Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 20 april 2016

Expertens checklista: 10 saker du alltid ska ha med dig på cykelturen

Våren är här och det är dags att plocka fram cykeln och ge sig ut på vägarna. Här är den ultimata listan på 10 saker du behöver ha med dig för en lyckad dag i sadeln.

När vinterns vägdamm sopats bort är vi många som längtar ut på vägarna. Jenny Westerlund, 43, från Kristianstad är en cykelbiten ingenjör som ägnar större delen av sin fritid åt landsvägscykling.

– Jag började cykla mountainbike för 3,5 år sedan men numera blir det mest landsvägscykel. Jag gillar att cykla långt!

Jenny deltar ofta i så kallade randonneur-lopp. De går ut på att man ska cykla långa sträckor på en viss tid, utan någon hjälp eller support längs vägen. Ett lopp kan vara att cykla 30 mil inom loppet av 20 timmar, och då gäller det att vara väl förberedd med rätt utrustning på cykeln.

Här kommer Jennys bästa tips för en lyckad cykeltur!

10 saker du alltid ska ha med dig när du cyklar

1. Multitool. Ett verktyg där du har allt du behöver ifall någon skruv lossnar eller om till exempel sadeln behöver justeras längs vägen.

2. Lagningskit. Extraslang, pump och däckbrytare, ifall man får punktering. Det finns särskilda små väskor som går att sätta fast under sadeln där man kan ha både verktyg och extraslang.

3. Cykelpump. Välj en med fästen så att den kan monteras direkt på ramen. Då är du säker på att det alltid är med.

4. Mobiltelefon, pengar eller visakort. Ha alltid med telefon så att du ringa en vän om du hamnar i en situation där du inte kan ta dig hem själv. Pengar eller visakort så att du kan betala för taxi, tåg eller buss. Det är lite olika om tåg och bussar tillåter cykel, kolla hur det ser ut där du bor innan du ger dig iväg.

5. Vatten. Det är viktigt att ha med sig vatten, speciellt om det är varmt ute. Enklast är att montera en flaskhållare på cykeln så du lätt kan ta med dig en flaska.

6. Matsäck. Tänk på att fylla på energi så att kroppen orkar hålla igång. Tänker du dig en runda som är längre än två timmar kan det vara smart att ta med lite energi i form av lite choklad eller en banan.

7. Kläder. Kläderna ska helst vara rätt så tighta så att de inte fångar för mycket vind, då blir det bara jobbigare att cykla. Skaffa ett par cykelbyxor med padding, då slipper du oroa dig för skav- och trycksår. Köp gärna en cykeltröja också, de har fickor på ryggen så att du kan förvara mobil, nycklar med mera utan att de är i vägen när du cyklar. En tunn regn- och vindjacka som du kan stoppa i fickan om du blir för varm eller klä på dig om det börjar regna och blir kallt är bra att ha.

8. Cykelskor. Finns går det bra att cykla med vanliga skor, men ett par riktiga cykelskor har många fördelar som gör att du kan cykla mer effektivt. Den hårda sulan gör att du får mer kraft i trampet, och i och med att skon sitter fast i trampan kan du dra trampan runt hela varvet utan att tappa fart.

9. Cykelhjälm. Använd alltid hjälm. De flesta hjälmar som säljs i sportaffärer är godkända, men kolla alltid för säkerhets skull.

10. Lysen och reflexer. Se till att cykeln har bra lysen både fram och bak så att du syns och kan se om du ska cykla när det är mörkt. Reflexer på både cykeln och kläderna gör att du syns bättre om du cyklar på mörka landsvägar.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen