Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 mars

Få behöriga lärare på landet

Att få tag på behöriga lärare är en utmaning för de flesta skolor, men på landsbygden är det allra svårast. Det visar siffror från Skolverket.

 Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) vill göra det lättare att att läsa in lärarutbildningen på distans och på så sätt få fler behöriga lärare.
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) vill göra det lättare att att läsa in lärarutbildningen på distans och på så sätt få fler behöriga lärare. FOTO: gpointstudio

Antalet lärare med lärarlegitimation är betydligt färre i landsbygdskommuner än i storstadskommuner. Det framgår av den kartläggning som SVT Nyheter gjort med hjälp av siffror från Skolverket.

I genomsnitt är endast 63 procent av lärarna på landsbygden behöriga i minst ett ämne och har lärarlegitimation. I större städer är andelen i snitt 73 procent.

Läs också: ”Ansvaret läggs på dem som valt att bo avlägset”

– Vi halkar efter och kommer till gymnasiet med mindre kunskaper än andra, säger Leo Hellström som går i nian i Strandenskolan i Dorotea i Västerbotten, där många lärare är obehöriga.

Höjda löner

För att locka fler till yrket vill Liberalernas partiledare, Jan Björklund, som var utbildningsminister fram till 2014, höja lärarlönerna. Dessutom vill han förstatliga skolan.

– Många kommuner, i synnerhet fattiga kommuner, kommer inte ha råd att höja lärarlönerna. Därför borde vi återförstatliga den svenska skolan. Jag tror att det är en förutsättning både för att nå ökad likvärdighet och för att kunna göra rejäla lönelyft, säger Jan Björklund (L), till SVT.se.

Läs också: Därför lockar landsbygden storstadsbor

MP – ”anställ fler lärare”

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) vill göra det lättare att att läsa in lärarutbildningen på distans och på så sätt få fler behöriga lärare. Dessutom vill han att skolorna ska anställa fler lärare, något som möjliggörs genom statliga pengar.

Avlastning till lärarna

– En viktig del är att gå ifrån den gamla idén om att lärare är någon slags allt-i-allo. Lärare ska få vara lärare och då måste vi anställa annan personal i skolan som kan avlasta lärarna, så att de kan fokusera på undervisningen, säger Gustav Fridolin (MP).

Läs också: 20 yrken som ger jobb snabbt

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen