan all vår egen mat, det känns väldigt bra. Jag känner mig mycket mer hälsosam, både av maten vi äter och det fysiska arbetet.
Tanken på att flytta tillbaka sin ”back-up”-lägenhet känns nu långt borta.
– Det här är bara början. Det är ett steg mot att ha en egen gård och bedriva bed & breakfast i fler ”tiny house”. Vi letar efter mer mark att både ta hand om och att vara i. Fördelen är att vi inte behöver renovera något gammalt ruckel, vi kan bara köra bort huset och börja det nya livet, säger David.
David Roxendal
Ålder: 36
Bor i: Stjärnsund
Född i: Danderyd, men uppväxt i Montana i USA
Tidigare arbete: Webbutvecklare och fotograf
Intressen: Bygga och uppfinna saker, utveckling av hållbarhetslösningar, foto och filmskapande.
Drömmer om: Att ha ett gigantiskt halv-nedgrävt växthus som rymmer huset på vintern och skapar ett härligt medelhavsklimat i “vardagsrummet” året runt. En stor skogsträdgård med mängder av frukt- och nötträd.
Eliza Roxendal
Ålder: 36
Bor i: Stjärnsund
Född i: Maine i USA
Tidigare arbete: Kundservice på bilverkstad
Intressen: Trädgård och permakultur, höns, fermentering (kombucha, vin, cider, surkål), matlagning med egna råvaror, naturcamping, läsa böcker och egen tid.
Drömmer om: Att hitta en bit mark för att bygga vårt framtida paradis i samklang med naturen. En stor ladugård och stort uppvärmt växthus. En värld där storföretagen inte längre kan utarma jordens resurser och att skogarna inte kalavverkas mer.
Så klarar vi att bo trångt
- Organisation, organisation, organisation…
- Ett rum där man kan vara själv.
- Mycket förvaringsutrymme.
- Ett välplanerat kök oavsett storlek.
- Mycket ljus, både från fönster och belysning.
- Om du måste ha en hund skaffa en liten.
- En ordentlig hall för skor, jackor, mm.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.