Familjen Brunnsberg-Jonasson: Vi lever vårt drömliv på släktgården från 1600-talet!
Susanne och Mikael vågade ta steget. Nu är de och barnen sjunde generationen på Härjeåsjöns lantgård i natursköna Härjedalen.
Sensommarsolen gnistrar i Härjeåsjöns blanka yta utanför Susanne Brunnsbergs och Mikael Jonassons köksfönster.
De och deras två barn, Joakim och Ebba, är sjunde generationen på Härjeåsjöns lantgård som har anor från början av 1600-talet.
– Odlingsläget och vattnet gjorde att släkten hamnade här. Jag har läst i Härdalsböckerna och min morbrors fru släktforskar så där har vi fått fakta om gården, säger Mikael.
Riktiga mångsysslare
Han och Susanne flyttade hit från tätorten Sveg två mil bort för tio år sen och tog över gården efter hans pappa. Snart började de fylla den gamla släktgården med en mängd verksamheter. Köttdjur, chark, gårdscafé, trädfällning, jordgubbsodling och konferenser är bara lite av allt den mångsysslande familjen håller på med.
Krav-märkt kött
Grunden är ekologisk köttproduktion, de har 60 köttdjur av rasen Hereford och Charolais, samt 20 får. Dessutom har de en katt, sex höns, tuppen Jussi, två kaniner och vallhunden Rex.
När Land är på besök är det högsäsong för gårdens sommarcafé som sköts av mamma Susanne, ofta med hjälp av 10-åriga dottern Ebba.
Läs också: Carinas succékafé: ”Det är landsbygden som är framgångsfaktorn”
Många besöker caféet
Hit kommer många turister, sommargäster och ortsbor.
Gården har några riktigt gamla byggnader, som härbret och bagarstugan. De har byggts om och fått ett modernt kök och tillsammans med den ombyggda höladan kan de ta emot konferensgäster.
Denna dag råder febril aktivitet där. Susanne och dottern Ebba dukar för en inbokad födelsedagsfest.
Mikael är även musiker
När gästerna anländer ropar Susanne på Mikael och frågar om han inte kan spela för födelsedagsbarnet. Han tar fram sitt dragspel och sällskapet möts av tonerna till Med en enkel tulipan.
– Musik har alltid funnits i familjen. Pappa spelade dragspel, farfar fiol. Jag fick mitt första dragspel när jag var fem. Ett tag var jag heltidsmusiker i dansbandet Hedez och sedan med Djursvallens spelmän, säger Mikael och grejar med ljudanläggningen.
Övernattande gäster
Förutom gårdscaféet och konferensdelen satsar familjen även på övernattande gäster.
– Det finns redan möjlighet att ställa upp husvagnar och husbilar här. Och till vintern ska vi renovera två stugor med fjorton bäddar totalt, säger Susanne.
– Vi kommer att köra konceptet ”bo på lantgård”, men även erbjuda konferenser och teambuilding. Och i november-december börjar vi med vårt traditionella julbord. Det gäller bara att ha lite fantasi, fortsätter hon.
Läs också: Saras grönsaksbutik är öppen dygnet runt
Odlar gurka och tomat
Nytt i år är även växthuset där de odlar tomater och gurka som gästerna kan få köpa. Plus jordgubbsodlingen de har sedan några år. Familjen gör mycket tillsammans och barnen är till stor hjälp.
13-årige Joakim klipper gräs, stänger hagar, lär sig att köra traktor och hjälper till med djuren. 10-åriga Ebba är gärna med i caféet, serverar, hämtar disk och bakar.
Föräldrarna är mångsysslare: Mikael tar hand om djur och odling samt har specialkunskaper och rätt behörigheter inom trädfällning.
Stor jordgubbsodling
Susanne sköter caféet sommartid och gruppmöten och konferenser under höst, och ordnar julbord under november och december.
I sluttningen ned mot sjön ligger gårdens stora jordgubbsland. Ett perfekt läge denna torra sommar. Vid plantorna finns nedgrävda slangar från stranden och jordgubbarna vattnas med sjövatten.
Odlingen har vuxit stort, från 3 000 plantor 2009, till hela 90 000 i dag. Landen har ökat till 3,5 hektar.
Anslutna till Krav
Ogräset plockas för hand och gödseln kommer från gårdens egna djur.
Vall och grönfoder till köttdjuren odlas på jordbruksmark i grannbyarna till vinterbete och gården är självförsörjande på foder.
Korna som går ute året runt får bara gräs och kan söka skydd i en stor ligghall. Till hösten slaktas mellan tio och femton djur.
Läs också: Gunnel och Susanne: Folk köar för att gå våra matvandringar
Lagar egen mat
Det är återtag på slakten och det säljs många köttlådor direkt till kund. Det görs även ölkorv, falukorv och påläggskorv av gårdens kött.
– Sommartid lever byn upp med alla sommargäster som har stugor här. De kommer från Mälardalen, Stockholm, Sveg och Lillhärdal. Barnen badar, paddlar kanot och bor i sjön. Det är nästan som barnen i Bullerbyn, säger Susanne.
Och nya idéer kommer ständigt. Till vintern funderar familjen på att ha våffelstuga i caféet, för skoterleden går alldeles i närheten.
Njuter av lugnet
Lugnet, tystnaden och utsikten över sjön är som balsam för själen. Får som bräker, kor som mår gott. Att tuppen gal ibland är bara trevligt.
– Vi tänker inte att det är som ett jobb utan ser det som något roligt som bara rullar på hela tiden, säger Susanne och Mikael.
Läs också: Mikaela Willers ”Här fick jag 10 gånger mer yta än i Stockholm”
Mikael Jonasson och Susanne Brunnsberg
Åldrar: 45 och 37 år.
Aktuella: Lantbrukare och entreprenörer på Härjeåsjöns lantgård.
Bor: På en släktgård med anor från 1600-talet i byn Härjeåsjön.
Familj: Varandra och barnen Ebba, 10 år, och Joakim, 13 år. Dessutom hunden Rex, katten Sixten, kor, får, kaniner och höns.
Yrke: Lantbrukare, entreprenörer, matkreatörer.
Drömmer om: Lever i sin dröm och älskar det de gör. Möjligen drömmer de om att resa och besöka liknande lantgårdar.
Så fixade de företaget
- Finansieringen: EU-bidrag för lantbruksdelen och banklån.
- Omsättningen: Cirka 1,5 miljoner kronor.
- Marknadsföringen: Facebook, lokalpress, hemsidan www.lantgard.nu och instagram.
- Antal anställda: Mikael och Susanne samt en polsk familj som har hjälpt dem i åtta år. Även ideella eldsjälar, totalt cirka 10 stycken.