Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 1 juni 2017

Finland får ingen fjälltopp av Norge – det blir en staty

Det norska förslaget att ge grannlandet Finland en bergstopp i hundraårspresent blir inte av – istället blir det en staty och pengar ur den norsk-finländska kulturfonden.

FOTO: Vaara

I samband med att Finland fyller hundra år som självständig stat ville den norska kommunen Kåfjord skänka en bit land som gåva. Landplätten var inte vilken som helst utan toppen på berget Halde fjäll som ligger precis vid gränsen mot Finland. Genom att flytta landgränsen 40 meter och skänka lite mark till Finland skulle Finland få en ny högsta bergstopp.

Förra året meddelade dock Norges statsminister att förslaget inte skulle gå att genomföra på grund av de juridiska problem med grundlagen som det skulle innebära.

Blir en staty

Nu står det klart att Finland istället får nöja sig med en staty och pengar ur den norsk-finländska kulturfonden i födelsedagspresent.

Statyn ska överlämnas nästa år och kommer att placeras vid Hanaholmens kulturcenter i Esbo.

Sverige ger forskningsprojekt

Även Sverige kommer att ge en skulptur i gåva till Finland. Den kommer Kung Carl XVI överlämna till den finska statsministern under torsdagen då de nordiska stadscheferna besöker landet för en ceremoni.

I gåva ger även Sverige ett forskningsprojekt inom skogsbruk och bioenergi i form av två forskarbefattningar som ska delas mellan Sverige och Finland under tolv år. Detta rapporterar tidningen Hufvudstadsbladet.

Läs också: Finlands högsta berg kan bli högre om Norge får bestämma

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen