Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 september 2017

Expertens råd: "Våga prata om självmord - det går att förebygga"

Förra året tog 1 478 personer i Sverige sitt liv. Men självmord kan förebyggas. Det menar Alfred Skogberg på organisationen Suicide Zero.

– Vissa påstår att det inte går att hindra någon som har bestämt sig för att ta sitt liv. Detta är en farlig myt! Tror man på detta, då vet man ingenting om ångest och suicidtankar, säger Alfred Skogberg.

 Genom att bli mer observanta på varningstecken för psykisk ohälsa hos våra medmänniskor kan självmord till stor del förebyggas, enligt organisationen Suicide Zero.
Genom att bli mer observanta på varningstecken för psykisk ohälsa hos våra medmänniskor kan självmord till stor del förebyggas, enligt organisationen Suicide Zero. FOTO: Istock

Alfred Skogberg är generalsekreterare på den ideella organisationen Suicide Zero. Han arbetar för att radikalt minska självmorden i Sverige, bland annat genom att påverka politiker och journalister. Han vill att kunskapen om ångest, depression och självmord ska öka och att vi alla – familjemedlemmar, vänner, kolleger och andra – ska börja bry oss om varandra och förstå att psykisk ohälsa varken är något konstigt, ovanligt eller något att skämmas över.

Läs också: Nedstämd och deppig? Här kan du få stöd

Våga fråga

Ett av de fundamentala problemen i just det förebyggande arbetet är att det just cirkulerar många myter kring självmord, enligt Alfred Skogberg. Ett annat är att folk tror att man inte ska tala om självmordstankar. Man tycks fasa för att väcka den björn som sover. Men det är i själva verket helt tvärtom, menar Alfred. Vi måste istället börja våga fråga våra medmänniskor om hur de egentligen mår.

– Vi måste träna bort rädslan att tala med varandra om hur vi mår. Vi måste bli av med uppfattningen om att detta skulle vara vårdens ansvar! Det är allas vårt ansvar, skyldighet – och möjlighet! Man ska inte skjuta över det till någon annan, särskilt inte till vården. Ja, förutom när situationen är akut – när det finns direkt fara för någons liv.

En person med tankar på att ta sitt liv är ofta deprimerad, känner sig isolerad och ensam. Om vi då låter bli att fråga, riskerar vår tystnad bara att förstärka känslan av ensamhet. Vår egen rädsla för att fråga och uppfattningen om att vi ”inte ska störa” kan alltså förvärra en nedstämd persons tillstånd.

Vill inte dö

En annan myt är uppfattningen att det inte går att förhindra någon som väl bestämt sig. I själva verket kämpar en deprimerad med att lösa sitt livsproblem och ambivalensen finns där hela tiden. Man vill inte dö men man upplever att lidandet är outhärdligt. Alfred Skogberg menar att vi alla kan bli bättre på att vara observanta och stötta.

– Var uppmärksam på risktillfällen, det vill säga de perioder i livet när man är extra utsatt och därmed sårbar för att drabbas av ångest och depression. Det kan handla om en skilsmässa, en personlig konkurs, en närståendes död eller att man går i pension, säger Alfred Skogberg. Dessa perioder kan lägga grunden till nedstämdhet som riskerar att bli långvarig och ge upphov till psykisk ohälsa. Som vän och medmänniska gäller det att fånga upp och hjälpa våra nära genom att se situationen och genom att få dem att prata.

Märker du att någon du känner, som annars är glad och social börjar stänga in sig, inte är sig lik eller drar sig undan, bör du tolka det som en varningsklocka – och bli observant på vännens psykiska hälsa.

Likadant om du märkt att din vän har slutat göra saker som han eller hon brukade gilla att göra – som att spela ett instrument, sporta eller intressera sig för någon hobby. Noterar du förändringar i beteende eller humör är det dags att agera! Försämrad hygien är också ett tecken på att allt inte är som det ska.

Ångesten lindras av att prata

 Alfred Skogberg, generalsekreterare på den ideella organisationen Suicide Zero, menar att vi måste våga prata med varandra om hur vi mår.
Alfred Skogberg, generalsekreterare på den ideella organisationen Suicide Zero, menar att vi måste våga prata med varandra om hur vi mår.

Alfred Skogberg menar att det är här vi kan komma in och visa vår medmänsklighet.

– Generellt lindras ångesten just av att man får prata. Har du en granne som haft ett dödsfall i familjen, var inte rädd för att ringa på och visa att du bryr dig. I sorgen fungerar det ofta att säga rakt ut ”Jag hörde att detta har hänt – vill du ta en promenad” eller ”Kan jag få komma in en liten stund och prata?”

Många är rädda för att tala om självmord och självmordstankar. Därför behöver man börja öva på denna typ av dialoger, menar Alfred Skogberg.

– Det bästa är att ställa en rak fråga: ”Jag är lite orolig för dig – har du ibland tankar på att ta ditt liv? ”Sannolikt är du den första personen som ställer den frågan och du visar att du inte är rädd att tala om självmord.

Blixt från klar himmel

Men en svår depression är ett farligt tillstånd. Och precis som du troligen skulle stötta, trösta och hjälpa en vän eller kollega med cancer eller hjärtfel att få bästa möjliga vård, kan du också finnas till hands när tankarna tillfälligt blir för mörka för en närståendes eget bästa. För viljan att dö är tillfällig – och att du kan vara den person som ser till att vägen till den farliga handlingen avbryts.

– Jag brukar kalla suicidförsök för psykiska bränder. Vi alla vet ju att man normalt ringer 112 när det börjar brinna. Man släcker branden, följer upp och utreder vad som egentligen hände. Samma sak behöver ske med medmänniskor som mår dåligt eller försöker ta sitt liv. Men vi är tyvärr inte där än.

Försök alltid hjälpa

Ett suicidförsök kommer ofta av en impuls. Vissa går länge i sin nedstämdhet eller ångest och funderar på döden. För andra kan tankarna uppstå snabbt. Då kan det gå relativt kort tid mellan tanke och handling. Anhöriga har i efterhand vittnat om att när någon tagit sitt liv kom det som en blixt från klar himmel. Kan man då som medmänniska gå emellan och prata om dessa farliga tankar blir man det viktiga hinder som krävs för att impulsen ska avta.

– Hellre förekomma än att bli förekommen! Vi har ju alla en potential att rädda liv. Det är alltid bättre att försöka.

Här kan du få stöd!

Är du eller någon du känner nedstämd, orolig eller deprimerad? Tveka inte att söka vård.

  • Om du mår väldigt dåligt eller har omedelbara planer på att ta ditt liv ska du ringa 112 eller söka dig direkt till en psykiatrisk akutmottagning.
  • Går du runt med tankar på att ta ditt liv? Då kan du vända dig till en vårdcentral eller en psykiatrisk öppenmottagning.
  • Om du är under 18 år kan du vända dig till en barn-och ungdomspsykiatrisk mottagning, BUP.
  • Du kan också ringa 1177 Vårdguiden och få råd.

Läs också: Friluftsliv hjälper unga med psykisk ohälsa

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen