Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 januari 2020

Fia Söderbergs Ullförmedlingen ser till att svensk ull kommer till nytta

Grundandet av Ullförmedlingen bidrar till att den svenska ullen blivit trendig. Bakom succén ligger en småskalig fårbonde med entreprenörsanda.

 Fia Söderberg startade Ullförmedlingen efter att ha konstaterat att det fanns både en stor efterfrågan och ett stort utbud av ull – samtidigt som stora mängder ull importeras.
Fia Söderberg startade Ullförmedlingen efter att ha konstaterat att det fanns både en stor efterfrågan och ett stort utbud av ull – samtidigt som stora mängder ull importeras. FOTO: Linda Vikström

När Fia Söderberg deltog i ett ullseminarium för sex år sedan tänkte hon extra mycket på två motsägelsefulla trender i branschen. 

– Å ena sidan kasseras två tredjedelar av den svenska ullen (uppgift från Fåravelsföreningen, reds anm), och å andra sidan hör jag ofta ”åh, har du ull!” Det finns både ett stort utbud och en stark efterfrågan, och dessutom importerar Sverige 300-400 ton ull per år, säger hon till Land Lantbruk

Började på Facebook

Hon var inte den enda deltagare som konstaterade att det saknades bra sätt att förmedla svensk ull. Men den enda som gick hem och skapade en marknadsplats samma kväll. Då i form av en Facebook-grupp som efter ett par veckor hade 2 000 medlemmar, i dag 6 000.  

Snart stod det klart att marknadsplatsen behövde en annan plattform, bland annat eftersom alla inte använder Facebook och där var det krångligt att söka ull av viss kvalitet. Problemet var att det är kostsamt att bygga en webbplats. Fia Söderberg började söka efter finansiering och hittade till Leader Upplandsbygd.

Läs också: Rädda tröjan – så sköter du merinoull!

Mycket pappersjobb

Det roliga var att kansliets personer blev eld och lågor och uppmuntrade till att söka projektmedel. Det som var mindre kul var att ansökan innebar väldigt mycket pappersjobb.

Hösten 2018 kunde Fia Söderberg göra en förstudie, delvis med Leader-stöd, där hon fångade upp behov hos köpare och säljare inför bygget av plattformen. Med hjälp av en referensgrupp testades betatjänsten och i september 2019 började försäljningen som går till så att varje ullproducent och ullkund annonserar ut vad de har, respektive vad de söker.

Läs också: 5 intressanta fakta om talgoxen

Lärt sig allt om ull

Nu finns över 600 användare och ett par hundra kontakter har redan tagits via den nya platsen. Även om intäkterna hittills varit små har åren med Facebookgruppen (som nu ska fasas ut till förmån för den nya sajten) varit värdefulla.

– Jag har framför allt lärt mig mycket om ull. Om de väldigt olika kvaliteterna av ull i Sverige. En viss ull passar för att tova ihop och filta för att dess fibrer hakar i varandra, medan ull som man stoppar i kuddar ska vara fluffig, berättar Fia Söderberg, som vid sidan av sitt jobb med de egna fåren, en gårdsbutik, det egna företaget som tar skrivuppdrag och Ullförmedlingen även producerar en podd, Ullpodden, skriver Land Lantbruk

– Jag tror att jag har bidragit till att uppmärksamma svensk ull i sociala medier. Ökad kunskap är viktigt för marknadsföringen. 

Efterfrågan har ökat dramatiskt

Att skapa ett stabilt intäktsflöde är fortfarande den stora utmaningen. Fia Söderberg har valt att inte ”skära emellan”, ingen avgift för försäljning eller köp tas ut för bastjänsten. Lite intäkter kommer från annonser och sponsorer. Nu utvecklar hon nya tjänster för att nå lönsamhet på sikt.  

– Jag tittar på sådant som att skapa digitala kurser, om hur man ökar värdet på sin ull och annat som en producent behöver veta. 

Läs också: Så lär du dig sticka sockor – steg för steg

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen