Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 6 september 2019

Familjen efterlyste by – flyttar till Kieksiäisvaara

Eva-Lena Henriksson och maken Lars Munk efterlyste en by ”för fredligt övertagande”. Två månader senare är de mitt uppe i flytten till Kieksiäisvaara utanför Pajala.

 Familjen, tre hästar, två hundar och en stallkatt flyttar in på 88 hektar i Kieksiäisvaara.
Familjen, tre hästar, två hundar och en stallkatt flyttar in på 88 hektar i Kieksiäisvaara. FOTO: Privat

I slutet på juni postade Eva-Lena Henriksson ett inlägg på Facebook med rubriken ”Total village takeover”. Hon beskrev hur familjen med två barn längtade bort från tätorten Pajala. De var på jakt efter en by i vildmarken där de kunde ägna sig åt självförsörjning och återbruk tillsammans med ett gäng friluftsintresserade vänner.

Land skrev om familjens efterlysning och sedan rasslade det till.

– Det gick snabbt efter det! Vi fick mycket respons från människor som skrev och tyckte att vi skulle flytta till just deras by, säger Eva-Lena Henriksson.

Läs också: Barnfamilj sökte by – Gunnar, 87, räcker ut en hand

Många hus står tomma

 Valet föll på en skogs- och jordbruksfastighet med ett Älvsbyhus på.
Valet föll på en skogs- och jordbruksfastighet med ett Älvsbyhus på. FOTO: Privat

När familjen tittade närmare på förslagen de fått visade det sig inte vara fullt så enkelt. I många av byarna fanns det gott om tomma hus men ingenting till salu.

– Ingen välvilja i världen räcker heller om folk inte är beredda att sälja till priser som banken tror på. Det går inte att be om 3 miljoner i lån för att köpa hus på glesbygden, säger Eva-Lena.

Familjen ville hitta en by där en struktur för gemensamma aktiviteter och samlade krafter fanns eller kunde tänkas skapas. För att bli självförsörjande behöver invånarna hjälpas åt, menar Eva-Lena.

Hittade hus i hemkommunen

Vid tiden för artikeln hade familjen redan spanat in hus i byn Kieksiäisvaara strax utanför Pajala. En aktiv samfällighet var det som avgjorde saken.

– Vi kontaktade ordföranden för att höra oss för och fick veta att de har gott om samarbeten för betesputs, fiske, vedklyvning, byakafé med mera. Det fick oss att till slut slå till på en liten skogs- och jordbruksfastighet i byn, säger Eva-Lena.

Ett annat kriterium som uppfyllts är att det finns skojskjuts. Familjens två barn kommer gå kvar i sin skola i Pajala och ta bussen ca en mil.

 ”Vi har blivit väl mottagna i Kieksiäisvaara och redan fått inbjudningar till både surströmingspremiär och kräftskiva!”, säger Eva-Lena Henriksson.
”Vi har blivit väl mottagna i Kieksiäisvaara och redan fått inbjudningar till både surströmingspremiär och kräftskiva!”, säger Eva-Lena Henriksson. FOTO: Privat

På tomten som är 88 hektar och väter mot en älv står ett Älvsbyhus, ett stall med tre boxar och ett utedass som familjen tänker bygga om till hönshus inför nästa sommar.

– Det känns som en bra startpunkt för oss att rymmas och bre ut oss. Huset behöver lite kärlek i form av målarfärg och mindre fix men sedan är det klart. I våra mått mätt är det modernt då vi tidigare bott i 40- och 50-talshus.

Vill bli självförsörjande

 Familjens hästar följer med i flytten.
Familjens hästar följer med i flytten. FOTO: Privat

Inom ett år hoppas familjen på att ha nått sitt mål om självförsörjning. Höns ska införskaffas och ett växthus byggas. Både Eva-Lena och Lars är jägare och redo att sköta sin egen köttproduktion.

– Tanken är inte att sluta jobba och bli självförsörjande på det viset men kanske gå ned till 75 procent och ägna sig åt gården övriga tiden.

Hur gick det då för familjens vänner som också ville flytta ut till vildmarken?

– När vi nu hittat en by med samfällighet är det inte lika avgörande för vår del men vi har slängt ut lite trådar och kommer hålla utkik efter nya annonser. Många av våra vänner kan tänka sig att flytta inom två-tre år så det är inte bråttom.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen