Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 16 juni

Eva köpte gård - och får jobba heltid med det bästa hon vet

Stugun

Eva Westberg följde sin dröm - sade upp sig från jobbet och köpte Färjestans gård intill Indalsälven. Nu jobbar hon heltid med det hon älskar: bakning, sitt kafé, odling, hantverk och biodling.

 Eva Westberg öppnar snart upp kaféet på Färjestans gård i jämtländska Stugun.
Eva Westberg öppnar snart upp kaféet på Färjestans gård i jämtländska Stugun. FOTO: Mikael Frisk

En grusväg leder ner mot Färjestan, en välskött 1800-talsgård i falurött med vita knutar. Nedanför ringlar Indalsälven. Vattenytan är alldeles blank och molnen och de skogsklädda bergen speglar sig i den.

Här, i denna natursköna omgivning, strax väster om Stugun i Ragunda kommun i Jämtland, bor och arbetar Eva Westberg.

Färjestans gård öppnar för sommaren

 Mängden skyltar visar mångfalden av sevärdheter på gården plus faciliteterna.
Mängden skyltar visar mångfalden av sevärdheter på gården plus faciliteterna. FOTO: Mikael Frisk

Men inte ensam – de är tre generationer på gården. Eva och maken Jörgen bor i det stora boningshuset på gården. I de två mindre husen bor deras dotter Matilda och sambo och i det andra Evas mamma.

– De är till stor hjälp. Mamma väver och stickar och Matilda sköter allt med sociala medier och fotografering, säger Eva.

Snart öppnar också Färjestans gård för sommaren. Det är en bred verksamhet med kafé, hantverk, grönsaker, blommor och produkter från biodlingen.

 Frukostpåse med gården ägg, honung eller marmelad och bröd som beställs via Facebook och levereras hem till dörren.
Frukostpåse med gården ägg, honung eller marmelad och bröd som beställs via Facebook och levereras hem till dörren. FOTO: Privat

Den har växt sakta sedan de köpte gården 2017, och i dag kan Eva arbeta här på heltid.

– Det började som ett sommarkafé med öppet någon vecka om sommaren och under högtider som advent och påsk, berättar Eva.

Sedan har hon utökat till att även arrangera after work, bröllopscatering, dop och andra festligheter på beställning.

Läs också: Tack vare kaféet kan systrarna driva släktgården vidare

Kreativitet nyckeln till framgång

 Eva älskar att ta en kopp te och blicka ut över Indalsälven.
Eva älskar att ta en kopp te och blicka ut över Indalsälven. FOTO: Mikael Frisk

Hon har också kläckt smarta idéer som den populära frukostpåsen, som hon och maken levererar till kunder i närområdet. I den finns nybakt bröd, en kartong ägg från de egna hönsen och en burk honung från gårdens bikupor.

Undan för undan har Eva breddat verksamheten utifrån sina stora intressen, som odling av egna blommor och grönsaker.

 Eva vittjar hönsens rede efter färska ägg att servera på kaféet.
Eva vittjar hönsens rede efter färska ägg att servera på kaféet. FOTO: Mikael Frisk

Inne det stora tunnelväxthuset står de försådda plantorna på rad och väntar på att planteras ut.

Att få leva så här har länge varit Evas dröm. Men den var långt borta för bara några år sedan.

Hon och familjen hade inte ens tänkt tanken att flytta. Men så såg de en annons om ett hus till salu.

– Vi bodde inte så långt härifrån och tänkte att vi alltid kunde åka och kolla på det, säger Eva.

Gård med potential vid Indalsälven

Så fick de se Färjestans gård med sitt fantastiska läge vid Indalsälvens kant för första gången.

De tre olika boningshusen, en gammal ladugård, en liten fäbodvall, en brygga vid vattnet, en lada och all omkringliggande åkermark.

– Jag såg vilka möjligheter som fanns. Här skulle jag kunna odla och ha djur. Och driva kafé i den ombyggda lagården där de förra ägarna redan hade haft kafé i mindre skala, berättar Eva.

Såg möjlighet att driva bageri

Och hon gladdes åt möjligheten att kunna få driva bageri igen.

– Jag och min syster startade för länge sedan ett bageri i Stugun tillsammans. Men efter några år tvingades vi att sälja då det inte gick att kombinera familjeliv och småbarn med tidiga mornar och oregelbunden arbetstid, berättar hon.

Eva utbildade sig istället till arbetsterapeut och fick ett 9-17 jobb.

Men 2017, med nästan vuxna barn, var situationen en annan. Eva såg gårdsköpet som en ny möjlighet att återigen kunna arbeta med bakning.

– Det här känns som det bästa jag har gjort. Inte bara för själva företagandet i sig utan jag får möjlighet att leva det liv jag vill, säger Eva.

Läs också: Bageri Vojmån: Här bakas tunnbröd efter farmors hundraåriga recept

Hon berättar om värdet att vakna upp om morgonen och dricka en kopp te på bryggan, väva i vävstugan om vintern, baka, plantera, vittja hönsens rede på ägg och själv kunna styra sin tid.

När familjen flyttade till gården hade de med sig hund och katt och nu har även höns, bin och får.

– När man ska driva något på landsbygden måste man ha flera ben. Men kaféet är ännu navet i allting, säger hon.

Säljer egen- och lokalproducerat

Trädgården med försäljning av grönsaker är en ”bubblare” med potential att växa mycket mer.

– Ja, jag upptäckte att det finns ett stort intresse som bara ökar, för det som är lokalproducerat, säger Eva.

Hon hoppas också på hantverket, som hon arbetar med på vintern: Väver och stickar bland annat kökshanddukar och kokbara fina disktrasor som säljs i butiken. Även mattor och väskor.

– Det har gått bättre än förväntan, säger Eva.

Det var ett stort steg att lämna ett fast jobb med en fast inkomst, men då hon inte fick vara tjänstledig på deltid så bestämde hon sig för att ta språnget.

– Det här är inget man blir rik på, men att kunna leva så här är värt mycket. Min man har nyligen också gått ner till 80 procent för att kunna hjälpa mig här en dag i veckan och han tycker också att det känns toppen, säger Eva.

Vill utveckla fäbodvallen

Vi går ned till strandkanten där får och höns går tillsammans på gårdens lilla fäbodvall.

Den användes tidigare för bygdespel och Eva drömmer om att i framtiden kunna arrangera något liknande eller använda fäbodvallen mer i sin verksamhet.

– Vi har nyligen skaffat fåren och de bor i en av fäbodvallens gamla lador. Vi har bara fem stycken än så länge och det är en blandning av Jämtlandsfår och Sveafår.

Att köpa gården – det bästa beslutet

Genom gården får Eva utlopp för sin kreativitet och hon värdesätter att få göra de roliga sakerna som nu hör till vardagen. Sådant hon kunde sakna från sin tid som bageriägare, men som nu är mindre kravfyllt.

– Visst är den största utmaningen att få ihop allting. Det kräver en del planering för att allting ska klaffa. Men beslutet att köpa gården och säga upp mig för att satsa på det här känns som det bästa jag gjort, säger Eva.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen