Familjen Keros näbbstövlar en världssuccé
Vilket uppsving för familjeföretaget i norrbottniska Sattajärvi! Deras handgjorda näbbskor älskas av kunder i hela världen.
En ensam ren korsar vägen in i byn Sattajärvi i Pajala kommun i Tornedalen. Ortsnamnet är dolt under all snö som täcker vägskylten.
En annan skylt syns däremot på långt håll, den med en stor näbbstövel på och texten Kero fabriksförsäljning.
Familjeföretaget blomstrar
Ganska logiskt med tanke på att det lilla familjeföretaget (Obs: Extern länk) faktiskt har satt byn på världskartan – och fått Sattajärvi att blomstra och växa.
På den snötäckta gång- och cykelvägen kommer en man gående med sina två hundar.
Son till grundaren
Det visar sig vara Per-Enok Kero, son till Yrjö Kero som startade företaget i slutet av 1920-talet tillsammans med Karl Wälivaara.
– Jaså ni ska skriva om Kero. Ja, jag har arbetat och gjort skor där i mer än 50 år, säger han och ler samtidigt som han blickar bort mot fabriksbyggnaden.
Doft av skinn
Där har hans familj och släkt tillverkat näbbskor på hantverksmässig basis i 90 år.
Utanför fabriken faller nu lätta snöflingor. När man öppnar dörren möts man av värmen och den härliga doften av skinn.
Kusinerna tog över
Kusinerna Emma och Erik Kero är tredje generationen och delägare samt marknadschef respektive VD för garveriet och skofabriken.
– Vi vill ju förvalta det här arvet men också försöka att utveckla det vidare, säger Erik.
Han och Emma har tillfört nya idéer som en proffsig webbsida (Obs: Extern länk), webbshop och marknadsföring via sociala medier som når kunder världen över.
Unga flyttar in
I dag bor cirka 350 människor i Sattajärvi och byn växer. Lediga hus säljs direkt och unga par satsar och vågar bygga nytt här.
– Det känns viktigt att nya generationer får chans att bo här. Med 18 anställda är vi ju en stor arbetsgivare på en så här liten plats, säger Erik.
Inne i butiken står ett tiotal varianter av de mjuka, handgjorda näbbskorna uppradade med namn som Blötnäbben, Tornenäbben, Bynäbben och Stadsnäbben.
Syr för hand
En bit längre in i byggnaden sker själva tillverkningen. Stefan Grankulla sitter och syr på en vit näbbsko, en del i satsningen nya och fler färger.
– Jag syr hela skon från början till slut, det är så vi arbetar. Den här är så ny att jag knappt minns namnet, säger han lättsamt.
Nya modeller
Emma bär just den modellen den här dagen.
– Den heter Snötass och är lite sportigare, en av de nya modeller vi har tagit fram som väckt stort intresse, säger hon nöjt.
Naturgarvat skinn
Företagets och familjens namn är förknippat med näbbskor och naturgarvat skinn, garvat med ämnen från växtriket. Något som Emma menar är bra även för fötterna.
– Skorna och lädret andas, man blir inte lika blöt och svettig, det tror jag nog alla som har använt dem kan skriva under på, säger Emma stolt.
De flesta bor i byn
Sedan öppnar hon upp dörren in till garveriet. Här arbetar merparten av de 18 anställda. I stort sett samtliga bor också i Sattajärvi.
– Det är ju en otrolig ynnest att kunna få bo kvar och arbeta på den plats som man tycker om, säger en av dem, Håkan Kero.
Garvning i roterande kar
Han är lädertekniker och ansvarar för själva garvningen. Han är i färd med att förbereda några hudar som precis har hämtats ut ur ett av de stora, roterande kar som finns i lokalen.
– Nu ska de här få torka i en vecka. De där borta kommer snart att tvättas i spån. Just nu är det väl cirka 3 000 hudar i omlopp här inne, berättar han.
Hälften är släkt
Håkan och mer än hälften av de anställda har Kero som efternamn. Och så har det varit i snart 90 år.
– Att vi är så många som är släkt är väl inget som jag tänker på direkt. Vi arbetar ju tillsammans allihop, släkt eller inte släkt, säger Emma.
Läs också: Syskonen driver pappas livsverk vidare
Så fixade de företaget
Finansieringen: Företaget grundades redan 1929.
Marknadsföringen: Använder Facebook, Instagram (sponsrar annonser bland annat) och en proffsig webbsida och webbshop.
Antal anställda: 18 personer på heltid.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.