Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 februari 2017

En av Sveriges bästa jordbruksmarker blir väg – nu har bönderna fått nog

En ny väg rakt över bördig åkermark har fått bönder i Blekinge och Småland att rasa. I morgon samlas de i Jämjö för Blekinges största bondedemonstration i modern tid.

FOTO: Mostphotos/Trafikverket

Imorgon, den 28 februari, håller Trafikverket ett samrådsmöte i Jämjö för en om- och nybyggnad av E22 mellan Jämjö och Lösen i Blekinge.

Då kommer ett hundratal jordbruksfordon och ett stort antal personer från både Småland och Blekinge finnas på plats för att visa sitt missnöje med förslaget av ny vägsträckning.

Klingar illa

– Den går till stora delar över åkermark som anses vara en av de mest bördiga och högproduktiva i Sverige, vilket är otroligt kortsiktigt och onödigt. Det känns som att sträckan ritats precis efter var det finns åkermark. Man skulle nästan vilja ge dem en medalj för lyckats pricka in varenda odlingslott längs vägen, säger Markus Karlström en av initiativtagarna bakom protesten.

Något han anser klingar illa om man ser till regeringens nya livsmedelsstrategi.

– Nästan dagligen möts vi av rapporter som varnar för att Sverige måste öka sin livsmedelsproduktion, det här vägbygget går i precis raka motsatsen, säger Markus.

Nordligare väg omtvistad

Hade vägen ritats bara några hundra meter längre norrut hade man kunnat bevara det mesta av åkermarken, enligt Markus.

Men en nordligare sträckning löser inte de problem med framkomlighet och trafiksäkerhet som är syftet med den nya vägen enligt Daniel Andersson som är projektledare för vägbygget på Trafikverket.

– Att bygga väg på jordbruksmark är något som vi undviker om det är möjligt. Skulle vi bygga den nya vägen i skogen, alltså ett nordligare alternativ, kommer vi ha kvar mer än hälften av trafiken på den gamla vägen med sina problem, säger Daniel.

Får inga svar

Protesten är även en reaktion mot Trafikverket och Karlskrona Kommun, berättar Markus.

– Vi har under en lång tid försökt föra vår talan mot dem, men vi får inga svar. De sticker huvudet i sanden. Vi har försökt få till möten med kommunpolitiker. Men de flesta svarar inte ens på mejl eller telefon, säger Markus.

Daniel Andersson menar att det har funnits goda möjligheter att göra sin röst hörd och ställer sig frågande till kritiken.

– Jag förstår den inte, vi har haft informationsmöte, möte med LRF-föreningarna i området, enskilda möten med vissa markägare och nu går vi in i ett samråd där vi kommer att prata med alla berörda markägare. Vi jobbar med den demokratiska planprocess som finns, säger han.

”Ren lögn”

Men Markus håller inte med:

– Att de skulle lyssna på oss skulle jag vilja säga är en ren lögn. På första samrådsmötet var det 82 procent som röstade för ett skogsalternativ. Ändå har man valt att gå emot detta, säger han.

Daniel Andersson menar att han inte känner till någon sådan omröstning och därför inte kan kommentera det.

Stor uppslutning

Markus hoppas ändå på en effekt av protesten imorgon även om han kallar det tankesättet: ”väldigt optimistiskt”:

– Samtidigt har vi inte rätt att komma och klaga om vi inte gjort ett försök.

Och han är glad över uppslutningen.

– Vi trodde först att främst bönder skulle delta, men det är många fler och även personer som reser långväga ifrån för att de tycker att det är en så viktig fråga, säger Markus Karlström.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen