Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 juni 2017

Enklare hyra ut hus för lantbrukare

Ett nytt avtal mellan Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och Sveriges kommuner och landsting (SKL) ska göra det enklare för lantbrukare att hyra ut bostadshus till nyanlända.

 Den gemensamma avtalsmallen ska bli ett stöd för företagare inom de gröna näringarna.
Den gemensamma avtalsmallen ska bli ett stöd för företagare inom de gröna näringarna. FOTO: TT

Den nya avtalsmallen gäller för uthyrning av småhus och hyreslägenheter och riktar sig till ägare av jord- och skogsbruksfastigheter som vill upprätta avtal med kommunen.

I dag har LRF mer än 140 000 medlemmar på gårdar över hela landet, och många av dessa har bostäder att hyra ut. Den nya avtalsmallen ska förenkla uthyrningsprocessen och göra det möjligt för fler nyanlända att bo på landsbygden.

Stort stöd för företagare

Förhoppningen är att det här ska hjälpa till att lösa bostadssituationen och samtidigt skapa förutsättningar för en framgångsriks integration.

– Det är mycket glädjande att vi fått fram en gemensam avtalsmall som våra företagare i det gröna näringslivet kan använda sig av. Hus och lägenheter på lantbruksfastigheter är en resurs. För de företagare som ser den möjligheten blir avtalsmallen ett stort stöd vid kontakter med kommuner där boenden behövs, säger Anders Källström, VD på LRF i ett pressmeddelande.

Läs också:Många lantbrukare vill hjälpa flyktingar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen