Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 november 2015

Fem röster om klimatet: "Klimatmöten skapar bara problem"

Bild 1/2
Bild 2/2

Tre frågor om klimatet:

1. Oroar du dig för klimatförändringar?
2. Tror du att stora möten som Parismötet kan lösa klimatproblemen?
3. Gör du något för att minska din egen klimatpåverkan?

”Klimatmöten skapar bara problem”

martin-moraeus

Martin Moraeus, bonde och bloggare på Land.se, Orsa:

1. Nej, det finns massor av saker som oroar mig mer just nu.
2. Nej, jag tror att sådana möten skapar problem. Även om de mot all förmodan kommer överens, och genomför allt som de lovar, så påverkar det inte den globala temperaturen med mer än någon bråkdel av en grad. Men kostnaderna blir enorma.
3. Jag är jord- och skogsbrukare. Jag tillhör en av få yrkesgrupper som, netto, binder mer koldioxid än vad jag släpper ut. Dessutom har jag inte tid att flyga till Thailand en gång om året.

”Jag ser vad som händer”

Vasaloppet 2015.Pia Hultgren, meteorolog, Stockholm:

1. Jag är högst medveten om förändringarna i vårt väder och klimat eftersom jag dagligen jobbar med väder och ser vad som händer i världen. Såväl här i Sverige som i varmare länder är förändringarna nu tydliga. Här blir vintrarna kortare och snötäckets utbredning kryper lite norrut.
 I andra länder ser man till exempel förändringar i den förut så regelbundna monsunen.

Ofta hör jag folk som är beroende av väder, som till exempel jordbrukare, säga att man inte längre kan lita på vädret och de variationer som funnits i ett visst klimat. Det är tyvärr som det är, men nu börjar ett medvetande att vakna också hos beslutsfattare och ekonomiskt ansvariga. Här finns potential att tillväxt kan gå hand i hand med hållbarhet.

2. Ja, det är bra att politiker och makthavare möts, blir medvetna och försöker hitta lösningar.
När länder blir överens om ett avtal och åtaganden om att nå ett visst mål, följer också ett ansvar.
Det är de fattigaste länderna som kommer drabbas mest av extremväder, då det blir torrare där det är torrt och blötare där det redan regnar mycket. Därför är det bra med ett forum där alla länder möts och förhoppningsvis får förståelse för hur olika man drabbas.

3. Ja, jag gör vad jag kan utan att vara extrem.
 Jag går eller cyklar gärna om möjligt.
 Jag kör elbil och slänger sällan mat.

 

”Jag odlar superekologiskt”

sven-erik-bucht kopia

Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister, Haparanda:

1. Ja, det oroar mig. Detta är en stor och viktig fråga som vi måste arbeta vidare med.
2. Det signalerar att frågan är viktig och jag hoppas att världens ledare tar ett gemensamt ansvar för framtiden.
3. Det är viktigt att vi alla bidrar, var och en av oss kan bidra på olika sätt. Jag odlar mycket grönsaker själv, superekologiskt hemma i köksträdgården. Det räcker både till familjen och att ge bort till vänner och bekanta.

”Orolig för en del av vår fauna”

boskold kopia

Bo Sköld, genereralsekreterare, Svenska Jägareförbundet, Katrineholm:

1. Vi jägare och naturintresserade måste vara bland dem som tydligast märker förändringarna, eftersom vi i princip är ute i naturen året runt i ur och skur. Vi ser till exempel hur sjöfågelsträcken går senare på hösten, hur rödräven intar fjällvärlden och hur gäss och svanar väljer att övervintra i Sverige. Antalet dagar med spårsnö blir färre, samtidigt som forskarna visar att älgen mår dåligt av värmestress under sommaren.

Självfallet finns det anledning att vara orolig för en del av vår fauna, och därmed även för en del av den traditionella jakten.

2. Vi måste och kommer finna vägar att hantera förändringarna, ”failing is not an option”. Därmed självfallet inte sagt att det blir lätt. Det kommer att krävas stora mått av kris- och målmedvetenhet från världens ledare, som vi sedan gemensamt omsätter i praktisk handling nationellt och på lokalt plan i vår vardag. Jag är optimist och lösningsorienterad till min läggning. Det måste gå!

3. Jag försöker åka tåg och minska mina fysiska resor, men det är inte alltid möjligt. I organisationen eftersträvar vi att öka andelen telefon- och digitala möten samt samåka. Sedan ser vi jägare förstås vårt val av viltkött som ett klimatsmart alternativ och komplement till annat kött.

Klimateffekten måste bromsas genom att vi alla hjälps åt med ”många bäckar små”, samtidigt som det tas nationellt ansvar för stora utsläppskällor.
 Antagligen kan jag göra mer både personligen och i organisationen genom att göra aktiva val.

”Likgiltighet är det allra farligaste”

Foto: ALL OVER PRESS
Foto: ALL OVER PRESS

Caroline Krook, präst och biskop emerita, Stockholm:

1. Ja, absolut. Mycket.

2. Vad är alternativet? Klimatfrågan måste lösas globalt, och samråd och bindande avtal är nödvändiga. Det finns naturligtvis inte ett sätt att lösa klimatproblem, utan en mängd olika som pågår samtidigt. Lika viktigt som stora möten är olika sätt att öka vår medvetenhet om vad som håller på att hända med vårt arma klot. Likgiltighet är det allra farligaste.

3. Det är klart att vi alla måste ha en beredskap till uppoffringar. Ny teknik är en väg med snabbtåg kontra flyg till exempel. Skatt och avgifter är en annan väg, som jag är helt beredd på och tycker vore bra. Låt till exempel de tunna plastpåsarna i butiken kosta fem kronor styck! Jag försöker tänka klimatsmart men behöver också hjälp med att förstå vad som verkligen är smart.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen