Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 juni 2018

Engångsgrillar slutar säljas – efter extremtorkan

Det är knastertorrt i naturen i stora delar av landet – och många län och kommuner har infört eldningsförbud. I torkans fotspår väljer nu handlare att ta bort engångsgrillar ur sortimentet.

 En del affärsinnehavare har valt ta bort engångsgrillarna helt ur sortimentet.
En del affärsinnehavare har valt ta bort engångsgrillarna helt ur sortimentet. FOTO: lleerogers

Det rekordvarma vädret de senaste veckorna har lett till eldningsförbud i hela landet. Nu vidtar även flera handlare ytterligare åtgärder. En del affärsinnehavare har satt upp varningstexter, medan andra gått så långt som att ta bort engångsgrillarna helt ur sortimentet.

Från affärskedjan Coops sida menar man att det är upp till varje butik att själva bestämma om de vill sluta sälja engångsgrillar eller inte.

Läs också: Eldningsförbud – det gäller när du ska grilla

Butikerna bestämmer själva

– Vi för en konstant dialog med räddningstjänsten och då läget ser olika ut lokalt så är det upp varje butik att själva bestämma över sitt sortiment, säger Tarik Belqaid, pressekreterare på Coop till Fri Köpenskap.

Ingen butikskedja har centralt beslutat att ta bort engångsgrillarna. Men Coop har gått ut med information till sina butiker, och Ica har även de vidtagit vissa åtgärder.

– Vi ska informera alla Ica-butiker om det och vi har sett till att vi inte har någon central kampanj om engångsgrillar. På ica.se har vi också lagt ut en varningstext för att uppmärksamma kunderna om brandrisken, säger Anna Hedström, som är pressansvarig på Ica–gruppen till Jönköpingsposten.

Säljstopp i Norge

I grannlandet Norge har vissa butikskedjor faktiskt tagit beslutet att helt sluta sälja engångsgrillar. Men något sådant säljstopp tror inte branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel kommer att införas i Sverige.

Läs också: Bli en fena på allemansrätten

– Vi som branschorganisation har inte gått ut med någon uppmaning om säljstopp då det går att använda engångsgrillar på ett ansvarsfullt sätt. Vi fokuserar på att hjälpa räddningstjänsten att informera konsumenterna om vad som är ansvarsfull grillning och gör det till exempel genom att sätta upp informationsskyltar, säger Anna Jönsson kommunikationschef på Svensk Dagligvaruhandel till Fri Köpenskap.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen