Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 juli 2017

Erik och Asta driver tre företag - och lockar tusentals till Skråmträsk!

Skråmträsk

De började med skotillverkning på hobbynivå. Idag lockar Asta och Erik Hellgren tusentals besökare till sin by Skråmträsk med sina tre företag: sommarcafé, skobutik och lanthandel.

Vid backkrönet ligger det stora vitmålade kvarnhuset, inringat av lummiga björkar. Caféborden vid gaveln är ännu tomma, men inne kvarnen är det full rulle.

I bageriet i källaren är en av sommarjobbarna i full färd med att spritsa glasyr på nygräddade mazarinmuffins.

200 gäster per dag

 Entreprenörerna Erik och Asta Hellgren framför det första av deras tre företag i Skråmträsk, nära Skellefteå.
Entreprenörerna Erik och Asta Hellgren framför det första av deras tre företag i Skråmträsk, nära Skellefteå.

Några andra fixar lunchrätter, tar fram kakor och förbereder kaffe till de ungefär 200 gäster som väntas under dagen.

– När vi renoverade försökte vi behålla så mycket som möjligt av det gamla, och nu är de olika kvarnarna en del av caféets inredning, berättar Asta Hellgren, när hon visar oss runt.

Kvarnhuset är från 1946 och var i bruk ända fram till 2003. Det var mycket mjöldamm att städa bort!

Mal eget fullkornsmjöl

 Asta och Erik utanför sin kombinerade kvarn och kafé mitt i byn, som blev deras andra företag.
Asta och Erik utanför sin kombinerade kvarn och kafé mitt i byn, som blev deras andra företag. FOTO: Erland Segerstedt

Vid sidan om en liten handelshörna med ekologiska varor står en ungefär en kubikmeter stor nyinköpt kvarn, där caféet mal sitt eget fullkornsmjöl.

Asta väger upp helkornen, ställer in rätt grovlek på kvarnen, sätter igång den och häller på mälden.

Efter ett par minuter kommer det nymalda mjölet ut och Asta tillsluter den lilla mjölpåsen.

Nu kan mjölet säljas på plats i handelshörnan eller användas i den egna bakningen. Fullkornsmjöl och nymalet mjöl har nämligen mycket, mycket mer smak.

Via en grov trätrappa når vi övervåningen där en konstnär från en av grannbyarna hängt sina tavlor.

Ordnar konserter och utställningar

 Asta serverar kaffe till gästerna Berit Norén och Anki Södermark från Skellefteå på uteserveringen.
Asta serverar kaffe till gästerna Berit Norén och Anki Södermark från Skellefteå på uteserveringen. FOTO: Erland Segerstedt

På scenen i ena änden av det stora rummet finns utrymme för teater, konserter eller allsång flera kvällar i veckan.

Grupper och andra som kommer hit passar på att fika på caféet. Inte undra på det. Sommarcaféet i Skråmträsk kvarn är ett av de få som kvalificerat sig för White Guide Café – för andra året i rad.

– Det är ett jättestort erkännande, medger Asta och Erik, inte minst för att vi ju inte har någon tidigare bakgrund inom cafébranschen.

Recepten har Asta utvecklat själv. Lakritstårta, chokladbollar med ingefära och tårta på ekologisk 70-procentig choklad.

– Jag har provat många gånger innan jag blivit nöjd. Man måste vara målmedveten om det ska bli riktigt bra!

Sommarkaféet en succé

 Asta kollar nygräddade muffins med Emma Ronneklev, konditor.
Asta kollar nygräddade muffins med Emma Ronneklev, konditor. FOTO: Erland Segerstedt

Sommarkaféet drog förra sommaren drygt 13 000 besökare och har blivit ”den stora grejen”.

Men det var egentligen med skotillverkning som allt företagande startade.

Det var Erik som 1989 tillsammans med sin studiekompis Erik Parkman startade företaget Skråmträskskon i en ombyggd lagård hemma i Skråmträsk.

De började utveckla en egen modell av klassiska arbetarskor gjorda av miljövänligt, naturgarvat läder som andas.

 Asta väger upp helkornen på vägen innan hon ställer in rätt grovlek på kvarnen och sätter igång den.
Asta väger upp helkornen på vägen innan hon ställer in rätt grovlek på kvarnen och sätter igång den. FOTO: Erland Segerstedt

Dessa blev ganska snart populära, så pass att den tänkt hobbyn kunde försörja kompisen Erik på halvtid redan efter ett år.

– Men det var då du sade upp dig och kom in i bilden 1999 som det egentligen satte fart, ler Erik mot Asta.

– Vi byggde om vår lagård till skobutik, startade en webbutik och började även sälja andras varor som stämde med våra idéer om ekologisk och etiskt hållbar tillverkning, fortsätter han.

 Fina påsar med ekologisk, nymalet mjöl att köpa.
Fina påsar med ekologisk, nymalet mjöl att köpa. FOTO: Erland Segerstedt

Nu är det snart dags att öppna för dagen, och vi följer den lilla stigen till Skråmträskskons butik på andra sidan vägen.

Inne i verkstaden under hyllor med specialutrustning och sitter Pascalina och nåtlar skor på den stora symaskinen. Det blir ungefär 15 par i veckan, eller 700 par per år, som Skråmträskskon producerar själv.

– Vi köper in hela kohudar från garveriet, berättar Erik. Av dem stansar vi ut 30 par åt gången enligt vad vi fått beställning på eller behöver i lagret.

Det gäller att känna hur lädret beter sig för att kunna välja rätt delar. Kompisen Erik, som numera jobbar hemifrån Höga Kusten, har till uppgift att spänna upp lädret och sätta dit sulorna.

– Det är något som inte vem som helst klarar av, och därför kan vi inte heller utöka produktionen mer utan vidare, berättar Erik.

Handgjorda skor

 Många vill köpa de välgjorda skorna som tillverkats lokalt. Här är ordnar Erik i webbutikens lager.
Många vill köpa de välgjorda skorna som tillverkats lokalt. Här är ordnar Erik i webbutikens lager. FOTO: Erland Segerstedt

Det är ett hantverk i alla led. Så efter att lädret har blötts och spänts upp sys bindsulan fast vid ovanlädret och yttersulan och klacken limma fast. När skon har torkat fräser man och putsar dem.

Asta och Erik ville redan från början att allt i verksamheten skulle vara så miljövänligt som möjligt, vilket de i starten var ganska ensamma om.

Också när de fick möjlighet att köpa kvarnen och starta caféet ville de hålla en ekologisk profil, och blev kravcertifierade för fyra år sedan.

– En av våra drivkrafter är att visa att det går att göra på annat än det traditionella sättet, berättar Asta.

Lanthandeln senaste tillskottet

 Sedan Erik och Asta tog över Skråmträsk lanthandel, deras tredje företag, har de satsat på onlinebeställningar.
Sedan Erik och Asta tog över Skråmträsk lanthandel, deras tredje företag, har de satsat på onlinebeställningar. FOTO: Erland Segerstedt

Den nyaste pusselbiten i företaget kom till efter nyåret 2015, när byns lanthandel hade satts i konkurs. Hur skulle de nu snabbt kunna komplettera det som behövdes till caféet?

Och vem skulle serva bygdens pensionärer med hemkörning av varor två gånger i veckan? Det blev snabbt klart att paret Hellgren skulle ta över.

– Vi har gjort en del energibesparande åtgärder genom att installera solpaneler och särskilda frysar, berättar han. Men vi såg också att bilen som körde hem varor till pensionärer inte alls var full, och att vi skulle kunna leverera till många fler när vi ändå körde, berättar Asta

– Så vi har gjort en onlinebutik med möjligheten för allmänheten att beställa varor och få dem hemkörda. Det inte är så vanligt här än, men något som kommer att komma i framtiden. Vi hade god hjälp av att vara vana vid e-handel genom skobutiken, fortsätter hon.

Är med i White Guide Café

 Erik lastar varukassar i lanthandelns utkörningsbil.
Erik lastar varukassar i lanthandelns utkörningsbil.

Förutom platsen i White Guide Café har Erik och Asta fått flera priser; av kommunen, av Hushållningssällskapet i Norr- & Västerbotten och av Skellefteå byautvecklingsråd. Men uppmärksamheten är absolut inte något de söker.

De är inte några flashiga lyxlirare. Att allt går runt är alldeles tillräckligt, och för dem gäller snarare det lilla livet nära naturen. Som Asta säger, det finns egentligen inte något val om planeten ska överleva.

Namn: Erik och Asta Hellgren.Aktuell: Påhittiga, gröna entreprenörer som lockar besökare till sin by.Bor: I villa i Skråmträsk. Ålder: 52 och 46 år. Familj: Fyra döttrar i åldrarna 17–22 år.Yrke: Egenföretagare .Intressen: Skogspromenader och musik.Drömsemester: Åka på tågsemester.Läs också: Carinas succékafé: ”Det är landsbygden som är framgångsfaktorn”

Så fixade vi företaget

Verksamhet: Skråmträskskon, Skråmträsk Kvarn, Handlarn Skråmträsk

Finansiering: EU-bidrag till lanthandelns solpaneler, kylar och frysar, i övrigt eget kapital.

Omsättning: Totalt 7 miljoner 2016

Marknadsföring: Hemsida, Facebook, Instagram, ”djungeltelegrafen” och lite annonser inför sommaren.

Antal anställda: 18 personer, varav 5 året runt och 13 säsongsanställda.

Drömmer om tågsemester

Namn: Erik och Asta Hellgren.

Aktuell: Påhittiga, gröna entreprenörer som lockar besökare till sin by.

Bor: I villa i Skråmträsk.

Ålder: 52 och 46 år.

Familj: Fyra döttrar i åldrarna 17–22 år.

Yrke: Egenföretagare .

Intressen: Skogspromenader och musik.

Drömsemester: Åka på tågsemester.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen