Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 juni 2017

EU vill koppla upp glesbygden – satsar 120 miljoner euro på Wifi

Snart kan landsbygden få ytterligare EU-bidrag för att sätta upp trådlöst internet. EU beslutade nyligen att satsa 120 miljoner euro på att utveckla wifi i glesbygden och i slutet av året blir det antagligen klart hur mycket som kan gå till Sveriges landsbygd.

 Foto: Istock
Foto: Istock

Att digitalisera Europa är en av hjärtefrågorna för EU-kommissionens ordföranden Jean-Claude Juncker. Förra veckan beslutade man inom EU att 120 miljoner euro ska satsas på att ge byar, sjukhus och parker som ligger långt ifrån andra samhällen ska få trådlös internetuppkoppling.

Men vilka länder som kommer att få ta del av pengarna är inte klart. Fördelningen ska ske rättvist över alla 28 medlemsländer och vid slutet av året hoppas man kunna ha en färdig plan över hur fördelningen mellan länderna ska se ut.

Ett steg i att digitalisera Europa

Projektet är en del i det övergripande arbetet inom EU att öka digitaliseringen i Europa.

– Det är ett steg i rätt riktning, men mycket mer behöver göras för att få snabb uppkoppling i hela Europa, säger EU-kommissionens vice ordförande Andrus Ansip till TT.

Den svenska regeringen har tidigare antagit Landsbygdsprogrammet som ska gälla mellan 2014 till 2020 som består av stöd och ersättningar för att utveckla landsbygden. Inom ramen för programmet ingår en bland annat en mångmiljardsatsning på snabbare bredband på landsbygden.

Förra året beslutade regeringen dessutom att satsa ytterligare miljoner på bredband. Dock handlade det om den omfördelning av pengar inom Landsbygdsprogrammet.

Påverkar inte regeringens satsning

Enligt en granskning som Land tidigare gjort visade det sig att de som bor allra glesast på landet dock inte har möjlighet att få del av de svenska bidragen på grund av de regler som satts upp.

Vilka regler som kommer att gälla för de 120 miljoner euro som EU nu satsar är dock inte beslutat. Men klart är att EU pengarna inte kommer att påverka den Svenska regeringens egna satsningar.

– Pengarna till bredbandsutbyggnad från EU påverkar inte regeringens satsningar på området. Dvs inga neddragningar, skriver pressekreterare på näringsdepartementet, Carl-Martin Vikingsson i ett mejl till Land.

Läs också: De tar upp bredbandskampen: I Värnamo ska alla kopplas upp

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen