Familjen Fjällborg sköter byns alla transporter
Ena stunden plogar de vägen med traktor och lastbil, nästa skjutsar de skolbarn. Familjen Fjällborg i Lannavaara har hittat sitt recept för att överleva på landsbygden.
Byn Lannavaara ligger mellan Tärendö och Karesuando i norra Sverige. Denna vinterförmiddag visar termometern 18 grader minus.
Vid infarten till byn står några renar och äter och vägskyltarna bär på en kaka av snö efter den senaste plogsvängen.
Bara 90 invånare kvar
Som på många andra platser har befolkningen minskat i antal, idag bor endast 90 personer i Lannavaara.
Men familjen Fjällborg har inte kastat in handduken. För att överleva har de anpassat sin åkeriverksamhet genom att tänka i nya banor.
– Vi har ju haft som målsättning att kunna bo och arbeta här i byn och hittills har vi lyckats även om det är rätt slitsamt ibland, säger Patrik Fjällborg.
Tillsammans med hustrun Carola driver han Lannavaara åkeri AB. Medan han sköter byns snöröjning, grävjobb och lastbilstransporter tar Carola hand om persontrafiken.
Läs också: Nils Engfors: Jag samlar på svenska lingrävare
Mångsysslare inom transport
Hon ansvarar också för bokföringen och hoppar dessutom in och kör hjullastare eller lastbil när det behövs.
Transport- och entreprenadverksamheten går hand i hand med taxirörelsen. Allt för att få ekonomin att gå runt.
– Vi har väl byggt upp vårt hem här, det är väl grunden. Det är här vi vill bo och då måste man försöka på de sätt man kan, säger Carola.
Förutom att hon sköter taxiverksamheten, skolskjutsarna och allt pappersarbete händer det att hon även arbetar som grovarbetare i samband med entreprenadjobb sommartid.
Tog över efter pappa
Hennes man har tagit hand om plogningar, grustransporter och grävarbeten i 27 års tid. Innan dess arbetade Patrik i Kiruna som betongarbetare, men när hans far Holger, som drev åkeriet hemma i byn blev sjuk så tog han över verksamheten.
På den vägen är det. Vintertid är det ibland mycket intensivt för Patrik som sköter all snöröjning och vinterväghållning i byn.
– När snön kommer vet jag att jag har ett 14-timmarsskift framför mig. Ändå har jag minskat ned, säger Patrik.
Läs också: Hemkörning? Nej utkörning! Här är Hedekas nytänkande lösning
Har ständig vinterjour
Dessutom har han ständig jour under vinterhalvåret.
– Därför kan vi aldrig åka bort på vintern. Det är ju i princip också omöjligt att planera något. Det är snön som får bestämma, säger Carola och ser lite uppgiven ut.
Snön påverkar också deras liv på andra sätt. På morgonen kör Carola skolbarnen från Lannavaara till Övre Soppero.
Samtidigt kör hennes make en skolbil till nedre Soppero för anslutning till länstrafikens buss.
Måste ha fyrhjulsdrift
Ett problem är att kommunen inte plogar vägarna på samma sätt som tidigare. Vid kraftigt snöfall hinner det lägga sig rejält med snö på vägen innan plogbilen kommer.
Så invånarna i dessa trakter tvinga skaffa höga, fyrhjulsdrivna bilar som inte fastnar på de mindre vägarna, där snödjupet lätt kan bli över 20 centimeter.
Vilket kostar betydligt mer i både skatt och bränsle. En kostnad som läggs till alla andra extrakostnader som följer av att bo på landsbygden.
Patrik och Carola har tre barn och äldsta dottern Daniella arbetar till vardags i gruvan i Kiruna. Den här helgen är hon och sambon Markus Rönnebro hemma i Lannavaara.
Läs också: Faran över – nu kan barnen gå tryggt till skolan
Dottern hjälper till
I sitt ordinarie jobb i gruvan kör Daniella jättelika hjullastare. När hon är hemma hjälper hon till när det behövs.
– Jag jobbar en vecka och är ledig en. När jag är hemma i byn så brukar jag hjälpa med att skotta gården för jag vet att mamma och pappa har fullt upp med så mycket annat. Det är så vi har vuxit upp, att man hjälper till, säger hon.
För familjen gäller det att hela tiden ha koll på väderprognosen. Kommer snön får de ställa in alla andra planer.
– Det brukar väl vara så att har man planerat något så kommer snön. Det brukar inte slå fel, säger Carola och skakar på huvudet samtidigt som hon ler lätt uppgivet.
Snön bestämmer
Vintersemester är ett näst intill okänt begrepp för familjen.
– 1996 var vi till Island på semester under en vecka. Och 2008 var vi på en veckas bilsemester när barnen var små, minns Carola.
Hur orkar man?
– Man orkar. Men det är lite trist att man inte kan planera. Ibland blir jag riktigt less, det blir jag. Det finns alltid jobb och det är väl bra. Men nog hade jag önskat att det hade gått och planera. Men snön bestämmer på vintern, säger Carola.
Ändå fortsätter ni?
– Vi vill bo i Lannavaara. Och tillvaron är ju inte inrutad. Man har en annan frihet. Samtidigt har man inte det. Men vi vill ju bo här, fortsätter hon.
Läs också: Fördubblade kostnader för snöröjning i drabbade byar
Drömmer om ett hus vid kusten
Namn: Patrik och Carola Fjällborg.
Ålder: 49 och 46 år.
Bor: På gården i Lannavaara.
Gör: Familjeföretaget Lannavaara åkeri och taxi AB. Utför de flesta transporter i byn såsom grävjobb, grus- och massatransporter, plogning och skottning. Plus taxi och skolskjuts.
Familj: Barnen Daniella, 22 år, Matilda, 17 år, och David, 14 år. Samt hunden Yago, katten Maja, islandshästen Veijne och shettlandsponnyn Benjamin.
Drömmer om: ”Hitta ett fint litet hus vid kusten. Det hade varit skönt med en annan sorts natur och miljö”.
Här är familjens maskinpark
Lastbilar: Scania 124 -00, Scania R560 – 11.
Hjullastare: Volvo L90D -00.
Grävmaskin: Hitaschi ZX110 -09
Taxibilar: Volvo XE 90 -13, WV Caravelle -08.
Så fixade de företaget
Finansiering: ”Vi har hållit på så pass länge så vi har hunnit bygga upp. I början hade vi leasing men banklån är bättre för då äger vi det när det är betalt”.
Marknadsföring: ”Vi har ingen Facebook och inget på Hitta eller Eniro heller. Vår marknadsföring är lika med noll. Byn är inte så stor så de hittar ju mig”
Antal anställda: Bara Patrik och Carola.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.