Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 22 januari 2018

Faran över – nu kan barnen gå tryggt till skolan

Therese Persson och många andra i byn känner sig otrygga när de promenerar längs landsvägen. Då kom skogsentreprenören Per Andersson på en fiffig lösning. I dag skottar han upp en provisorisk gång- och cykelväg vid sidan av landsvägen.

 Therese Persson med familj slipper nu trängas med bilar och lastbilar på landsvägen.
Therese Persson med familj slipper nu trängas med bilar och lastbilar på landsvägen. FOTO: Joakim Nordlund

I byn Vitå i Norrbotten tas udda och nya initiativ för att göra tillvaron bättre. I somras kunde Land berätta om Ingemar Andersson som förvandlat vildvuxen ängsmark till den finaste gräsmatta. Nu är det dags igen – fast i dag är det inte mycket som påminner om sommar och grönt. Istället är plogkarmarna meterhöga och det dammar av snörök när bilarna passerar.

– Snörök, hög fart och en del tokiga omkörningar. Då kan man känna sig liten och utsatt som gångtrafikant, säger 22-åriga småbarnsmamman Therese Persson som bor i byn.

Läs också: Här är betyget på nya bygdevägarna

Räddning från grannbyn

Ja, det är vardagen för och för henne och de andra byborna när de ger sig ut för att promenera längs landsvägen. Men skogsentreprenören Per Andersson från grannbyn Högsön har kommit på en lösning. I dag har Vitå fått en temporär gång- och cykelväg tack vare hans initiativ.

– Det finns ju till stora delar befintlig väg som går parallellt med landsvägen så det var bara att sätta ned skopan, säger han och ler.

 Skogsentreprenören Per Andersson kom på idén att knyta samman små befintliga vägar.
Skogsentreprenören Per Andersson kom på idén att knyta samman små befintliga vägar. FOTO: Joakim Nordlund

En cirka 1,5 kilometer lång sträcka håller han nu snöfri – det ligger närmare en meter snö på ängarna i Vitå nu. Han uppskattar att han har plogat upp vägen sju eller åtta gånger och han gör det utan en krona i ersättning.

– Jamen jag har ju maskiner och skulle ändå den vägen för att ploga vid mitt föräldrahem i Vitå. Det finns människor som arbetar ideellt och gör stora insatser. Det gör inte jag men jag kan ju försöka hjälpa på mitt sätt, säger han.

Olyckor nära

Therese Persson bor cirka en kilometer bort och hon är jublande glad över den nya vägen.

– Dottern går på dagis och nu kan jag och många andra gå här utan att behöva känna oss otrygga och ängsliga, säger hon.

Läs också: Snöröjning en dyr affär för drabbade byar

Det har många gånger varit nära olyckor ute på landsvägen. Många väljer att gasa på lite extra när hastighetsbegränsningen skiftar från 70 till 90.

– En gång kom det en timmerbil och en personbil som började köra om den. Jag menar, vart tar man vägen när man har barnvagn och plogkarmarna är jättehöga, säger hon.

Therese Persson lovprisar Per Andersson som har gett henne och många andra en trygg väg att färdas på när de ska till och från dagis och skola.

– Det är guld värt, säger hon.

Samtidigt finns ett 15-tal barn lite längre bort som är tvingade att använda landsvägen till och från skolan. Nu tänker byborna kämpa för att få en permanent gång- och cykelväg så att man året runt kan gå och cykla utan att känna sig inklämd mellan bilar och lastbilar.

Kampviljan god

Och kampviljan är god i bygden. När byns skola skulle läggas ned 2014 visade människorna i Vitådalen upp en kämpaglöd av sällan skådat slag. Tack vare deras idoga kamp fick byaskolan vara kvar.

 Den tillfälliga gång- och cykelvägen kom som en skänk från ovan för byborna.
Den tillfälliga gång- och cykelvägen kom som en skänk från ovan för byborna. FOTO: Joakim Nordlund

I dag väljer många att flytta ut till byn Vitå och det går knappt att få tag i ett ledigt hus i byn. Nu pågår också ett bredbandsprojekt i Vitå älvdal.

– Skolkampen har svetsat samman människorna i byarna efter älvdalen. Det har varit till fördel när vi nu jobbar för att få bättre mobiltäckning och bra bredbandslösning, säger bybon Anders Andersson.

Läs också: Nisse i Vitåfors samlar på gamla svenska grävmaskiner

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen