Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 juni 2018

Ernst slår tillbaka mot kritiken: ”Jag har gott samvete”

Han anklagas för att förstöra ett kulturarv.

Nu svarar Ernst Kirchsteiger på kritiken.

– Jag har gott samvete, och jag vet att jag gör allt i min makt för att bevara det svenska kulturarvet, säger programledaren.

 "Det handlar inte om att jag vill förvandla mina byggnader till något annat. Utan att de ska få stå kvar, och att de ska hedras", menar Ernst Kirschsteiger.
"Det handlar inte om att jag vill förvandla mina byggnader till något annat. Utan att de ska få stå kvar, och att de ska hedras", menar Ernst Kirschsteiger. FOTO: ELIAS BERGLUND.

Ernsit Kirchsteigers senaste projekt har mötts av ilska. I årets säsong av TV4-serien Sommar med Ernst ska Kirchsteiger göra om Kånsta kvarn i Hallsbergs kommun utanför Örebro. Projektet har mötts med upprörda känslor hos de närboende. Flera boende i Hallsbergs kommun är skarpt kritiska till Ernsts insats med den gamla kvarnen.

En av dem är Suzann Bernsgården, 56, som är uppvuxen i närheten av kvarnen:

– Mina förfäder byggde den här kvarnen och vi hade hoppats på att kommunen skulle bevara byggnaden och rusta upp den till ett museum eller någonting. I stället säljer man ut hela kvarnen till ett något slags marknadsföringsjippo utan att informera oss, har hon tidigare sagt till Aftonbladet.

”Förstör ett kulturarv”

Boende i området är irriterade på att Hallsbergs kommun har betalat produktionsbolaget Brand New Content 580 000 kronor för att rusta upp Kånsta kvarn. Men den mesta kritiken har handlat om beslutet att låta sätta in nya, fabriksfabricerade fönster. Något som grannarna är att ”förstöra ett kulturarv”.

Läs också: Ilskan mot Ernsts nya sommarprojekt

Nu svarar Ernst Kirchsteiger själv på kritiken.

– Hallsbergs kommun hörde av sig och ville ha hjälp med att rusta upp en kvarn. De ville att något skulle hända med den, den hade bara stått där under lång tid, säger han till Aftonbladet.

Läs också: Så blir Ernsts nya projekt

”Det är tråkigt”

Den folkkäre programledaren tycker att det är tråkigt att projektet mötts med sådan ilska.

– Det är ju inte så att jag rusar in och gör en ”extreme make-over” med plastfärger och grejer. Vi har isolerat kvarnen med högekologisk isolering, och fått kilsågade bräder nerskickade från Dalarna. I alla delar har jag tänkt att mitt avtryck ska vara ett avtryck som man kan ha glädje av länge. Det är min ambition, säger han till Aftonbladet.

Har gott samvete

Vad de nya fönstren beträffar har Kirchsteiger följande att säga:

– Det är ju inte så att vi bara gör saker. I alla led har vi stämt av med kommunen och arkitekter och hit och dit. Sen om det inte är någon som vill ha fönster i kvarnen… Vad mer kan vi göra?

Efter att ha renoverat byggnader i tv i snart tjugo år säger sig Ernst Kirchsteiger vara vad vid kritik:

– Jag har gott samvete, och jag vet att jag gör allt i min makt för att bevara det svenska kulturarvet. Det handlar inte om att jag vill förvandla mina byggnader till något annat. Utan att de ska få stå kvar, och att de ska hedras, säger han.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen