Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 november 2017

Experten guidar: Så rustar du hemmet för en kris

Är du förberedd om en allvarlig kris inträffar? Om inte – läs det här. Här får du råd om hur du rustar dig för tre dagar, en vecka eller en hel månad utan hjälp utifrån.

 Ett hus bli fort kallt när elen försvinner. Se till att ha extra värmekällor förberedda.
Ett hus bli fort kallt när elen försvinner. Se till att ha extra värmekällor förberedda. FOTO: Thomas Henriksson, MSB

Många ungdomar underskattar behovet av att förbereda sig inför en kris, visar en ny undersökning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. En av tre har vatten för tre dagar, och färre än så har förberett sig för att kunna ta emot information från omvärlden om elen försvinner.

Enligt Anna Teljfors, kommunikatör på MSB, är det viktigt att var och en är förberedd om en kris skulle inträffa.

– Vi kan inte lita på att staten griper in och kommer med matkassar till oss. Så fungerar det inte, säger hon.

Den allmänna rekommendationen från MSB är att alla privatpersoner förbereder sig för att kunna klara tre dygn vid en kris, men helst längre.

– Antal dygn är egentligen inte viktigt eftersom vi inte vet exakt vad som händer därefter, men har man tänkt igenom hur man skulle klara sig i tre dygn så går resten lättare, säger Anna Teljfors.

Läs också: Fler skyddsrum kan behövas för växande befolkning

Här ger Anna Teljfors vägledning för hur du klarar dig i tre dagar, en vecka eller en hel månad:

Typexempel

Eftersom förutsättningarna varierar stort beroende på till exempel var du bor och ditt hälsotillstånd har vi valt att utgå ifrån en familj vid normal hälsa som bor i villa på en mindre ort. Vi tänker oss att det inträffar en kris av svårare art då elen, tillgången på vatten och viktiga samhällsfunktioner slås ut. Det är vinter.

Så klarar du tre dygn

1. Räkna med 3–5 liter vatten per person och dygn. Det räcker till mat, dryck och till att tvätta sig lite. Kommunen kan efter en tid ofta bistå med nödvatten att hämta i egna kärl.

2. Se till att ha en radio att lyssna på, så att du vet vad som händer. Sveriges Radio P4 är beredskapskanal. En transistor som går på batteri funkar utmärkt. Bilen kan också användas att lyssna på nyhetssändningar i, samt kanske för att ladda mobilen. Skaffa en laddare som funkar i USB-uttaget. Lyssna och/eller ladda medan du kör så att du inte drar ur bilbatteriet.

3. Använd mobilen endast till nödsamtal, spara på batteriet.

4. Se till att ha mat hemma som inte behöver tillagas. Köp hem extra i förväg av det som din familj brukar äta.Läs också: Så backar du upp din vedpanna om strömmen går

Så klarar du en vecka

1. Det är absolut nödvändigt med någon typ av alternativ uppvärmning, som ved- eller fotogenkamin (men tänk på brandrisken). Om du bor i ett litet 50-talshus i trä med 2-glasfönster, kommer inomhustemperaturen att ha nått 5 plusgrader efter:

• drygt ett dygn när det är – 20 grader utomhus

• knappt två dygn när det är – 10 grader utomhus

• fyra dygn när det är nollgradigt utomhus

En inomhustemperatur på 5 plusgrader låter kanske okej men det är KALLT. Det blir svårt att vistas i huset trots full vinterklädsel.

2. Vatten enligt punkten ovan: 3–5 liter per person och dag.

3. Se till att ha mat hemma enligt förslagen på denna lista. Listan gäller för en vuxen, så räkna om utifrån hur många ni är i hushållet.

4. En pannlampa kan vara ovärderlig för att kunna sköta nödvändiga sysslor i hemmet när el saknas.Läs också: 10 viktiga råd för att klara stormen

Så klarar du en månad

1. Multiplicera dagsbehovet av mat och vatten med antal dygn.

2. Förvara matvaror ute vid kall väderlek, använd stearinljus och ficklampor till belysning och alternativa källor för värme och matlagning.

3. Ös på med extra batterier av alla storlekar, drivmedel, bränsle till spritkök och uppvärmning. Här kan du läsa om hur mycket brandfarlig vätska du får förvara hemma.

4. Viktiga mediciner, våtservetter och eventuellt blöjor är bra att ha extra av.

5. Se till att hjälpas åt flera stycken och att till exempel äldre grannar får hjälp.Läs också: Bunkra mat – lista över vad du bör ha hemma vid en krissituation

Om du inte är förberedd alls

• Lite torrvaror, bröd eller frukt och någon konserv har du säkert hemma, och det första dygnet med till exempel strömavbrott kan till och med vara lite mysigt – innan hemmet börjar bli kallt.

• Utan mat klarar man sig ett bra tag, men skulle du helt plötsligt stå helt utan vatten får du problem och måste vara uppfinningsrik. Det finns till exempel några liter i toalettanken och som kan kokas. MSB brukar rekommendera att ha några extra flaskor mineralvatten hemma, bara det lilla gör stor skillnad.

• Mobilen fungerar något extra dygn utan att kunna laddas. Därefter blir det svårt om du inte har alternativ.

• Sammantaget blir det ganska snabbt besvärligt om du inte förberett dig alls. Försök ta hjälp av grannar i området.

Läs också: Här finns mer information om krisberedskap i hemmet (extern länk)

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen