Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 september 2018

Etikettexperten: Rena dumheter att man inte ska få ringa varandra längre

Vissa ringer upp oannonserat medan andra aldrig skulle få för sig att ringa utan att skriva ett meddelande innan.

Så vad är egentligen riktigt telefonvett? Etikettexperten svarar.

 Spontanringa eller förvarna först? Självklart får man ringa oannonserat, tycker etikettexperten Mats Danielsson.
Spontanringa eller förvarna först? Självklart får man ringa oannonserat, tycker etikettexperten Mats Danielsson. FOTO: Istock

Åsikterna går isär när vi låter de olika generationerna reda ut vad som är telefonvett – något Rapport tar upp med avstamp i ledarskribenten Linda Nordlunds krönika med rubriken ”Svenskar över 40 saknar telefonvett” i Expressen (21/7).

Helt utan att ta hänsyn till att den andre kanske är upptagen rusar man in med buller och vibrationer och förväntar sig total uppmärksamhet”, skriver Nordlund, som menar att telefonsamtal utan förvarning är framfusigt.

Läs också: Så mjukar du upp ”mobilnacken” – 3 sköna övningar!

Telefonsamtalen blir färre

Allt eftersom mobilanvändandet ökar har själva grundfunktionen – att ringa varandra – minskat, visar siffror från Post- och Telestyrelsen. Telefonsamtalen ersätts av snabbmeddelanden, främst i olika meddelandeapplikationer som Whatsapp och Facebook Messenger.

En som motsätter sig Linda Nordlunds resonemang är etikettexperten Mats Danielsson.

– Det är en osedvanlig, märklig företeelse att man inte skulle få ringa varandra längre. Självklart kan du ringa upp vem du vill. Man behöver inte beställa tid för telefonsamtal med en vän eller bekant, det är rena dumheter, säger Mats Danielsson.

Ring inte – stör inte

Att komma överens om en tid då man ringer upp borde vara självklart för att inte riskera att störa, anser Expressens ledarskribent, och det kan dessutom göra själva samtalet effektivare. Men Mats Danielsson tycker att det tillhör det egna ansvaret att inte vara tillgänglig.

– Om du inte vill bli uppringd, stäng av den då för Guds skull. Du dör inte om du är utan telefonen en stund. Låt bli att svara eller skicka ett sms att du inte kan prata.

Läs också: Ajabaja – så uppför du dig i kantarellskogen

Ring vettiga tider

Det finns dock några vettlinjer att hålla sig till, menar Danielsson. Till exempel att inte ringa för tidigt på morgonen eller för sent på kvällen.

– Om du är tveksam till om den andre personen blir störd, till exempel på kvällen, då kan du sms:a och höra om den är vaken och kan prata. Det är att visa hänsyn, säger Mats Danielsson.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen