Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 augusti 2018

Familjen Brunnsberg-Jonasson: Vi lever vårt drömliv på släktgården från 1600-talet!

Härjeåsjön

Susanne och Mikael vågade ta steget. Nu är de och barnen sjunde generationen på Härjeåsjöns lantgård i natursköna Härjedalen.

 Familjeföretag. Pappa Mikael, sonen Joakim, dottern Ebba och mamma Susanne framför boningshuset på Härjeåsjöns lantgård i Härjedalen.
Familjeföretag. Pappa Mikael, sonen Joakim, dottern Ebba och mamma Susanne framför boningshuset på Härjeåsjöns lantgård i Härjedalen. FOTO: Pia Nyström

Sensommarsolen gnistrar i Härjeåsjöns blanka yta utanför Susanne Brunnsbergs och Mikael Jonassons köksfönster.

De och deras två barn, Joakim och Ebba, är sjunde generationen på Härjeåsjöns lantgård som har anor från början av 1600-talet.

– Odlingsläget och vattnet gjorde att släkten hamnade här. Jag har läst i Härdalsböckerna och min morbrors fru släktforskar så där har vi fått fakta om gården, säger Mikael.

Riktiga mångsysslare

 Mångsysslare. När han får en paus i skötseln av djuren, trädfällningsföretaget med mera så säljer Mikael gårdens jordgubbar.
Mångsysslare. När han får en paus i skötseln av djuren, trädfällningsföretaget med mera så säljer Mikael gårdens jordgubbar. FOTO: Pia Nyström

Han och Susanne flyttade hit från tätorten Sveg två mil bort för tio år sen och tog över gården efter hans pappa. Snart började de fylla den gamla släktgården med en mängd verksamheter. Köttdjur, chark, gårdscafé, trädfällning, jordgubbsodling och konferenser är bara lite av allt den mångsysslande familjen håller på med.

Krav-märkt kött

 Naturbete. De 60 Hereford och Charolaiskorna hade tillräckligt med bete trots den torra sommaren.
Naturbete. De 60 Hereford och Charolaiskorna hade tillräckligt med bete trots den torra sommaren. FOTO: Pia Nyström

Grunden är ekologisk köttproduktion, de har 60 köttdjur av rasen Hereford och Charolais, samt 20 får. Dessutom har de en katt, sex höns, tuppen Jussi, två kaniner och vallhunden Rex.

När Land är på besök är det högsäsong för gårdens sommarcafé som sköts av mamma Susanne, ofta med hjälp av 10-åriga dottern Ebba.

Läs också: Carinas succékafé: ”Det är landsbygden som är framgångsfaktorn”

Många besöker caféet

 Gårdscaféet. Fika i solen med utsikt över Härjeåsjön lockar både byns sommargäster och ortsbor till gårdscaféet.
Gårdscaféet. Fika i solen med utsikt över Härjeåsjön lockar både byns sommargäster och ortsbor till gårdscaféet. FOTO: Pia Nyström

Hit kommer många turister, sommargäster och ortsbor.

Gården har några riktigt gamla byggnader, som härbret och bagarstugan. De har byggts om och fått ett modernt kök och tillsammans med den ombyggda höladan kan de ta emot konferensgäster.

Denna dag råder febril aktivitet där. Susanne och dottern Ebba dukar för en inbokad födelsedagsfest.

Mikael är även musiker

 Speleman. Pappa Mikael med sitt dragspel, står för underhållningen till det födelsedagskalas gården ordnat.
Speleman. Pappa Mikael med sitt dragspel, står för underhållningen till det födelsedagskalas gården ordnat. FOTO: Pia Nyström

När gästerna anländer ropar Susanne på Mikael och frågar om han inte kan spela för födelsedagsbarnet. Han tar fram sitt dragspel och sällskapet möts av tonerna till Med en enkel tulipan.

– Musik har alltid funnits i familjen. Pappa spelade dragspel, farfar fiol. Jag fick mitt första dragspel när jag var fem. Ett tag var jag heltidsmusiker i dansbandet Hedez och sedan med Djursvallens spelmän, säger Mikael och grejar med ljudanläggningen.

Övernattande gäster

 Mamma Susanne och dottern Ebba dukar fint i konferensdelen till ett födelsedagskalas.
Mamma Susanne och dottern Ebba dukar fint i konferensdelen till ett födelsedagskalas. FOTO: Pia Nyström

Förutom gårdscaféet och konferensdelen satsar familjen även på övernattande gäster.

– Det finns redan möjlighet att ställa upp husvagnar och husbilar här. Och till vintern ska vi renovera två stugor med fjorton bäddar totalt, säger Susanne.

– Vi kommer att köra konceptet ”bo på lantgård”, men även erbjuda konferenser och teambuilding. Och i november-december börjar vi med vårt traditionella julbord. Det gäller bara att ha lite fantasi, fortsätter hon.

Läs också: Saras grönsaksbutik är öppen dygnet runt

Odlar gurka och tomat

 Ebba och pappa i Mikael inne i det nya växthuset där gurka och tomater växer så det knakar.
Ebba och pappa i Mikael inne i det nya växthuset där gurka och tomater växer så det knakar. FOTO: Pia Nyström

Nytt i år är även växthuset där de odlar tomater och gurka som gästerna kan få köpa. Plus jordgubbsodlingen de har sedan några år. Familjen gör mycket tillsammans och barnen är till stor hjälp.

 Övningskör. 13-årige sonen Joakim lär sig köra traktor på gården.
Övningskör. 13-årige sonen Joakim lär sig köra traktor på gården. FOTO: Pia A Nyström

13-årige Joakim klipper gräs, stänger hagar, lär sig att köra traktor och hjälper till med djuren. 10-åriga Ebba är gärna med i caféet, serverar, hämtar disk och bakar.

Föräldrarna är mångsysslare: Mikael tar hand om djur och odling samt har specialkunskaper och rätt behörigheter inom trädfällning.

Stor jordgubbsodling

 Den roliga skylten inbjuder till självplock i den 3,5 hektar stora jordgubbsodlingen nära sjön.
Den roliga skylten inbjuder till självplock i den 3,5 hektar stora jordgubbsodlingen nära sjön. FOTO: Pia Nyström

Susanne sköter caféet sommartid och gruppmöten och konferenser under höst, och ordnar julbord under november och december.

I sluttningen ned mot sjön ligger gårdens stora jordgubbsland. Ett perfekt läge denna torra sommar. Vid plantorna finns nedgrävda slangar från stranden och jordgubbarna vattnas med sjövatten.

Odlingen har vuxit stort, från 3 000 plantor 2009, till hela 90 000 i dag. Landen har ökat till 3,5 hektar.

Anslutna till Krav

 Lugnt liv. Några av gårdens 20 får vilar i en av hagarna.
Lugnt liv. Några av gårdens 20 får vilar i en av hagarna. FOTO: Pia Nyström

Ogräset plockas för hand och gödseln kommer från gårdens egna djur.

Vall och grönfoder till köttdjuren odlas på jordbruksmark i grannbyarna till vinterbete och gården är självförsörjande på foder.

Korna som går ute året runt får bara gräs och kan söka skydd i en stor ligghall. Till hösten slaktas mellan tio och femton djur.

Läs också: Gunnel och Susanne: Folk köar för att gå våra matvandringar

Lagar egen mat

 Läckra bakverk plus matiga pajer - allt bakat på gården av Susanne och bakningsroade dottern Ebba.
Läckra bakverk plus matiga pajer - allt bakat på gården av Susanne och bakningsroade dottern Ebba. FOTO: Pia Nyström

Det är återtag på slakten och det säljs många köttlådor direkt till kund. Det görs även ölkorv, falukorv och påläggskorv av gårdens kött.

– Sommartid lever byn upp med alla sommargäster som har stugor här. De kommer från Mälardalen, Stockholm, Sveg och Lillhärdal. Barnen badar, paddlar kanot och bor i sjön. Det är nästan som barnen i Bullerbyn, säger Susanne.

Och nya idéer kommer ständigt. Till vintern funderar familjen på att ha våffelstuga i caféet, för skoterleden går alldeles i närheten.

Njuter av lugnet

 Caféet i den gamla timrade bagarstugan med flera hundra år på nacken.
Caféet i den gamla timrade bagarstugan med flera hundra år på nacken. FOTO: Pia Nyström

Lugnet, tystnaden och utsikten över sjön är som balsam för själen. Får som bräker, kor som mår gott. Att tuppen gal ibland är bara trevligt.

– Vi tänker inte att det är som ett jobb utan ser det som något roligt som bara rullar på hela tiden, säger Susanne och Mikael.

Läs också: Mikaela Willers ”Här fick jag 10 gånger mer yta än i Stockholm”

Mikael Jonasson och Susanne Brunnsberg

Åldrar: 45 och 37 år.

Aktuella: Lantbrukare och entreprenörer på Härjeåsjöns lantgård.

Bor: På en släktgård med anor från 1600-talet i byn Härjeåsjön.

Familj: Varandra och barnen Ebba, 10 år, och Joakim, 13 år. Dessutom hunden Rex, katten Sixten, kor, får, kaniner och höns.

Yrke: Lantbrukare, entreprenörer, matkreatörer.

Drömmer om: Lever i sin dröm och älskar det de gör. Möjligen drömmer de om att resa och besöka liknande lantgårdar.

Så fixade de företaget

  • Finansieringen: EU-bidrag för lantbruksdelen och banklån.
  • Omsättningen: Cirka 1,5 miljoner kronor.
  • Marknadsföringen: Facebook, lokalpress, hemsidan www.lantgard.nu och instagram.
  • Antal anställda: Mikael och Susanne samt en polsk familj som har hjälpt dem i åtta år. Även ideella eldsjälar, totalt cirka 10 stycken.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen