Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 januari 2016

Färsk statistik: Tryggast att bo på landsbygden

Blir du orolig över allt våld som rapporteras i nyheterna? Då ska du läsa den här artikeln. Sverige har inte under de senaste tio åren varit så tryggt som nu. Och tryggast är det på landsbygden.

För tio år sedan löpte du som bor i en storstadsregion eller på landsbygden lika stor risk att bli utsatt för misshandel.

Så är det inte längre, visar senaste statistiken från Brottsförebyggande rådet, Brå. Antalet personer som blivit utsatta för misshandel har minskat med 30 procent på landsbygden, till 1,8 procent.

Färre misshandelsfall

Även i storstadsregionen har antalet misshandelsfall minskat, från 2,6 procent till 2,1. Störst risk att bli utsatt för misshandel är det fortfarande i storstäder där siffran är 2,2 procent, jämfört med 2,9 procent för tio år sedan.

Även den allvarliga misshandeln har minskat, om än marginellt.

Även de som har utsatts för hot har minskat. För landsbygdsbor med 16 procent, från 3,7 till 3,1 procent. I storstadsregionerna har det minskat från 5,9 procent till 4,6 medan det i större städer har ökat marginellt, från 4,1 till 4,3 procent.

Anledning att flytta

Antalet som blivit utsatta för sexualbrott ligger på ungefär samma siffror i år som för tio år sedan. Men jämfört med 2013 så har även den siffran minskat i hela landet. På landsbygden och i mindre städer har antalet utsatta minskat med 42 procent, från 1,4 till 0,8 procent.

Är du rädd för att bli rånad? Ja, då har du ytterligare en anledning att bo eller flytta till landsbygden eller en mindre stad. Här är risken för personrån endast 0,5 procent, lägst i Sverige.

Mer bedrägeri

Det enda brott som ökat på landsbygden är bedrägeri, från 2,3 till 2,9 procent. För första gången på tio år är risken större att bli drabbad av bedrägeri på landsbygden än i en större stad (2,7 procent). Allra störst risk är det i storstadsregionen (3,5 procent).

Sverige har inte under de senaste tio åren varit så tryggt att bo i som nu. Antalet som blivit utsatta för brott har minskat över hela landet. På landsbygden/mindre stad är siffran 9,4 procent (10,7 procent 2005), i stora städer  10,8 procent (12,9) och i storstadsregionerna 13,1 procent (15,0).

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen