Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 mars 2019

EU-parlamentet vill slopa tidsomställningar

EU-parlamentet i Strasbourg röstade på tisdagen för ett förslag om slopad vinter- och sommartid. Medlemsländerna kommer själva få välja vilken tid de vill behålla.

 Sommar- och vintertid kan snart vara ett minne blott.
Sommar- och vintertid kan snart vara ett minne blott.

”På sommaren ställer du ut utemöblerna och fram klockan, på vintern tar du in utemöblerna och ställer tillbaka klockan.”

Ramsan är välbekant för alla som får huvudbry när det är dags att ställa om till vinter- eller sommartid. Med ett nytt EU-förslag kan du snart slippa fundera på saken.

Läs också: Därför vill forskare avskaffa sommartiden

Europarådet har sista ordet

Förslaget går ut på att tidsomställningarna till vinter- och sommartid plockas bort i alla medlemsländer. När EU-parlamentet i Strasbourg på tisdagen röstade i frågan blev det bifall med 410 stycken ja-röster mot 192 stycken nej-röster.

51 ledamöter valde att lägga ned sin röst.

Frågan går nu vidare till Europarådet som beslutar om lagändringar. Svenska Europaparlamentarikern Marita Ulvskog leder arbetet och förhandlingarna med medlemsländerna där.

Nya tidsskillnader blir resultatet

Om lagändringen träder i kraft kommer medlemsländerna själva att få besluta ifall de vill behålla evig vintertid eller evig sommartid.

De länder som väljer sommartid ska ha sin slutgiltiga omställning klar i mars 2021. Länderna som föredrar att behålla vintertid gör sin sista omställning samma år fast i oktober.

Om medlemsländerna gör olika val blir resultatet en helt ny ordning vad gäller tidsskillnader vid resor länder emellan.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen