Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 oktober 2018

Experten: Därför är dödsolyckor vanliga bland lantbrukare

Att jobba inom jordbruk och skogsbruk är för många en passion och en livsstil. Men också Sveriges kanske farligaste yrke. Här är de vanligaste orsakerna till arbetsskador.

 Varje år sker flera dödsolyckor inom lant- och skogsbruket.
Varje år sker flera dödsolyckor inom lant- och skogsbruket. FOTO: Istock

Stora maskiner, stora djur, mycket ensamarbete och en hel del stress. Farorna är många inom lantbruk och skogsbruk. Antalet anmälda olyckor och tillbud till Arbetsmiljöverket pekar på att det är Sveriges farligaste yrke.

– Det är inte rimligt att jord- och skogsbruket står för mer än en fjärdedel av alla arbetsrelaterade dödsfall i Sverige när antalet sysselsatta bara är några få procent, säger Anders Drottja, arbetsmiljöansvarig på LRF.

Läs också: Smarta ”bonnaträningen”! Så får köttbonden byborna i toppform

Dödsfallen ökar

Han berättar att det fanns en nedåtgående trend i siffrorna runt 2010 och några år framåt, men sedan dess har dödsfallen och olyckorna ökat igen.

Det finns många moment inom såväl jordbruk som skogsbruk som är riskfyllda, inte minst när det dessutom ofta är stressigt.

– Det är ofta stressigt på arbetet och det handlar om stora maskiner och stora djur som kan bete sig oberäkneligt. Framför allt tror jag att djuren orsakar många mindre skador när man kläms eller blir trampad, säger Anders Drottja.

Andra branscher lyckas bättre

Han pekar också på att såväl byggbranschen som industrin på senare år varit mer framgångsrika än lant- och skogsbruket när det gäller att få ned antalet skador och dödsfall.

Under 2016 anmäldes inom jordbruket hela 180 olyckor och 33 allvarliga tillbud, alltså situationer som kunde lett till allvarliga olyckor. 99 olyckor inrapporterades från skogsbruket. Tolv personer omkom på arbetet inom jordbruk, fiske och skogsbruk. Totalt avled 44 personer på grund av arbetsplatsolyckor i Sverige samma år.

– Det finns en risk med att jobba ensam och många lant- och skogsbrukare är ensamföretagare. Om man är två på samma plats är det lättare att se faror.

Läs också: Slipp ryggvärk i traktorn – expertens bästa tips (LRF Premium)

Tillfälligt anställda del av problematiken

Den växande delen tillfälligt anställda kan också vara en del av problematiken.

– Det är tufft ekonomiskt för många i dag och man tar bara in personal när det verkligen är nödvändigt. Då är det ofta dåligt med tid för att gå igenom alla rutiner. Man vet själv precis hur jobbet ska göras men det är svårare att förklara för någon annan, säger Anders Drottja.

Här är de vanligaste sätten att skada sig inom jordbruket (antalet olyckor under perioden 2012-2016):

• Olyckor orsakade av maskin: 185.

• Olyckor orsakade av nötdjur: 169.

• Olyckor orsakade av häst: 100.

• Fallolyckor: 48.

• Olyckor orsakade av jordbrukstraktor eller vagn: 48.

Källa: Arbetsmiljöverket.

Läs också: Undvik riskerna! 6 tips på hur du får en säkrare dag på gården (LRF Premium)

Här är de vanligaste sätten att skada sig inom skogsbruket:

• Olyckor med handverktyg eller annan maskin.

• Olyckor med transportutrustning.

• Fallolyckor.

• Feltramp.

• Snubbling.

• Halkning.

Inom skogsbruket var det 580 olyckor som ledde till sjukskrivning under perioden 2012-2016. Hela 48 procent av de olyckorna ledde till en sjukskrivning som var längre än 14 dagar. Även här är ensamarbete vanligt.

Källa: Arbetsmiljöverket.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen